джудо с думи, словесна атака, словесен тормоз, словесен насилник, pohodut.org

Джудо с думи

Share this post on:

Взимайки назаем заглавието на известната книга Judo with Words: An Intelligent Way to Counter Verbal Attacks на автора Barbara Berckhan и в тази статия ще говорим на същата тема – как да се защитаваме интелигентно, използвайки като оръжие думите.

Словесната атака (тормоз) има деструктивен характер и цели да обиди даден човек. Тя може да бъде преднамерена (добре обмислена) и несъзнателна. Ще се съсредоточим върху първия вид, защото е с по-голяма тежест. Целта е да не прекарвате часове в съжаление защо не сте казали още нещо по време на неприятен разговор. Колкото по-бързо се освободите и излезете от спора, толкова по-добре ще се почувствате.

Съвети:

1) Останете спокойни –  целта на словесния насилник е да ви види ядосани, унижени, притеснени и т.н. Ако запазите вашето самообладание и говорите спокойно, без ненужно повишаване на тон, използване на арогантни думи и прочие, показвате сила, устойчивост и интелигентност, каквато много често липсва в отсрещната страна.джудо с думи, словесна атака, словесен тормоз, словесен насилник, pohodut.org

2) Задайте въпрос – когато даден човек ви каже нещо обидно, не избухвайте веднага и не му стоварвайте порой от неприятни думи в замяна. Например, може да го попитате – „Какво точно имаш предвид като каза, че съм …. това е доста силно твърдение/ Защо целиш да ме обидиш?“ и т.н. Хората, които предизвикват конфликти, не са с високо IQ – възползвайте се от това. Силата на думите и аргументацията не им е положителна страна.

3) Приключете връзка със словесния насилник – колкото по-бързо се откъснете от среда с такива хора или конкретно от даден човек, толкова по-добре ще се чувствате. Може да защитите умело себе си или хората от обкръжението ви, но рядко ще съумеете да промените негативния човек срещу вас.

джудо с думи, словесна атака, словесен тормоз, словесен насилник, pohodut.org

4) Поставете граница – ако не може изцяло да се отделите от този тип хора, сложете граница между вас. Под граница визираме:

– когато усетите атака, директно може да заявите на човека – „Отказвам да слушам подобни думи, това е словесна атака. Ако не можеш да ми говориш с уважение, въобще не ми говори.“

– възможно е в определени моменти даден човек да идва при вас, да бъде привидно мил, да споделя определени факти и в други да се превръща в словесен насилник, и дори да използва срещу вас информация, която преди това сте му споделили. Дистанцирайте се от този тип хора и общувайте с тях само при нужда. Често може да ви се наложи в професионална среда.

5) Заобиколете себе си от позитивни хора – важно е да имате лоялни и подкрепящи приятели, дори и само един да е. Интелигентните хора знаят, че този който е приятел на всички, в повечето случаи не е приятел на никого. Изградете стабилни връзки с хора, които ви карат да се чувствате добре и ви мотивират да се развивате. Знайте своите силни страни и не допускайте други хора да ви подценяват. Припомняйте си всеки път в такива моменти мисълта на великата Елинор Рузвелт – „Никой не може да те накара да се почувстваш посредствен без твоето съгласие.“

джудо с думи, словесна атака, словесен тормоз, словесен насилник, pohodut.org

Препоръка: често словесните насилници избират за своя жертва хора, които изглеждат по-слаби, не са отговорили първия път на атака, избягват очен контакт, не застават зад мнението си и т.н. Така да се каже възползват се от тези черти на характера на даден човек, които в никакъв случай не са лоши, дори напротив, често говорят за възпитание и съобразителност, но както казахме насилниците не се славят с мъдрост. Ако от самото начало покажете, че имате собствено мнение по даден въпрос, заставате зад думите си, постъпвате прямо и коректно и не се впечатлявате от подобни провокации, словесните насилници ще зачетат вашия авторитет.

Използвайте джудо с думи – най-умелата, интелигентна и коректна форма за общуване с хулигани.

Източник снимки: pixabay.com

Leave a Comment