До краен предел

Share this post on:
До краен предел
М. Тирски
Науч. рук. „АЦБР“, глав. ред. журнала „Exlegis: правовые исследования“
Все пак световната финансова криза, за която се говори толкова дълго и за която всички водещи играчи в съвременната икономика се опитват да се оттеглят толкова активно, все пак настъпи. Случи се, както се очаква, неочаквано и всъщност мигновено прерасна в борба между отделните участници в геополитическа надпревара.
Това е нормално. В световната история са отразени много такива моменти – винаги щом светът е завладян от икономически затруднения, някой, който вярва, че е готов за тях по-добре от всеки друг, се опитва да получи допълнителна печалба в труден момент в историята. И това е нормално. Нормално е, защото е неразделна част от глобалната политика на традицията „да се възползваш от слабостта на другия, за да увеличиш силата си“.
Веднага след като Великобритания получи съпротива срещу политиката си в Северна Америка, Франция и редица други страни веднага започнаха да я притискат. Веднага след като в края на Първата световна война в Османската империя се появиха затруднения, всички и особено силните на деня започнаха да говорят за нейното разделение. А реалното разделение на Китай между редица държави? А интервенцията в Русия след поражението в Първата световна война и двете революции? Всичко това е норма за световния ред. Щом някой изпитва затруднения, е перфектното време да превърнат тези трудности в геополитическа столица на другите.
Настоящата световна икономическа криза не е изключение.
Геополитическата и геоикономическата битка се водят на няколко фронта едновременно и един от тези фронтове е спорът между големите играчи за първенство (например битката между привържениците на ЕС – евроатлантици и САЩ – привърженици на Тръмп) под формата на получени икономически преференции . Другият фронт е опит за постигане на решителни пробиви в онези части на световната игра, които преди са били недостъпни (неразрешими). Тъй като сега играчи като Иран и Венецуела са под натиск от кризата, падането на цените на петрола и Иран, в допълнение, епидемията от коронавирус, тогава основният им антипод – САЩ съвсем основателно вярват, че е дошло най-доброто време за започване на атака. И това не е нещо необикновено. Това е норма на държавно поведение, цинично, нечовешко, но проверено от историята и многократно прилагано на практика. Въпреки че това също е опасно, тъй като понякога ловецът може да стане жертва.
Нека разгледаме по-подробно превратностите на тази борба, която се развива на фона на икономическата криза, петролната война и борбата срещу епидемията от коронавирус (и всичко това едновременно). Битка, в която много играчи играят дори не на една или на две плоскости , а на големи световни пространства, наредени на шахматната дъска, печелейки и губейки, карайки противника в безизходица и се озовавайки в неговото положение в следващия момент.
Страсти около вируса
Докато целият свят внимателно наблюдава борбата с коронавируса, отмяната на събития, въвеждането на карантини, затварянето на предприятия и яростното съкращаване на икономиката, на заден план се случва много интересна игра, дори няколко игри.
Игра номер едно „Състезание до катафалката.“
Всъщност много страни се опитват да сведат до минимум влиянието на кризата, причинена от коронавируса. В този случай се използват различни методи. Стесняване на обхвата на ограниченията (както в Швеция), намаляване на оценката на риска (както в Обединеното кралство), забелязване на някои заплахи, докато не стане твърде късно (както в САЩ) и т.н. Всички разбират, че колкото повече мерки се предприемат, толкова по-болезнен ще бъде икономическият спад. Но има и друга заплаха, ако мерките за сигурност са неподходящи или закъснели, тогава можете да получите италианската версия, която може да е по-разрушителна от мерките за сигурност, предприети във времето. Кой ще престои повече? Това е труден въпрос. Американските експерти изчисляват за американската икономика от 12 до 24% спад през второто тримесечие и в лоши сценарий около нула на година. По принцип Италия вероятно ще получи катастрофален спад в икономиката. И вероятността за икономическо възстановяване след резултатите от годината, на която се надяват, е изключително малка.
