маниери, навици, поведение, пронципи, походът

Борбата между добрите и лошите маниери

Share this post on:

Добрите маниери на един човек са част от това всеизвестно първо впечатление, което даден човек прави. Ако се държите по начин, който обижда събеседниците ви, съзнателно или без да искате, най-вероятно ще получите тяхното неодобрение.

Обноските, възпитанието и всички тези положителни качества се изграждат от ранна детска възраст. С времето целта е да ги развивате и усъвършенствате.

Нека надникнем в торбата с лоши маниери, които е препоръчително да не придобивате, защото ще натрупате негативни обществени точки.

1.„Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хора!“ Е.Рузвелт – интересувайте се повече от неща, които могат да ви донесат дълготрайно удовлетворение и качествена информация. Клюкарстването, със сигурност, не е сред тази група. То ще ви донесе временни връзка с хора, които, във ваше отсъствие, ще правят същото с вас. Вместо това, обградете се с хора, които могат по някакъв начин да допринесат за нравственото ви израстване.

2. „Наглостта не е умишлен начин на действие, а черта на характера!“ Жан дьо Лабрайер – много хора смятат, че са амбициозни и упорити, но в реалност проявяват наглост и незачитане на интересите на друг човек. Границата е голяма между двете понятия.

3. „Моите приятели са моята крепост.“ Емили Дикинсън – за да изградите истинско приятелство с даден човек, безспорно трябва да покажете качества като лоялност, преданост, искреност и т.н. Ако излезете на среща с някого и през цялото време сте забили поглед в телефона, докато той ви говори, ще покажете явно неуважение. Защо тогава изобщо сте излезли с конкретния човек.

маниери, навици, поведение, пронципи, походът
Източник: myschoolarena.com

4. „Единственият начин да се постигне уважение, е, да се заслужи!“ Джон Гришам – да показвате уважение както към себе си, така и към хората около вас, е жизненоважно. Всеки един момент, в който се отнасяте грубо или се присмивате на даден човек, поради факта, че е по-възрастен, по-млад или е направил дадено нещо, ще покаже вашата ненадеждност в очите на другите.

5. „Истинското украшение за жената е срамежливостта, а не дрехата.“ Юстин – в днешно време в магазините може да се види и обратната комбинация – много „несрамежливи дрехи“. Когато сте се облекли неподходящо за даден случай, вие изпращате неподходящи сигнали към хората около вас, дори и да нямате подобни намерия. Винаги преценявайте по случая какви дрехи е редно да сложите, така че да се чувствате едновременно комфортно в дрехите си и уверено в кожата си.

6. „Когато лошите маниери станат навик, е необходимо спешно да се промени средата.“ Валтер Мьорс – тук може да причислим почти всичко. Да вземем за пример маниерите ви по време на вечеря. Всяко едно мляскане, потропване с лъжица/вилица, сърбане, изпраща освен неприятен звук, така и сигнал за ниска култура.

7. „Трябва да научим своите деца да разрешават конфликтите си с думи, не с оръжие.“ Уилям Дж. Кинтън – когато станеш родител, поемаш отговорност за още един човешки живот. Всяко дете е като гъба, която поема думите, отношението, маниерите, които му се показват вкъщи. То с гордост ги представя пред други хора навън. Ако подрастващите се държат грубо със свои връстници или на публични места, пряката роля на родителя трябва да се вземе предвид.

маниери, навици, поведение, пронципи, походът
Източник: aldeaeducativamagazine.com

8. „Благодарностите – признак за благородство на душата.“ Езоп – малките жестове оказват най-голямо влияние. Не забравяйте да кажете „благодаря“ на човек, който ви е помогнал, под каквато и да е форма – с картичка, с имейл, на живо. Всяка една проява на неблагодарност, ще покаже прекалена самовлюбеност от ваша страна.

9. „Безразсъдния го издава злоречивия му език.“ Плутарх – начинът, по който един човек говори, неминуемо прави голямо впечатление. Трябва да бъдете особено внимателни с жаргоните в присъствието на деца, както и изобщо с цялостната им употреба. В непринуден приятелски разговор може да са подходящи, но по време на бизнес среща определено нямат място.

10. „Завистта развързва езиците, възхищението го сковава.“ Оноре дьо Балзак – не бъдете завистливи, тъй като подобни негативни емоции имат деструктивен характер, когато ги задържате дълго време в себе си. Поради завист, може да придобиете много неприятни маниери, които да правите, когато попаднете в конкретна ситуация. Радвайте се както за собственото си, така и за чуждото щастие – много по-удовлетворени ще се чувствате.

Ричард Адамс казва, че зад дрехи и външни маниери, умствената бедност не може да се скрие. Намерете баланса между добрите маниери и доброто образование. Двете в повечето случаи вървят ръка за ръка.

Comments

Leave a Comment