Лофотен, Норвегия. Снимка: Falko Burghausen / Unsplash

7 неща, които да правите в Норвегия

Share this post on:

Норвегия определено е страна, интересна за посещаване. Със своята отдалеченост от България и непознатост за нас. Със своята главозамайваща природа, на крачка разстояние, независимо дали си в голям град или в малко селце. С красивите цветни къщи, оглеждащи се във водите на фиордите. Със снежните писти и северното сияние. И жителите си, които са едни от най-доволните от живота си хора на света. Норвегия определено има какво да предложи като една различна перспектива.

Тук предлагам 7 неща, които си заслужава да изживеете в страната на фиордите.

Насладѝ се на норвежката природа

Най-вероятно първото нещо, което ще ти вземе ума, пристигайки в Норвегия, са изумително красивите природни гледки. А природа в Норвегия има в изобилие. Дали се возиш на корабче из фиордите на Западна Норвегия, изкачваш някой планински връх, спускаш се по снежните писти, прекарваш време в планинска хижа, минаваш покрай един от многобройните водопади или просто караш кола, сетивата ти ще бъдат запленени от великолепието на норвежката природа.

Отдели си достатъчно време, облечи се подходящо за сезона и приготви фотокамерата. Няма да бъдеш разочарован.

7 неща, които си заслужава да изживеете в Норвегия

Прекестолен. Снимка: Karoline Vargdal / Unsplash

Водопадът Стейндалсфосен, Норхеймсунд. Снимка: Tobias Tullius / Unsplash

Водопадът Стейндалсфосен, Норхеймсунд. Снимка: Tobias Tullius / Unsplash

Зимна хижа. Квамскуген, Норхеймсунд. Снимка: Rune Haugseng / Unsplash

Участвай в празнуването на националния празник 17-ти май

Бих казала, че за норвежците това е най-важният ден в годината. На него те отбелязват рождения ден на своята родина, а именно 17-ти май 1814 г. На него след почти 400 години, прекарани под датско управление, Норвегия се откъсва от Дания и приема своята конституция. Опиянението от свободата е кратко, тъй като страната почти веднага е принудена да влезе в съюз със Швеция, в който тя отново свири втора цигулка. Истинската самостоятелност на страната се случва век по-късно, през 1905 г. За норвежците обаче денят на подписването на конституцията си остава рожденият ден на държавата.
Отбелязването на този ден е голямо нещо. Много хора започват деня със специална закуска и чаша шампанско. Местните – и мъже, и жени, масово обличат националните си носии и се събират или пред входа на местното училище, откъдето в малките населени места започва празнуването. Или в центъра на големите градове. Улиците се изпълват с цветна тълпа. И възрастни, и деца носят и развяват норвежки знаменца. Духови оркестри водят тълпата и свирят националния химн и познати мелодии, пълнещи с топлина и гордост норвежките сърца. Манифестацията на този ден е задължителна. Не защото някой те принуждава, а защото това е най-хубавото нещо, което можеш да направиш. Норвежците, които по принцип са доста сдържани в своите емоции, на този ден са в приповдигнатото настроение. Денят продължава с концерти, различни занимания за децата, посещение на лунапарка, обяд със семейството или хапване и пийване на яхта в пристанището. Атмосферата е заразителна, а празничното настроение осезаемо.

Празнуване на националния празник на Норвегия. Снимка: автора.

Празнуване на националния празник на Норвегия. Снимка: автора.

Посети Норвегия по време на белите нощи

Сигурно си чувал за така наречените “бели нощи” или както местните ги наричат “среднощното слънце”. То е природно явление, характерно за регионите близо до полюсите, където лятото е изключително дълго. През периода на белите нощи, нощният небесен свод не става напълно тъмен, а се запазва светъл, поради това, че Слънцето никога не залязва изцяло под хоризонта. Вместо това, то слиза почти хоризонтално и създава продължителен период от светлост, който може да варира от сутринта до вечерта.

Белите нощи се случват между дните на пролетното и есенното равноденствие. Колкото пò на север отиваш, толкова по-дълга е светлата част от денонощието. Нощ на практика няма и човек се чувства бодър до късно вечерта. Това е и времето, в което енергията и настроението на местните осезаемо се вдига след прекараната дълга зима със сравнително кратки дни.

Нордкап – най-северната точка на Норвегия. Снимка:Joel Rohland / Unsplash

Нордкап – най-северната точка на Норвегия. Снимка:Joel Rohland / Unsplash

 Лофотен, Норвегия. Снимка: Falko Burghausen / Unsplash

Лофотен, Норвегия. Снимка: Falko Burghausen / Unsplash

Изживей полярната нощ и виж северното сияние

Полярната нощ пък е обратното на белите нощи. Тя е явление, което се случва в регионите близо до полюсите, където през зимата Слънцето не изгрява за продължителен период от време. Този период на мрак се случва в рамките на полярния кръг (66,5 градуса северна или южна ширина).