Игра номер две
Триумфът на благодетелите. Редица държави започнаха да оказват помощ на други държави. На места това са стари връзки (например помощта на кубинските лекари във Венецуела) или помощта на Русия на страните от ОНД, Монголия, Северна Корея и Иран при получаване на тестове за коронавирус. Сега Китай е световен лидер в областта на помощта. В действителност, след като победи огнището на вируса и създаде механизъм, който да предотврати внасянето му в страната, като установи производството на маски, костюми, тестове за определяне на вируса и освободи голям брой лекари с опит в лечението на такъв вирус в самия Китай, КНР може да прояви масово чудеса на благотворителността. Доставяйте милиони маски в Европа, доставяйте тестери в Индия и Иран, изпращайте медицински екипи от Ухан в Италия и Иран. Говорейки пред света като благодетел. Русия също се опитва да играе някакъв аспект от тази роля, която например доброволно снабдява Италия с медицинско оборудване и консумативи. Всичко това след това ще бъде използвано в преговорите, в използването на мека сила и така нататък. Това едва ли ще бъде забравено.
Игра номер три
„Кой кого ще обвини.“
Тази игра е успешно стартирана от САЩ. Американските власти упорито се опитват да обвинят разпространението на коронавируса Китай, като постоянно използват не термина коронавирус, който е традиционен за останалия свят, а „китайския вирус“, припомняйки къде е имало най-голямото огнище на вируса до момента. Освен всичко друго, САЩ успява да обвини Русия, Иран и Венецуела, а понякога и Китай, че уж разпространяват лъжи относно лечението на коронавирус, методи за предотвратяване на разпространението му и т.н. Странно е, че Северна Корея все още не е обвинена в това. В отговор Китай засега започна тихо (на ниво на безплатни спекулации от хора от външното министерство и статиите във вестниците), за да намекне, че вирусът може да бъде от американски произход и да е внесен в Китай отвън. Малко вероятно е да стигнем до дъното откъде е започнал този вирус (това не е особено важно), но индикативната война между САЩ и Китай на фронта на вината за вируса набира скорост и вероятно ще продължи и в бъдеще.
Игра номер четири
„Стратегии за възстановяване“.
Вече казахме, че този, който понесе най-малко, ще спечели световната икономическа надпревара. Това е така, но не е универсално. Може би по-важно ще бъде не само да не страдате, но и да се възползвате от обезоръжените пространства в световната икономика. Така страната, която ще намери най-бързия начин да възстанови собствения си икономически потенциал, когато заплахата от вируса вече бъде премахната, ще стане победител в тази игра.
При никакви обстоятелства очевидно е, че за много играчи coronovirus е просто екран (удобен или не труден въпрос), който да покрие собствените си стратегии за голямо преразделяне на света.
Нефтени мъки KСA, Русия, САЩ
Втората най-интензивна битка в настоящата трудна композиционна криза е битката за нефт. Спадът на цените на петрола достигна най-ниската си стойност, достигаща 20 долара за барел. И тази битка далеч не е приключила.
Всъщност, главното, което трябва да знаете за тази битка, е, че тя беше пусната навреме във време, когато всичко така или иначе летеше и се сриваше, търсенето на петрол падаше и на теория малко можеше да се продаде. Ръстът на производството, обобщен от почти всички участници на световния петролен пазар, е впечатляващ. Колкото и фантастична да е цифрата от 13 милиона барела на ден от Саудитска Арабия, сега те определено раздават своите 11,5 милиона. Без значение колко американските петролни компании губят от борсите, е почти невъзможно да се намали производството за една нощ. Русия претендира за устойчиво производство, а ако вярвате на отделни компании, такъв е и растежа на производството. Почти всички страни тласкат пазара на петрол надолу. Колкото и да не е казал Д. Песков, че в света няма нефтена война, фактите опровергават тази теза.
Съдържанието на тази война обаче не е напълно ясно. САЩ уверено заявяват, че става въпрос за петролна война между Саудитска Арабия и Русия. Някои автори пишат за съвместна война между Русия и Саудитска Арабия срещу американски производители на шистов нефт. Други смятат, че това е „перфектна война“, война на всички срещу всички, в която всяка страна играе в своя полза, не желаейки да даде пазара на своите конкуренти, и тази защитна тактика движи всички предприети начина и мерки.
