имърсив арт

Имърсив арт

Share this post on:

Ако сте попаднали в зала, на която и четирите стени изобразяват развълнувано дигитално море, вълните се плискат свободно в краката ви и продължават към пода а останалата част от него е в пясък, малки камъчета и миди, които се движат, а над вас се вихри инсталация на мъглив облак и чувате отчетливо чайките и морето, вероятно сте преживели имърсив арт. 

Имърсив арт е сравнително ново изкуство и много наподобява 3D-мапинга, но за разлика от него можете да бъдете вътре в изображението, а не само да го гледате. За целта са използвани арт инсталации, дигитални изображения и звук. Много наподобява усещането за виртуална реалност, което се подсилва от използването и на сензори реагиращи на движение. Картината ви обгражда отвсякъде. Самото имърсив преживяване може да бъде свързано и с направата на комплексна арт инсталация, през която да преминавате, като например дървени павилиони, през които да се движите и тя да бъде подкрепена с подобаваща светлина. Така вие ставате част от картината.  Над проектите работят ревностно програмисти, компютърни аниматори, звукорежисьори, инженери, строители и художници.  

 

За сега може да се любувате на това изкуство в галерии само в Париж, Лондон, Ню Йорк, Лас Вегас и Амстердам. Отбрани хора разработват проектите и са доста малко на брой.  Постоянни изложби на имърсив арт за момента са в Лондон на  улица Оксфорд. В Амстердам има вече музейна зала занимаваща се само с изложби на имърсив арт,  която се казва музей  „Amaz“,а в Париж това е ”Aтелие на светлината””, където дори се провеждат имърсив фестивали. И в  Хюстън-САЩ има също такъв музей, но той е само с инсталации, там няма дигитални проекти.

Началото на това изкуство започва в периода на 1960 години, когато художниците намират за нужно да предоставят на зрителя не само завършено произведение, но и цялостният процеса на работа. През 90-те този процес се засилва с навлизането на компютрите и видеото в живота ни и много галерии предоставят своето пространство за цели имърсив изложби. Малко на брой компании работят над такива дигитални проекти и тук ще споменем по нещо за работата им.

 

Киноцентър Бояна

Разбира се българите винаги грабваме една идея и като я вземем присърце, я превръщаме в пикантно зрелище за тълпите. Двата нови проекта на киноцентър „Бояна“ се превърнаха в култови.

„Нова година в Рим“ и „Нова година в Ню Йорк“ хвърлиха публиката във възторг. Нова година в Ню Йорк беше като един шлифован диамант – всичко изпипано до последната подробност. Цели три улици пресъздаваха усещането, че сте в Ню Йорк. Къщите бяха така добре направени, че дори имаха брави на външните врати, перденца на прозорците и украсени със статуи фасади. Разбира се, че и  прочутите аварийните стълби не липсваха. На улиците бяха спрени истински стар Форд от 70-те, Червена пожарна кола и даже и жълтите светофари не липсваха. В самите къщи имаше кафенета и таверни, както и магазини за шоколад, парфюмерия и много каравани  пред тях, за истински бургери. На събитието имаше уредени каскадьори, танцьори, актьори и голяма заря. Освен това имаше и тематични барове като „Казино Роял“ и шоу с костюми от филма „Кръстникът“.  За подсилване на ефекта децата се пързаляха на ледена пързалка. Шоуто „Нова година в Рим“ предостави цяла улица с класически римски сгради, с дорийски колони, а имаше и кът с въртележки и външни барове, но не бе така ефектно. Това са така да се каже по-примитивните версии на имърсив арт, посетили България, без дигитално шоу. Те обаче ни пренасят успешно в една друга реалност. А сега нека се обърнем към Запада и неговите колосални възможности.

