Да пребориш страховете си

Share this post on:

Всички ние се страхуваме от нещо – паяци, критика, говорене пред публика и тн. Някои хора не искат да признаят страха си, но дори да не го признаваме, ние знаем, че той съществува. Въпреки това е нормално и присъщо за нас да искаме да сме безстрашни.

В тази статия ще ти кажа как можеш да се справиш с всеки един страх, без значение колко е голям той.

Единственото нещо, което ти е необходимо, за да успееш е силно желание за прогрес. Ако го имаш, честито: Ти вече си изминал половината път към успеха.

Какво следва сега?

Следващото нещо, което трябва да направиш е да действаш!

Най – трудната част в превъзмогването на страховете е да започнеш действието. Щом веднъж до направиш всичко става значително по-лесно.

Представи си, че след седмица ти предстои да изнесеш важна и дълга реч пред множество хора, а ти изпитваш страх от говорене пред публика. Сега затвори очи и подробно си представи всичко.

Как изглеждаш? Как се чувстваш? Каква е залата, в която ще говориш? Представи си как излизаш пред тях и започваш да говориш. Как реагират слушателите? Какъв е изразът на лицата им?

Най-вероятно си се видял напрегнат и неспокоен, а хората – незаинтересовани, груби, студени. Представил си си залата като неприветливо място, а цялата ситуация като ужасна, нали?

При положение, че в главата ти изникват такива образи, просто няма как да се престрашиш да говориш пред хора, освен ако не е абсолютно наложително. Но ако промениш представата си и я направиш по-приятна, най-вероятно няма да изпитваш такава трудност да държиш реч, водиш лекция и т.н.

Ако промениш представата си и започнеш да „виждаш“ нещо такова: уютна и топла зала, пълна с усмихнати и приветливи хора, пред които излизаш уверен и спокоен, тогава няма да срещнеш никаква трудност да изнесеш онази лекция, която ти предстои.

Ако не ми вярваш – просто опитай, все пак не губиш нищо. Аз говоря от личен опит и знам, че тази стратегия действа.

Направих го, а сега?

Вече си готов да се престрашиш на умствено ниво, така че следва действие! Ако те е страх от змии – отиди в някой терариум с питомни змии и се „позабавлявай“. След като го направиш веднъж, ще ти стане доста по-лесно да го повториш.

Чакай, отново ли ще трябва да го правя?

Съжалявам, но да. Първият път ще се почувстваш страхотно, защото след толкова много време най-накрая си се престрашил, но ще трябва да затвърдиш нещата, като повториш, потретиш и т.н.

За нуждата от това повтаряне можеш спокойно да обвиниш мозъка си. Той е устроен по такъв начин, че ако го „залъжеш“ един път, променяйки представата си за нещо, той ще започне да ти казва: „Онзи път лекцията ти (примерно) се получи, само защото имаше късмет. Сега ще видиш, че ще бъде ужасно. Всички ще ти се подиграват! Не можеш да го направиш, недей да го правиш!“

Как да „победя мозъка си“ ?

Спомни си, че тогава, когато змията беше около врата ти (да кажем), не беше толкова ужасно. Можеш да добавиш и нещо от себе си, което не се е случило, например лъжлив спомен как си погалил животното и ти е било приятно.

Щом си го направил веднъж, вторият път ще ти бъде много по-лесен. Щом като си го направил два пъти, третият път ще бъде още по-лесен и т.н.

Един съвет от мен:

За да постигнеш максимума от преодоляването на страха си, си постави за цел да станеш добър в дадената област. Например, ако си изпитвал страх от височини, започни да се занимаваш със скално катерене в свободното си време.

Ако превърнеш това нещо в свой навик, ще имаш двойна полза от положения труд:

  1. Ще си преодолял един страх;
  2. Ще придобиеш още едно умение, което може да ти помогне някой път.

Да не говорим, че може да откриеш още един свой талант или да намериш нещо, с което да решиш да се занимаваш занапред.

Представи си, че си изпитвал страх от височини, но решаваш да го преодолееш и да го превърнеш в свое умение. Започваш курсове за пилот и осъзнаваш, че това е призванието ти. Ставаш отличен летец и не след дълго имаш блестяща кариера, която освен големи доходи ти доставя и удоволствие. Не звучи ли прекрасно? А само като си помислиш, че толкова време те беше спирал просто един глупав страх!!!

Обобщение:

За да преодолееш страха си, ти е необходимо само и единствено силно желание за прогрес. Стъпките, които трябва да следваш са:

Стъпка 1: Промени представата в главата си;

Стъпка 2: Престраши се веднъж;

Стъпка 3: Направи го отново.

За да извлечеш по – голяма полза, превърни предишната си слабост в сила.

Ⓒ 2019 Калина Костадинова

Leave a Comment