Така или иначе миналата седмица видяхме „първата жертва“ на тази война. Колкото и да е странно, те станаха САЩ. Защо? Вероятно защото за тях войната на петролния пазар е второстепенна в сравнение с по-значителната война, която се води между САЩ и ЕС за правото да не стане първата жертва на световната криза. В резултат на това, за да предотвратят банкрут и мащабно съкращаване на работни места в петролния сектор, САЩ предприеха изключително крачка под формата на закупуване на петрол в резервите си от 25 милиарда долара. САЩ не искат да поемат ангажименти за намаляване на производството на петрол. Активната им политика за натискане на стоките им през изминалия период от време даде многократно увеличение на износа на петрол, за което Тръмп взе кредит. Тръмп абсолютно не иска да загуби този коз. В същото време се появи съобщение, че американската администрация подготвя някаква нефтена сделка с намерението да я предложи на Саудитска Арабия, но все още не е огласена. Възможно е да бъде предложение за съвместни действия на Съединените щати и Саудитска Арабия срещу Русия, в което САЩ вероятно ще обещаят санкциите на саудитците срещу руския нефтен сектор и прехвърлянето на техния пазарен дял в Русия, а в замяна ще искат да получат ангажименти за намаляване на добива на петрол от Саудитска Арабия. Такъв сценарий е да спечелите за сметка на някой друг при празно обещание, съвсем в духа на Съединените щати, които отдавна очакват илюзията „Америка с нас“ по целия свят.
Не мисля, че такъв сценарий ще бъде изпълнен изцяло. Значителна част от руските доставки са по дългосрочни договори. Много от пазарите на KSA просто не могат да бъдат физически въведени поради липсата на инфраструктура (която, разбира се, може да бъде изградена, но след няколко години). Освен това има голяма вероятност завръщащата се икономика на Китай да изисква все повече петрол и въпреки че европейската посока ще бъде в упадък от доста време, пикът на кризата на петролните пазари вероятно ще бъде преодолян скоро. Основното е да оцелеете.
Въпреки че посоката на нефта в момента е второстепенна. Избледнява на фона на забележителна битка. Което може да прекрои цялата съвременна световна икономика и да стане основа за всички бъдещи стратегии за развитие. Всъщност става въпрос за кризата и изхода от нея със запазването или загубата на глобални роли от отделни играчи.
Вход в катафалката. САЩ срещу САЩ
Друга плоскост и най-важното от всичко, което се случва, е основната битка за оцеляване между САЩ и Европейския съюз. Като цяло става въпрос за дебат кой първи от тези двама участници в борбата ще стане жертва на настоящата криза. САЩ със свиваща се дистрибуция на долари или ЕС с множество дисфункционални участници.
И двамата участници в процеса сега са активно изложени на коронавирус. Но ако страните от ЕС преминат в карантинен режим една по една, САЩ се стремят да забавят този момент до последно. И може би напразно, тъй като увеличението на броя на случаите показва, че САЩ може да надминат общия брой случаи в Китай. И двамата участници в това състезание се опитват да издържат възможно най-дълго и, ако успеят, осигуряват благоприятно оцеляване.
Освен това борбата е на няколко плоскости едновременно. Това са показателите за БВП, които както в САЩ, така и в ЕС ще се сринат много забележимо. Например, някои експерти прогнозират загуба от една четвърт от БВП на САЩ през второто тримесечие, ЕС може да се провали още повече, като се има предвид, че Италия, например, действително е ограничила производството, услугите и транспорта. Това са индикатори на фондовия пазар, а пазарите навсякъде и в САЩ (рекордни падения на Dow Jones и други индекси) и европейски борси. И колкото по-дълбоко е падението, толкова по-сериозни са последствията за отделните играчи. Това е безработицата, която гарантирано се увеличава навсякъде. Единственият въпрос е колко бързо ще расте. Ако тази скорост е висока, тогава социалното осигуряване не може да издържи такова натоварване, поне без държавна подкрепа. Това е и подкрепа за отделните сектори на икономиката. И САЩ, и ЕС се борят да помогнат на своите авиокомпании, тъй като крахът им може да бъде началото на срив на икономиката като цяло, САЩ може да трябва да окажат помощ в размер на до 200 милиарда долара, а страните от ЕС ще национализират изцяло своите въздушни превозвачи, тъй като Италия вече обяви национализацията на Al Italia.
