Три неща, които искам да променя в себе си

Промените настъпват ежедневно в животите, в характерите, в реалностите ни.. Колко време отнемат, как се случват, защо са необходими? Твърдението, че промяната изисква време, се е наложило в нашето общество, обаче до каква степен е актуално днес? Ето кои са и нещата, които бих искала да променя в себе си. Вижте защо и вие трябва да го направите.

Един съществен преврат в начина ни на мислене. Какво е моментът”?

1. Живей в настоящето

В забързаната ера на технологиите се дискутира върху всичко, което те предоставят и вредно ли е или не. Смартфони, социални мрежи, видеоигрите и всички удобства, които модерните технологии ни предоставят. Те обаче не ни предлагат тези услуги безвъзмездно, а взимат от нашето време. Изследване на Microsoft Canada показва, че ние задържаме вниманието си само за 8 секунди като преди сме го правели с 4 секунди повече. Зависимостта от интернет е диагноза, която доказва, че социалните мрежи е равно на антисоциални хора.

Времето е нашият най-ценен ресурс. Това е така, защото то не може да се върне. Забравяме да отделяме внимание на близките си, забравяме да си припомняме хубавите, магическите “моменти”, преживени през изминалия ден. Вместо това, губим времето си в news feed-a на Фейсбук, в Инстаграм или Снапчат. А какво всъщност представлява един “момент” и защо е толкова важно да живеем в настоящето? Според учени от Университета на Калифорния в Бъркли схващането за един ,,момент” (шесдесет секунди) не е правилно. Установено е, че той е пряко зависим от петнадесетте секунди преди и след него. Може ли нещо толкова кратко да остави отпечатък в нашето съзнание и защо да имаме нужда от това? Истинско, единствено, сега, деветдесет секунди, в които да се потопим и потънем, да се гмурнем в настоящето. Защото “сега” ще посрещне “утре”. Известният немски писател и духовен учител Екхарт Толе посвещава своето творчество на идеята за “моментите”. В своята книга ,, Силата на настоящето” той призовава:

Осъзнайте, че единственото нещо, което някога ще имате, е сегашният момент! – Екхарт Толе.

Ние не притежаваме нищо. “Вчера” вече не е наше, а не сме наясно дали ще получим своето “утре”. Това е една от промените, които са необходими, за да постигнем щастие и удовлетворение – да живеем вътре в момента, да разкриваме максималния си потенциал във всяка една минута. Първото нещо, което непременно трябва да променя в себе си. Желанието за щастие го изисква, изисква да уловим сегашния момент и след това – да го пуснем навреме.

2. Кажи „не“ на вещоманията

Какво е удовлетворението? Каква роля играе в нашия живот? Минимализъм.

За вещоманията и щастието

Статистики показват, че 10 на 100 от населението страдат от ново заболяване – ониомания – страст да се правят ненужни покупки. В САЩ се смята, че хората, страдащи от заболяването са около 55 милиона. Сходства с алкохолизма са документирани от германски учени, като е открито, че при двете заболявания, реагират едни и също центрове за удоволствие в мозъка.

Наскоро прекрасната авторка Ралица Генчева отвори очите на много от нас, защо не сме щастливи, макар да имаме всичко. Обаче понякога всичко, което имаме, е причината за това, което липсва. Просто е – защото заема пространство – в домовете , в умовете, в сърцата.

Минимализмът е течение, което показва как да получим от живота повече с по-малко.

В книгата си ,,Кой те излъга какво е щастие’’ Ралица се позовава именно на него, като дава идеи как да го последваме стъпка по стъпка – изхвърляйки всеки ден по един ненужен предмет от дома, по един токсичен човек от ежедневието си. Втората належаща промяна. По този начин правим място на важните и красиви вещи и хора да се вместят. И да ни направят достатъчно смели, за да бъдем щастливи.

Щастието изисква смелост. А смелостта да си щастлив си струва! – Ралица Генчева.

3. Не се страхувай от промяната

Промяната сама по себе си. Как промените влияят на живота ни?

Психологически изследвания илюстрират страха от промяна, който се изразява в различни форми. Винаги ли посещавате един и същ ресторант? Ежедневието ви еднообразно ли е? Това, според психоаналитици от Колумбия е явна проява на страх от промяна.

Промяната е неизбежна – без нея ние не бихме съществували. Еволюцията е синоним на живот. А наша е честта да бъдем актьори, а не зрители в пиесата на живота. Философът Хераклит осъзнава, че ,,Промяната е единственото постоянно нещо във Вселената” още преди началото на новата ера. А в наши дни, в света, развиващ се със скоростта на светлината, единственият начин да се приспособяваме и адаптираме, е да се променяме постоянно.

Да не се страхуваме от промяната е нещо, което трябва непременно да променим в себе си. Защото непознатото за нас може да бъде невероятно и уникално, много по-добро от това, което познаваме, затова не трябва да се страхуваме от него, а да го приемем с отворени обятия.

Промените са хубаво нещо и не изискват време – може би нагласата преди това – да, но не и самата промяна – тя се случва мигновено – за една секунда .Не бива да изпускаме шанса да я сграбчим и да се развиваме, да улавяме моменти и да бъдем щастливи, като се има предвид, че целият живот трае колкото един дълъг ,,момент”.

Анастасия Василева Димитрова 10 клас, 16 години Езикова гимназия ,,Доктор Петър Берон” гр. Кюстендил

Настя

Author: Настя

Казвам се Анастасия Димитрова, на 17 години, уча и живея в гр. Кюстендил. Занимавам се с изкуство, обожавам чуждите езици, страстен читател, който се опитва чрез писането, да промени поне частица от негативизма, предоставян щедро от нашето общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *