грубост, негативни нагласи, негативно отношение, емоционална интелигентност, активно слушане, походът

Кутията на Пандора: грубостта и множеството ѝ форми

Share this post on:

„Грубите думи и прибързаните доводи никога не са решили нищо.“

Няма човек, който да не се е сблъсквал през живота си с груби хора, или самият той да се е държал така умишлено или неволно.

Грубото отношение създава неприятно чувство, което може да развали настроението ви и да ви накара да се почувствате унижени. Без значение кой е източникът на негативна енергия – колега, мениджър, съсед, непознат човек в градския транспорт, нашият съвет е да бъдете подготвени в подобни ситуации и най-важното не непременно да отвръщате на лошото с лошо. Според Платон, отвръщайки на нападките с нападки, например, в обществото се натрупва двойно зло, което много по-трудно може да се унищожи.

Ето няколко съвета, до които да прибягвате, когато попаднете в неприятна ситуация:

Бъдете добър пример за себе си, семейството си и разбира се околните – ако вие сте преносител на негативни мисли и изказвания, много лесно ще е да заразите и всички около вас с това. Вместо това демонстрирайте позитивно отношения в различни ситуации – емпатията, професионализмът, самоконтролирането са все хубави качества, които може да сложите в торбата, с която да ударите грубостта по главата. Разбира се, само преносно. 😊

грубост, негативни нагласи, негативно отношение, емоционална интелигентност, активно слушане, походът
Източник: The Wall Street Journal

Не игнорирайте грубостта – ако се направите, че не виждате или не чувате, когато някой се държи грубо, вие изпращате сигнал, че оправдавате това поведение и е напълно нормално. Вместо това намерете начин да се справите деликатно със ситуацията – не е решение да вдигнете и вие скандал и да замесите още хора. Говорете директно с човека, който ви е накарал да се почувствате унижени и е бил груб с вас. Бъдете обективни и изложете фактите.

П.С. За справяне с грубостта в градския транспорт, трябва да се предлага курс, озаглавен „Първите 7“ – и колко важни са тези години в развитието на човек и нормалното му общуване с други хора.

грубост, негативни нагласи, негативно отношение, емоционална интелигентност, активно слушане, походът
Източник: gohighbrow.com

Слушайте – хайде пак да извадим торбата с положителни качества и да вземем активното слушане и някои характеристики на емоционалната интелигентност. Благодарение на тях, вие ще може да изслушате даден човек, който смята, че с основание е бил груб и да намерите адекватно решение спрямо ситуацията. Не съдете и не обвинявайте прибързано, защото това също е проява на грубост и незачитане на личното мнение.

Колкото по-дипломатично и интелигентно подхождате, толкова по-удовлетворени ще бъдете. Со кратце, со благо и без никакъв кьотек.

Източник главна снимка: hautethought.com

Идея за статията от MindTools

Leave a Comment