В тази борба и двете страни имат своя ахилесова пета. За САЩ това е петролната индустрия. Редица производствени компании не могат осигурят рентабилност на производството, при цени на петрола под 30 долара за барел. В резултат на това, щом петролната война коригира цената на петрола до 25, а след това и 20 долара за барел, САЩ трябваше да се намесят в процеса и спешно да обявят закупуването на петрол, което ще повиши цената му. Но не за дълго.
ЕС, е от другата страна на скалата. Страните от ЕС се възползват единствено от падащите цени на петрола, по-евтините суровини, по-евтиното производство. Но те имат собствена болест. Те са заплашени от краха на отделните страни, който може да бъде последван от принципа на домино на падането и цялата икономика на Европейския съюз. Най-слабите връзки сега са Италия и Испания. Не само тези страни вече са сред най-слабите играчи по отношение на техните макроикономическите показатели, влизайки в групата (PIIGS) и в допълнение получиха най-забележителния удар от новия вирус (повече от 57 хиляди в Италия и 25 хиляди болни в Испания), който в съчетание със загуба в туристическия сектор, услугите, транспорта и производствения риск се сриват първо, причинявайки срив в банковата система на ЕС и срив на целия Европейски съюз.
В резултат на това Европейската централна банка беше принудена да декларира, че спасяването на европейската икономика ще бъде цялостно и не се диференцира от отделните държави. Това ще позволи известно време да забави първото падане на страните в ЕС. Но това не елиминира риска от това, тъй като бюджетите на някои страни може да не се справят с тежестта.
Как ще завърши това състезание, все още не е ясно. Но тя трябва да завърши с падането на един от участниците в това състезание. И едва тогава световната криза ще премине към фазата на пълния си просперитет. Но времето все още не е стигнало до това.
 
Положението на наблюдателите
Най-трудната част сега е съдбата на трети страни, които не са нито САЩ, нито ЕС, нито Китай (който изглежда е преживял коронавирусната епидемия и се готви да се бори с икономическите бедствия). Именно в тези страни основният удар сега пада.
Като цяло всички страни по света изпитват огромен натиск. Но някои, например Русия, имат прилични епидемиологични мерки, които не водят до срив на икономиката и марж на безопасност под формата на държавни средства. Други не го правят и следователно заплахата от суверенни просрочени задължения се увеличава рязко. Някой са под дефолт по подразбиране дори преди активната фаза на кризата (Аржентина и Ливан). На прага на неизпълнението са Украйна (която се упражнява с коронавируса) и Беларус, която трябва да изплати заеми от около 3 милиарда щатски долара, Мароко, където епидемията сега набира скорост, и страните от Персийския залив, където огромните бюджетни загуби са не само в малките страни, но и от регионалния лидер на Саудитска Арабия. Почти целият свят сега е в зоната на поражение както на вирусни, така и на икономически атаки. И ако можете да се отървете от първия, както доказа Китай, тогава вторият е много труден, тъй като играта за оцеляване на слабите всъщност никой не обръща внимание. В резултат на това в много близко бъдеще може да станем свидетели на парада по банкрутите, когато малките държави една след друга обявяват несъстоятелността си и генерират нови вълни от изпитания за световната икономика.
При всички обстоятелства всичко едва започва. И няма да приключи след 10-12 седмици, както се надява министърът на финансите на САЩ Мнучин, нито до лятото, на което се надяват много анализатори, нито до есента, както казват скептици и песимисти. Кризата ще се премести от една форма в друга, докато не доведе до голямо преразпределение (икономическо и политическо). И е много вероятно да запомним пролетта на 2020 г. все още сравнително благоприятна. В крайна сметка активната фаза на кризата тепърва започва.
източник:
https://cont.ws/@SirMaxMerfie/1618996

Leave a Comment