 

Grande experiences studio

„Grande experiences“ са шведска компания, базирана в Стокхолм, ръководена от Роб Крик и Джеф Корнелиус и основателят Брус Петерсон. Зад гърба си имат многобройни проекти. “ Моне и приятели“, „Леонардо да Винчи е жив“, „Ван Гог е жив“, „Алиса в страната на чудесата“ и „Уличното изкуство“, който е един колосален  проект за модерно изкуство. „Уличното изкуство“ е сбор от картини на млади, изявени, улични художници-графитисти, които са показани в мащабно шоу чрез дигитални панели. Пред панелите истински танцьори танцуват рап. Вълнуващо, забавно и истинска наслада за сетивата. Към имърсив изложбата има и изложба с истински принтове на картините, към която са показани картини на над 200 художници. Изложбата е проведена в Мелбърн и още 19 големи мегаполиса. 

Изложбата на „Да Винчи е жив“ се провежда със съдействието на музея „Да Винчи“ в Рим. Над този проект работят конструктори, архитекти, художници, анатоми и инженери, за да представят гения в най-добра светлина. Вътре в залата освен дигиталните панелите с картини на Леонардо, са и неговите проекти за летателни машини, проект за колело, проект за някакъв уред за мелене и други подобни машини в истински размер. Много от неговите записки и рисунки с молив също са представени. Всичко в тази изложба подтиква зрителя да бъде любопитен и да надникне в дълбочина в гениалността на този творец.

Teamlab studio

Teamlab е група базирана в Токио и за сега работят над малки проекти като ресторанти. Докато посетителите вечерят, са обгърнати от люляци или орхидеи, а по масата им прелитат птици и пеперуди. Чиниите, а също и декорацията на платата са част от проекта. Менюто е сервирано с много цветя. Думи, изписани на японски за „добър апетит“ висят във въздуха над чинията ви, проектирани със светлинен проектор. Риби пресичат масата и създават усещането, че се храните над вода. Всичко, което се случва в една истинска градина е около вас. Сетивата ви са нахранени и провокирани от това изкуство.

Aria15 studio

Аria15 е компания, основан в Лас Вегас и се занимава основно с имърсив арт. Те предлагат различни опитности като например  проектът „Халеева комета“ или  интерактивна игра на голф. Последният им проект „Космосът“ завладя сърцата на зрителите. Цели помещения декорирани като лунната повърхност и метеори, които се въртят около тях. Има и сглобен макет на летателен апарат до Луната в цял размер. Зрителите се разхождат хванати за ръка в мъглявини и наблюдават комети, които прелитат на фона. Хора в скафандри подскачат на лунната повърхност. Ефектно, незабравимо и истински космическо.

 

Meow Wolf company

Meow Wolf a компания от САЩ и работят в градовете Денвър, Санта Фе и Лас Вегас. Тя се занимава с огромни проекти и правят целите пространства сами, а вътре излагат своята визия. Последният им проект е на къща с духове и е наистина феноменален.  Къщата е изградена изцяло от техният екип. В градината дърветата имат очи които гледат учудено посетителите, вътре в къщата хладилникът сам се отваря чрез специално устройство, а от него излиза човек и поздравява хората; кактуси растат през пода на къщата и гледат посетителите с любопитни очи. Виртуални призраци гледат и се разхождат като сенки през прозорците на къщата, чуват се странни звуци. 

Проекта им „Разривът“ също е в къща. Стените говорят, книгите сами се отварят на масата, снимките на стените стават зловещи и се променят пред посетителите за секунди. За изпълнението на тези проекти са нужни строители, художници, програмисти и инженери. Друг техен колосален проект е малък марокански град, построен насред пустинята Невада. С много грижи и любов са изградени сградите и тесните марокански улици. Целите къщи са в изрисувани цветя и арабски орнаменти. Колите, които се движат вътре в града също са изрисувани като арабските. Така Меow Wolf създава една друга реалност близо да дома. Посетителите са доволни, а споменът остава.

