Идея за гости – мултикултурна вечеря

Share this post on:

Посрещането на гости е любимо занимание за много от нас. Не само, че така влагаме нещо повече от себе си за разлика от обикновената вечеря в ресторант, но и обстановката, която можем да създадем, е много по-уютна.

Въпреки това, понякога може просто да нямаме идея как точно да организираме забавна вечер за гостите си. Особено ако ни се иска да поканим повече хора, ще трябва добре да помислим за организацията. Но не се притеснявайте, днес сме ви приготвили една страхотна идея, която можете лесно да приложите. Дори обикновено да не каните гости, самата идея е чудесна причина да опитате нещо ново!

Що е то мултикултурна вечеря?

В общи линии това е концепция, в която заедно с гостите си се потапяме в атмосфера от различни култури. Може да стане по различни начини, но най-добрият вариант е да заложим както на храната, така и на самата обстановка. Това обаче далеч не означава, че трябва да сме някакви виртуозни готвачи. С услуги като тези на Foodpanda лесно можем да организираме храната, без дори да си губим времето.

Подготовката на самата обстановка обаче остава за нас. Трябва да вземем решението дали да заложим на много детайли или само на няколко загатващи елемента. Може да се окаже, че всъщност прекаленото вманиачаване в малките подробности не е чак толкова важно. Как тогава да решим каква да е обстановката, как да се погрижим за нея и изобщо какво да направим като цяло? За щастие, имаме няколко съвета, които да ни улеснят в тази задача!

Определете концепцията

Преди да решим каквото и да било във връзка с храната, обстановката и цялостното забавление, трябва да имаме предвид каква точно е концепцията. На първо място трябва да определим различните култури. Нашият съвет е да не се прекалява.

Не че не можем да изберем един куп националности, особено ако са близки помежду си, но това невинаги е добре. Прекаленото претрупване с украси, детайли, че дори и храна често ни отблъсква, а не ни предразполага. Подходящо би било да изберем между 3 и 5 култури, защото така няма да се затрудняваме излишно.

Чудесен пример е индийска, китайска (или друга азиатска) и средиземноморска. Така имаме нещо сравнително екзотично (индийската), нещо едновременно познато, но и непознато (китайската), както и нещо, което е по-близо до нас като европейци (средиземноморската). Така си гарантираме, че никой няма да остане гладен, ако нещо му се струва прекалено чуждо, защото ще има и нещо по-познато, което да си хапне. Което ни води до следващата точка!

Ще готвим ли?

Ако имаме време да сготвим и обичаме да експериментираме, можем да се отдадем изцяло на задачата. Вероятно е обаче да не можем се справим с много ястия наведнъж, а може пък и изобщо да не ни се занимава. За щастие, от гледна точка на доставка на храна София може да се похвали с много богат избор.

Важно е да отбележим, че няма смисъл да прекаляваме с различните ястия. По 2-3 по-големи порции от всяка култура са напълно достатъчни. Ако използваме горните примери можем да заложим например на индийско къри ястие и техните автентични десерти, китайски спагети (които и без това могат да са в много големи порции) и средиземноморски специалитети като паста, пица, паеля или морски дарове.

Тук е време да допълним, че дори да поръчаме храната, може все пак част от нея да се опитаме да приготвим сами. Така ще покажем, че сме вложили и частичка от себе си в цялото приготовление, което винаги се приема добре от гостите.

Подготовка на обстановката

Вероятно първото, което ни хрумва, когато чуем „обстановка“ е украсата. Нашата препоръка е отново да не прекаляваме с нея. В общи линии най-добре да се придържаме към умереността за цялата вечеря. Украса дори може и да я няма, ако не ни се занимава, тъй като обикновено няма какво да правим с нея след това.

Вместо украса, по-добре да заложим на музика и интересни игри или занимания, които да ни потопят в избраните култури. Така не само че ще се забавляваме, но и можем да научим нещо ново. Освен това ще ангажираме гостите си, което може да се окаже много важно, особено ако разговорите не потръгват както трябва.

Макар и мултикултурната вечеря да не е нещо, което ще правим всеки път, когато искаме да поканим гости, тя все пак е една супер идея за разнообразяване на ежедневието!

Leave a Comment