Топ 10 книги за личностно развитие

Share this post on:

Във време, в което всеки втори е инфлуенсър и лайф коуч, става все по-трудно да се намери книга за личностно развитие, която всъщност да си струва времето. Вижте нашата класация от най-добрите книги за личностно развитие, които определeно си заслужават да бъдат прочетени!

  1. „Седемте навика на високоефективните хора“ – Стивън Кови

В книгата авторът ни представя седемте навика, които ще ни доведат до успех. Всеки един от тях е подробно разяснен и представен по разбираем начин (с помощта на таблици, с използването на примери и т.н.). Подобно на голяма част от книгите в този жанр, така и „Седемте навика…“ няма сюжет. Въпреки това обаче книгата е интересна и увлекателна като приказка.

2. „Да прецакаш дявола“ – Наполеон Хил

Тази невероятна книга е написана през 30-те години на миналия век, но принципите, описани в нея, са валидни и до днес. По – голямата част от това произведение представлява интервю между Хил и Дявола. В него вторият разкрива своята самоличност и триковете, които използва, за да има власт над хората. Авторът му задава най-различни въпроси, опитвайки се да помогне възможно най-много на хората да се отърсят от властта на Дявола и да започнат да мислят самостоятелно и свободно.

3. „Монахът, който продаде своето Ферари“ – Робин Шарма

Тази книга съдържа сюжет, за разлика от предишните две. В нея се разкарва историята на известен и успешен адвокат, който изоставя работата си и заминава да търси духовно просветление. След известно време се връща при млад мъж, който е бил негов стажант, по време на адвокатската му кариера и му предава мъдростта, която е придобил. Прави това основно с помощта на една притча. Първоначално тя звучи безсмислено и странно, но мъдрецът разяснява всеки един елемент на ученика си и така предава придобитата от него мъдрост.

4. „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ – Дейл Карнеги

В книгата са разкрити принципите на пълноценното общуване с другите хора. Всеки принцип е обяснен по интересен начин, чрез използването на много примери. Интересни са и инструкциите в началото на книгата, които е оставил авторът на своите читатели. Те са относно четенето на самото произведение. Карнеги казва, че само ако ги спазваме, ще съумеем да извлечем максимума от неговата книга.

5. „Лидерът, които нямаше титла“ – Робин Шарма

Също както и предишната книга от този автор, и тази има сюжет. Историята този път е на книжар. В неговата книжарница идва чудат топ служител на същата верига магазини за книги, който се оказва приятел на покойния му баща. Чудакът предава мъдростта си на „лидер без титла“, срещайки своя нов ученик с учителите, които са научили него самия преди години и са главната причина за успеха му. Всеки един от тези хора разкрива на учещия се различни принципи на лидерството с помощта на акроними.

6. „Езикът на тялото“ – Алън Пийз

Книгата разглежда жестовете с различните части на тялото и тяхното значение. Към всеки жест има картинка, която го показва нагледно. Правилното разчитане на невербалната комуникация (езикът на тялото) е полезно умение. То може много да ни помогне в разговор с приятел, роднина, колега; държане на реч; водене на лекция или семинар, и т.н. Макар и да не звучи чак толкова интересно, тази книга определено е запленяваща.

7. „Тънкото изкуство да не ти пука“ – Марк Менсън

На книгата „въобще не ѝ пука какво мислиш за нея“. Написана е откровено и без сдържане на езика. Определено авторът вярва и се придържа към нещата, за които пише. Той даже си измисля и супергерой – Обезкуражаващата панда. Това е героят, който никой не иска да среща, но от който всички се нуждаем. Менсън ни предоставя различен и интересен поглед над света и определено заслужава мястото си в класацията.

8. „Мисли и забогатявай“ – Наполеон Хил

В тази книга са описани 13-те стъпки към богатството в тринайсет отделни части. Под богатство не разбирайте непременно материални блага.  Авторът сам казва, че спазвайки тези принципи човек може да ги използва както за постигането на духовно, така и на материално богатство, ако пожелае. Всяка стъпка има подробно описание и включени примери. Накрая на всяка част има „опорни точки“, обобщаващи казаното до момента. Подобно на „Да прецакаш дявола“ от същия автор, „Мисли и забогатявай“ е леко и интересно четиво, което грабва читателя.

9. „Мисленето“ на Даниъл Канеман

Книгата на Канеман се чете по – трудно и бавно от другите, но това въобще не означава, че е безинтересна. Авторът говори за начина, по който мислим ние, хората. Описвайки го, той използва двама „персонажи“ – Система 1 и Система 2.

Система 1 е нашето автоматично и бързо мислене.

Система 2 е логичното ни и бавно мислене.

Книгата разглежда взаимодействие на тези две системи и ни представя смайващи резултати от най – различни експерименти по темата.

10. „Как да мислим и постъпваме като котка“ – Стефан Гарние

Тази книга се различава от останалите девет, по начина, по който е написана. Тя е забавна и различна, дори и сред книгите от същия жанр. Разделена е на множество малки части, описващи различните качества на котките, които ние, хората, трябва да придобием и развием. За жалост книгата не може (или поне аз не успях) да се открие в безплатен електронен вариант, но определено си струва да бъде купена на хартия.

Автор: Калина Костадинова (E-mail: [email protected]

Leave a Comment