5 признака, че имате лош вкус

Share this post on:

„Културният човек притежава не само нравствена, но логическа и естетическа съвест“ – Вилхелм Винделбанд, немски философ от Баденската школа.

Изтънчените маниери и добрият вкус в миналото са били признак на принадлежност към знатен род от висшето съсловие. В днешно време в обществото ни е изграден етикет за това кое е хубаво и кое е лошо. Проявата на лош вкус веднага привлича вниманието на околните, от което хората би следвало да се поправят. Изграждането на добър вкус във всеки започва още от ранна възраст, възпитава се и се доизгражда в течение на годините. Характерни са няколко основни признака, които определят хората с лош вкус. Според мен съществуват 5 очебийни недостатъка, които несъмнено са проява на „недобър“ вкус:

  1. Гардеробът Ви изобилства от прилепнали дрехи, които подчертават контурите на тялото Ви. Това разбира се би било в реда на нещата, стига дрехите да не са ви умалели поради напълняване. В такъв случай вие излагате на показ недостатъците на тялото си. Подменети ги с нови, които са ви по мярка и ви правят да изглеждате добре.
  2. Носите едни и същи дрехи и обувки, с които са свикнали да ви гледат във вашето обкръжение, но това определено създава лошо впечатление. Може да не следвате последните модни писъци, но поне подменяйте периодично дрехите в гардероба си: дрехите се износват, захабяват се и изглеждат като дрипи. Сменяйте често обувките си, защото ако носите продължително време един и същи чифт обувки, те започват да миришат неприятно и същевременно се износват по-бързо.
  3. Мили дами, не прекалявайте с украшенията по тялото си. Накичени сте с „тежки“ бижута от главата до петите – тази безвкусица би отблъснала и най-смелите донжоановци. Не прекалявайте със скъпоценностите, които си слагате! Спазвайте павилото: по-малко украса върху себе си, но подбрана с вкус.
  4. Полагането на грима при дамите също трябва да е умерено. Не слагайте слоеве грим по лицето си все едно носите маска. Не участвате в театрално представление или в цирков спектакъл. В ежедневието е достатъчно да си сложите по-лек грим, който естествено да подчертае красивите извивки на лицето ви. Крещящият вид с ярки цветове на червило, екстеншъни на мигли и прекалено много пудра е доста зле естетически издържано.
  5. Храните се с в ресторант или заведение, като не пропускате да предложите на своята компания да доизядат остатъците от храна на масата, за да не отиде зян. Накрая, след като виждате, че никой не откликва на поканата ви, решавате да натъпчете всичко в устата си, въпреки че вече сте доволно сит.

Всеки се е сблъсквал неведнъж в живота си с проява на лош вкус. Важното е вие да се стремите да станете пример за добър вкус, а не да търсите кусурите в другите и да ги упреквате за това, че не правят нещата по етикет. Помнете, че в една неволна ситуация околните може да възприемат и вас като човек с лош вкус. Тогава не бихте желали да бъдете упрекнати за това, нали?!

Leave a Comment