Интернет зависимост

Как да преодолеем интернет зависимостта?

Share this post on:

Играете компютърни игри по цяла нощ? Излишно пазарувате онлайн и безпричинно седите с часове наред в news feed-a на Facebook? Ако имате чувството, че прекомерното използване на информационните технологии от ваша страна оказва негативно влияние на личния ви и професионален живот, тогава е възможно да страдате от някаква форма на интернет зависимост. За зависимостта към интернет не се знае много. За първи път е квалифицирана като зависимост през 1995г., но мнозина експерти тогава приемат твърдението с насмешка. В наши дни обаче се счита, че това е сериозен проблем. Според проучване на авторитетното онлайн списание NCBI 8.2% от западното общество страда от пристрастяване към новите технологии (интернет, компютри и смартфони). Сред подрастващите, статистиката е още по-стряскаща, като 23% от децата признават, че са развили някаква форма на интернет зависимост.

В днешно време 90% от младите хора са постоянно на линия в социалните мрежи, пренебрегвайки съществените неща от живота. Повечето хора са като пристрастени към интернет и проверяват телефона си непрестанно, а в случай на забравен телефон или паднала батерия- изпадат в депресия. Останете с нас за да прочетете повече за зависимостта към интенет и кои са методите чрез които можем да я преодолеем.

Признаци на интернет зависимост

Причините за развиване на зависимост към интерет са стандартни като за всеки вид зависимост. Според изследвания по темата, периферията на мозъка на пристрастения търпи структурни изменения по сходен начин както при хората, които имат зависимост към наркотици или алкохол.  Оказва се, че тези изменения се оказват фатални за способността на човек да приоритизира правилно нещата в живота си. По този начин той несъзнателно се излага на влиянието на интернет и информационните технологии, като оставя на заден план другите си ангажименти и житейски функции.

Последици от развитието на интернет зависимост

Последиците от обсесивното ползване на интернет отново са сходни с другите видове зависимости и могат да бъдат:

  • депресия
  • тревожност
  • неспособност за изпълнение на ежедневните задължения
  • чувство на вина
  • социална изолация
  • загуба на възприятие за време
  • отегчение

Несъмнено интернет е нещо велико, което улеснява комуникацията и предаването на информация, но в същото време той разваля истинските взаимоотношения между хората. Голям е броят на младежите, които искат да прекарат почивния си ден вкъщи, играейки онлайн игри, вместо  да се забавляват на вън с приятели. Множество хора също предпочитат онлайн комуникацията пред истинския приятелски разговор и физически контакт. За жалост, в днешно време много от хората не знаят как да се забавляват, изгубили са връзка с реалния свят и дори когато са на вън с близки и приятели и се очаква да се забавляват, те „забиват” пред телефоните, игнорирайки заобикалящата ги среда и хората наоколо. Така те развиват зависимост към интернет. Станали сме по- студени един към друг и много по-отдалечени от топлите, истински чувства и отношения между хората.

С развитието на технологиите и най-вече възможностите на социалните мрежи, представата ни за нормален, щастлив живот се изкривява. Едно от чувствата, което претърпява най-силна промяна може би е любовта. Тъжно, но факт. Значително намалява процентът на кавалерите и джентълмените, което ще търсят начин да привлекат вниманието ти на работа или да те заговорят на парти. Отиват към изчезващ вид също и младежите, които ще подарят цвете на приятелката си, за да я изненадат и зарадват. Това е така, защото са намерили по- лесен начин. Съвременното общество разчита на социалните мрежи, за да разкрие чувствата си! Можеш да покажеш на симпатичното момиче, на което си хвърлил око, че я харесваш като лайкнеш снимката й във Фейсбук или Инстаграм, да завържеш „сполучлив” разговор през чат в някоя от социалните мрежи или да й изпратиш емотиконка с роза и тя ще се почувства най-щастливия човек на Земята, и ще разбере, че държиш на нея и намеренията ти са сериозни! Също така, когато твой приятел има нужда от подкрепата ти, защото е в труден за него момент, няма нужда да отидеш при него и да губиш време в „безсмислени” разговори, когато можеш да му се обадиш онлайн и да решите проблема.

Онлайн комуникацията всъщност убива човешкото в нас. Чрез всичките възможности, които имаме днес, ние забравяме истинското щастие и ценностите от живота и се стремим към материалното. Разваляме реални взаимоотношения и разбиваме представата за истински чувства. Несъзнателно ставаме зависими от социалните мрежи и чупим начина, по който обществото работи.

Начини за преодоляване на интернет зависимостта

Нека си дадем почивка от този измислен, фалшив онлайн свят и се свържем към истинската среда на живот. Нека не губим човещината в себе си и нека запазим топлите взаимоотношения помежду си. За да не забравим, че не живеем в онлайн свят, предлагам няколко прости начина, за да се избавим от зависимостта към интернет:

  1. Използвайте онлайн комуникация само за контактуване с хора, които живеят далеч от вас и се виждате рядко;

  2. Излезте с приятели, вместо да прекарате времето си в социалните мрежи;

  3. Прочетете книга, вместо да играете онлайн игри;

  4. Запишете се на уроци по танци, вместо да си търсите партньор по Фейсбук или подобна социална мрежа;

  5. Спортувайте, вместо да гледате онлайн сериали;

  6. Опитвайте се да завързвате нови приятелства покрай вашите приятели, вместо да изпращате покани за приятелство на бегло познати хора в интернет;

  7. Забавлявайте се с приятели, вместо да гледате онлайн снимки на фалшиво щастие. Снимките не показват истинските преживявания и чувства на хората, те много често се оказват измама.

И най- вече ценете хората, които са до вас и им отделяйте нужното време и внимание! Понякога пренебрегваме най- близките за нас хора, защото сме заети с безсмислени  и абсурдни занимания. Изключете си връзката с интернет и се свържете с реалността!

Вижте повече: „За влиянието на технологиите върху децата“


Литература:

https://www.psycom.net/iadcriteria.html

Leave a Comment