Фантастичните същества в нашия фолклор

Share this post on:

Из „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ – НРАВИ И СВЕТОГЛЕД НА БЪЛГАРИТЕ“
автор: Илиана Дечкова

МРЪСНИ ДНИ – 25 декември – 6 януари

В предхристиянските вярвания на българите съществуват множество фантастични същества. Те са или добри или лоши и имат свръх естествени сили. Дори когато християнството навлиза дълбоко в бита на българина, той не се отказва от старите си вярвания, а някакси ги нагажда към християнските поверия и традиции.

Тварите се събуждат

След Рождество народът вярва, че започват така наречените Мръсни дни или погани дни и продължават до Богоявление (Йорданов ден) на 6 януари. Както родилката след раждане първите дни се чисти, така и природата (Божията майка) изчиства себе си. Има и християнско обяснение на името и значението на тези дни. Младият Бог е роден на Бъдни вечер, но ще бъде кръстен от Йоан Предтеча чак на 7 януари, затова дните между раждането и кръщението са „некръстени”, „нечисти”. Това е най-опасното време от годината, защото всички зли сили излизат и бродят по цяла нощ. Всъщност не всички духове вредят на хората. Някои гледат само в тъмното, но има и такива, дето ходят по ръба и понякога помагат. Или пакостят, но не причиняват смърт.
Чесън, огън и вода – основни пазители от злите сили
Но народът е измислил много начини, за да се предпази от вредни влияния. Най-често хората са носели чесън в пазвата. И тъй като чесънът е от трапезата на Бъдни вечер и е прикаден, смятало се, че има специални сили. Злите сили, бродещи нощем, не можели да нападнат коледарите. Те се предпазвали като преди да тръгнат, изпивали вода от прекадената трапеза, в която пък преди това са сложени въглени от Бъдника. Хората често носели и различни билки, за които вярвали, че гонят лошите духове.

Какво се прави, за да се предпазим от злите сили?

Основните забрани, които спазвали предците ни, за да се предпазят от злите сили през тези дни били:
– Да не се излиза нощно време навън – от полунощ до първи петли.
– Жените да бодърстват и да подържат буен огъня в огнището, та да не влязат „нечестивците“ през комина.
– Да не се минава покрай „караконджовски“ сборища.
– Жените да оградят къщите си с ленени или конопени въжета, та да ги предпазят от злите сили.
– Не се правят късни седянки
– Не се пие вода нощно време;
– Жените не перат ризи и не си мият косите, защото водата не е кръстена;
– Не се преде, не се тъче;
– Неродилите жени и бременните не работят нищо;
– Мъж и жена не се „сбират“, защото заченатото дете ще вижда вампири, ще стане лош човек.

Кои са те?

Караконджулите правели пакости, но не нанасяли трайни и сериозни вреди на човека. Те били получовеци, полуконе. Имали човешка глава и копита и опашка. Но имали и криле и можели да летят. Ако човек замръкне през този период, караконджулото го възсядало и го тормозело. Но при първи петли губели силите си и оставяли човека намира.

Таласъмите също имали получовешки, полуживотински облик. Таласъм ставал човек, чиято сянка е била зазидана в нов строеж на къща, мост, чешма. Сянката се вграждала, за да е здрав строежа. Но човекът скоро умирал от коварна болест, а душата му ставала на таласъм. Тя може да излезе от своя затвор след 7-9 години, ако пък зазидания е бил грешен, душата ( сянката ) му излиза едва след 32 години. В началото вградената сянка излиза през нощта, като се явява в образа на починалия човек – мъж, жена или мома. Ако е жена или мома, тя пее. Но често душата-таласъм приемала образа на животно. Излизала през нощта и тежко на оня пътник, който замръкне покрай такава сянка. Таласъмът го мислел за майстора, който го е зазидал и убивал пътника.

За някои таласъми хората вярвали, че са духове-пазители на съкровища. Но опита ли се някой да се добере до съкровището, особено по нечестен начин – убивал го пазителят-дух. За да има право да вземе такова пазено съкровище жив човек, трябвало да изпълни условията на този, който го е заровил. Само тогава таласъмът нямало да му навреди. Пазителите на тези съкровища единствено не нападат сираци, тогава само златото се дава на такива хора. Единствено те могат да го ползват със здраве и щастие.

Вещиците, за разлика от караконджулите, са зли духове. Затова и те имат сили да навредят повече на хората. Причинявали дори смърт. Вещица можело да стане жена, която е стара мома, бездетна или вдовица и е навършила 50 години. Това можело да стане и по желание. На Велики четвъртък жената вземала първото снесено преди изгрев яйце от черна кокошка. Слагала го под мишницата си, докато се излюпи, заколвала пилето на пусто огнище и с кръвта му намазвала тялото си. За да стане магията и кръвта да попие, жената не се къпела 40 дни. На 41-ия ден се изкъпвала точно в полунощ във воденица, където водата течала на обратно. След къпането се поливала с билки, които е сварила преди това на пустото огнище. Чак тогава силите и идвали и тя вече можела да прави магии. Но давайки и сила, Дяволът и взимал душата. Макар и дадени от Сатаната, вещиците получавали знание за всички болести и билките, с които да ги лекуват. Нерядко те и лекували хората. Но можели да при чинят и смърт.

Вампирите, за разлика от вещиците, произлизали от вече починали хора. Ако тялото на смъртинк бива оставено само и животно го прескочи, то той вампирясвал. Вампири ставали и хора, които не са кръстени или не са опети и прикадени на погребението. Въплътената душа или сянка на човека е вампирът според старите хора. Броди нощем и пакости на хората. През първите 40 дни след смъртта на човека, сянката броди нощем и се скрива по първи петли. През това време трябва да бъде убита, иначе силите и се утрояват, душата на мъртвия се уплътнява и приема образа на човека приживе. Уплътнен вампир има тяло, но вместо кости има хрущяли. Може да се ожени и да има деца. Вампирските деца се наричали глогове. Вампирът също може да бъде убит и след като се е уплътнил. Но това може да стори само глог (човек, който е дете на вампир) и да е заченато и родено в събота.

Навите, заедно с вещиците, караконджулите и вапмпирите също бродят през студените, мрачни зимни нощи. Хората си ги представяли като голи пилета, които всъщност били душите на деца, починали от насилствена смърт, както и починали, некръстени деца. И навите и вампирите са страдащи души, които бродят нощем и се мъчат. Навите посягат на всяка майка или бременна, за да отмъстят за това, че собствената им майка им е причинила злина. Затова когато жената е бременна или млада родилка, цялото семейство извършва редица ритуали и обреди, за да предпази нея и бебето.

Leave a Comment