Specter Lab studio

Specter Lab е парижко студио, в което работят 3D аниматори, програмисти, сценографи. Обикновено представят техни проекти в „Ателие на светлината“ –  музей във френската столица. Specter Lab участват и във фестивала за имърсив арт, който се провежда ежегодно в Париж. Най-грабващият им проект е „Приключенията на Тинтин“, анимационният герой, разработван за поколенията и от Спилбърг. Тинтин е млад червенокос пътешественик и откривател, който има малко бяло куче, с което ходи навсякъде. Анимационният филм е направен  като комикс в застъпващи се или паралелни изображения. Имърсив изложбата с Тинтин успява да го представи подобаващо на път за Луната, в океана, в джунглата сред големи маймуни. Запечатва незабравими моменти от живота на анимационният герой и жъне огромен успех.

 

“Последните стражи“ също е един култов техен проект, представящ племена и техните ритуали и обичаи от Африка, през Индия до Папуа Нова Гвинея. Вълнуващо е да се потопим в стари и малко забравени ритуали и да срещнем живота на днешните последни останали войни и техният живот. Маски, бижута, ритуални облекла и  танци се движат пред очите на зрителя. Той може да види техните танци и бойно поведение отблизо. Студиото разработва и проекти за модни шоута.

Nohlab studio

Nohlab са турска компания, базирана в Истанбул. Правят малки проекти, които не ангажират голямо пространство. Обикновено това е една стая или създадено от тях пространство във формата на сфера, през което протича и танцува светлина с различна форма. Не са известни с мега сложни проекти за момента. За сега се развиват успешно.

Danny Rose studio

Danny Rose е френска иновативна компания. Имат златна награда за 3D мапинга си “Органични вибрации“ в Сидни. Едно от най-големите им постижения е имърсив работата им „Сънуваната Япония“ в Франция през 2019 година. Това е уникална творба, в която се преплитат японски ветрила и японски картини, речни риби плуват в спокойни води, а японски запалени фенери летят в небето над зрителите. Изключително ефектна работа, която те прехвърля веднага в Япония и ти предлага визия, с която да запомниш страната. Цветно, пищно и с много вкус. Печелят четири поредни години фестивала в Сидни за имърсив арт. Проектът им „Силата на цветята“ е невероятен. Цветя завладяват сградите и образите на Beatles  се появяват. Всичко е ярко и многоцветно.

Drift Studio

Drift Studio e холандско студио, създадено от Лонеке Гордижн и Ралф Наута през 2007 година. Опитват се в работата си да пресъздадат скритите сили на природата чрез технологиите. Drift Studio съчетава умело натуралните сили на природата с човешките технологии.  Те имат изложби в няколко световни галерии като „Виктория и Албърт“ галерия в Лондон, „Рижск“ музей, галерия „Шед“ в Ню Йорк и на фестивала „Горящият човек“ в Невада. През 2019 имат награда за най- добър имърсив арт във Венеция. Феноменална е работата им над проекта “Поля“. Разцъфващи цветя, които ту се свиват, ту разцъфват в различни багри от тавана на една галерия, на фона на класическа музика.

 

Rafik Anadol Studio

Рафик Анадол  е роден през 1985 година в Истанбул – Турция. Той работи и живее в Лос Анжелис – САЩ.  Завършил е изкуства в същият град и е преподавател по дизайн. Работите му са доста фриволни. Могат да се видят в затворени галерии, но освен това излага в рамка с приличен размер. Работите му са импресионистични и включват доста цвят и преливащи се вълни от форми.

 

За радост на почитателите на това ново изкуство много от тези проекти могат да бъдат видени в канала на YouTube. Там също са достатъчно ефектни за гледане и можете да придобиете представа. Пък и винаги можете да отскочите до Амстердам, за да видите галерията с имърсив арт. Новите технологии ни дават възможност не само да усетим и видим изкуството, но и да видим целия процес на работа и цялостното творчество на един автор било то художник или аниматор. И да не забравяме, че има и имърсив театър. Имърсив арт ни дава пространствена визия върху една тема като и  позволява да се разгърне. Това е прегръдка между програмирането, анимацията,  сценографията и живописта.

Leave a Comment