Иван Попов, Vipe Studio: Съчетаваме WordPress с най-модерните и иновационни технологии

Share this post on:

Интервю с Иван Попов, CEO на Vipe Studio – WordPress агенция за enterprise разработка.

1. Здравей, Иван,  oткога се занимаваш с WordPress?
Твърдя, че е от 2009-та, но е възможно да е от преди това без да съм осъзнавал, че използвам точно WordPress. Между 2003 и 2009 опитвах всякакви open-source cms-и, които бяха актуални за времето си.

2. Имаше ли ментори, хора, които ти подадоха ръка в началото?
Не бих казал точно подавали ръка. Имал съм хора, първите ми работодатели, които са ме назначили и гласували доверието, да работя за тях. Това е професионален момент между две страни и съм я подплатил с работата си за тях.

Не съм имал конкретни ментори или хора за пример. По-скоро съм се старал да хващам адаптивни и полезни качества от различни хора, с които съм се сблъсквал.

3. Разкажи ни повече за твоята компания Vipe Studio? Как се реши да я създадеш? През какви трудности трябваше да преминеш в началото?
Vipe Studio е компания, която се рекламира като WordPress агенция. Широко погледнато е компания за писане на всякакъв код на езиците PHP и JavaScript.

Всъщност в началото единствената цел да съществува Vipe Studio бе да озаконя труда си като разработчик и да работя “на светло”.

От сегашната гледна трудностите, с които се сблъсквам сега правят трудностите от начaлото да изглеждат несериозни. Но общата трудност и тогава, и сега, е оставането актуален. WordPress е добре познат, но възможностите да бъде съчетаван с най-модерните и нови технологии е нещото, което стои в основата на Vipe Studio.

4. С кои ваши проекти и постижения се гордееш най-много?
Нямам точна формула за гордост. Харесвам фактът, че нямаме проекти “копия”. Разработките ни през 2023-а година са на много по-високо ниво от тези през 2022, съответно тези от 2022 са били много пред тези от 2021. Това, което ме кара да нарека проекта постижение от гледната точка на техническия човек, е колко по-добър код сме успели да извадим за всеки следващ проект, който поемем.

5. Ти си много активен в WordPress общността. Бил си лектор, доброволец и спонсор на WordCamps, най-големите конференции за WordPress. Разкажи ни малко повече за това? Какво ти носи активното участие в тези конференции?
Ценното на тези събития са именно, че по най-добрия възможен начин открояват смисъла на думата “общност”. Самият факт, че аз участвам като гост, лектор, доброволец или спонсор показва, че хората в това community имаме всякакво участие за съществуването му. Не се ограничаваме до това да сме просто разработчици, или просто спонсори, или просто организатори.

6. Какви са плановете ти за бъдещето?
С оглед на динамиката във всички сфери в последно време, се старая плановете да са достатъчно гъвкави. Имаме идеи за утвърждаването на Vipe Studio като не просто компания за WordPress разработка, а като coding team с широка рамка на уменията. Но времето ще покаже.

7. Какво би искал да пожелаеш на нашите читатели?
Да не спират до тук – има още много интересни материали в сайта – keep scrolling :))

Leave a Comment