работно време, трудови навици, продуктивност, работно място, multitasking, походът

5 начина да подобрите продуктивността си на работното място

Share this post on:

Зиг Зиглър, успешен автор допринесъл за развитието на области като личностно развитие, мотивация и успех, казва – „Липсата на посока, а не липсата на време е проблемът. Ние всички до един имаме 24 часа на ден – и успешните, и неуспешните”.

Може да заключим, че (само)управлението на времето е от изключително важно значение за повишаване на продуктивността и постигане на положителни резултати в дългосрочен план. За да премахнете чувството на неудовлетвореност, напрежение и стрес на работното място, трябва да се справите ефективно с източниците, които го пораждат. За тази цел ще ви предложим 5 трика за ефективен работен ден. Доста голяма част от времето си прекарваме на работното място, нека не го губим напразно.

1. Не работете на няколко фронта едновременно – колкото и лесно да ви се вижда да управлявате 3 малки задачи наведнъж, не го правете. Проучвания в областта показват, че хората не се справят добре с така наречения мултитаскинг (от англ. multitasking – боравене с много неща наведнъж). В повечето случаи човек се заблуждава, че може едновременно да говори по телефона, да прави промени по презентация и да хапва от обяда си (пример). Ако опитате, ще видите колко трудно е справянето с няколко задачи едновременно и колко лесно е да се провалите, и да изгубите времето си. Експерти в областта препоръчват да вършим последователно задълженията си с цел максимален успех, качествено свършена работа и спестяване на време.

работно време, трудови навици, продуктивност, работно място, multitasking, походът

2. Взимайте кратки почивки – колкото и работа да имате, или да смятате, че не сте изморени, кратките почивки са ви нужни. Те имат положителен ефект както върху физиологичното състояние на човек, така и върху психическата му нагласа.

3. Поставяйте си малки цели – по този начин много по-лесно ще достигнете голямата цел. Ако трябва да изготвите важна бизнес презентация и разполагате с 1 седмица, планирайте по дни какво ще направите. Първият ден може да потърсите информация и източници по темата, вторият ден да филтрирате това, което сте събрали, третият-четвърти ден да изготвите презентацията. Малките стъпки определят крайния резултат.

4. Погрижете се за най-важните задачи, когато сте най-активни – много често хората отлагат в деня изпълнението на големите и важни задачи, защото се чувстват неуверени да ги започнат. Трябва да откриете по кое време от деня сте най-продуктивни. Ако сте “сутрешен човек”, вършете важните неща именно тогава. Ако пък следобяд добивате повече сили и енергия, насрочете ги за тогава. Не си губете времето с дребни, неспешни задачи само за пълнеж.

работно време, трудови навици, продуктивност, работно място, multitasking, походът

5. Използвайте свободното време мъдро – всяка работна позиция е различна – някои изискват постоянно внимание, други на определени етапи. Ако сте свършили работните си задължения и ви остане свободно време, използвайте го мъдро и предвидливо. Да търсите теми, които да обсъждате с колегите си, и да не си казвате нищо съществено невинаги е най-добрата идея. Вместо това използвайте свободното време, за да прочетете и да се осведомите за нещо ново – дали ще е нова информация за компанията, или нещо, от което вие се интересувате (да разглеждате снимки във фейсбук, за да видите къде е била на морето съученичката ви, която не се виждали от 10 години, не влиза в тази категория). Тук става въпрос за инвестиране във вас самите и обогатяване на знанията. Колкото по-удовлетворни се чувствате на работното място, толкова по-продуктивни ще бъдете. Връзката е правопропорционална.

Ако вече прилагате тези трикове, поздравления! Ако не сте опитали, пробвайте и споделете резултатите с нас. Какви други трикове използвате за продуктивен ден?

Източник изображения: Pixabay/ GraphicMama-team, Engin Akyurt, Geralt

Leave a Comment