Отново, колкото пò на север в Норвегия се придвижва човек, толкова по-малка част от денонощието е наистина ден. През декември например светлата част на денонощието в столицата Осло намалява до 6 часа, в Кристиансанд на юг – до 6 ч. 25 мин., а в Тромсьо на север – слънцето се появява последно в края на ноември, после изчезва до средата на януари. Последният ден продължава 40 мин., а първият за новата година – само 18 минути.

Едно красиво допълнение към полярната нощ е северното сияние.

Северното сияние е природно светлинно явление, което се наблюдава в близост до полярния кръг, особено в северните части на Земята. То е предизвикано от взаимодействието между частици от слънчев вятър и земното магнитно поле, като резултат от което частиците зареждат атомите и молекулите в горните слоеве на атмосферата, където се освобождава енергия във вид на светлина.

Северното сияние. Тромсьо.
Северното сияние. Тромсьо.
Снимка: Marcelo Quinan / Unsplash

Основните цветове на северното сияние са зелено и розово, но понякога може да се наблюдават и други цветове като лилаво, червено и синьо. Явлението създава разноцветни и светещи завеси, които се движат над небето, предоставяйки невероятно красиви и вълнуващи гледки.

За желаещите да видят северното сияние в цялото му великолепие се организират няколкочасови пътувания с екскурзовод извън Тромсьо. Възможно е също да посетиш селище на саамите – коренното население на Скандинавия, занимаващо се с отглеждането на северни елени. Или пък да се отправиш на whale watching – пътуване с яхта до местата, в които често се появяват китове. Ако имаш късмет, може и да ги срещнеш на живо.

Наслади се на разнообразие от музикални фестивали

Норвегия е дом на разнообразни музикални фестивали, предлагащи различни стилове и изживявания. Някои от най-популярните и интересни музикални събития в страната включват:

Øyafestivalen (Фестивал Øya): Този фестивал се провежда за 4 дни през август в Осло и е един от най-големите и влиятелни музикални събития в Норвегия. Øyafestivalen предлага разнообразен музикален опит, включително алтернативен рок, електронна музика и поп. В него участват около 280 изпълнители от Норвегия и чужбина.

Bergenfest: Провежда се в град Берген през юни, в рамките на 4 дни. Bergenfest предоставя платформа за различни жанрове, включително рок, фолк и електронна музика. Събитието се характеризира с разнообразие и музикално качество. Концертите се провеждат в Bergenhus festning – крепост на няколко стотин години.

Nattjazz (Нощен джаз): Този фестивал в Берген е посветен на джаза и по-точно модерния джаз в пресечната точка на джаз, рок, електронна и народна музика. Провежда в течение на 9 дни в края на май и началото на юни. Nattjazz привлича както известни международни, така и талантливи национални джаз артисти.

Trondheim Calling: Този фестивал се съсредоточава върху изгряващи музикални таланти. Провежда се в края на януари и началото на февруари. На него можеш да избираш между 90 концерта, 60 изпълнители и 9 сцени.

Tons of Rock: Рок феновете ще са щастливи да посетят Tons of Rock, който се провежда в рамките на 4 дни през юни в Осло. Фестивалът представя различни жанрове на рока, включително хеви метъл и метълкор.

Insomnia Festival: За почитателите на електронната музика, Insomnia Festival в Тромсьо е отличен избор. Събитието съчетава музика, изкуство и технология в едно уникално изживяване и се провежда през октомври.

Тези фестивали предоставят възможност за наслаждаване на богатството и разнообразието на музикалната сцена в Норвегия, докато същевременно се наслаждавате на прекрасната природа и култура на страната.

Музикален фестивал в Дрьобак, 2018 г.

Музикален фестивал в Дрьобак, 2018 г. Снимка: Vidar Nordli-Mathisen / Unsplash

Посети традиционен коледен концерт

Plumbo – „Når himmelen faller ned“ på Tangerudbakkens Julekonsert

Коледните концерти в Норвегия са специални и вълнуващи събития, съчетаващи музикалното изкуство с коледния дух и са неизменна част от коледните традиции в страната. Малки и големи коледни концерти се провеждат из цялата страна, както в малки селца, така и в големите градове. Много често те намират сцена в някоя църква или храм. Музиката и атмосферата са чисто и просто омагьосващи.

Коледен концерт в Норвегия

Коледен концерт в Норвегия. Снимка: автора.

Разгледай Pepperkakebyen (коледното градче от джинджифилови бисквити) в Берген

Pepperkakebyen в Берген, Норвегия, е ежегодно събитие, което се провежда през декември. Pepperkaker са традиционните коледни бисквити с пиперлив вкус, съдържащи подправки като джинджифил, кардамон, канела и карамфил. Приготвянето на бисквитите е неделима част от коледните традиции. Те биват неизменно сервирани у дома, в детската градина, в училище, в офиса или в магазините.

Pepperkakebyen е един цял миниатюрен град, направен от джинджифилови бисквити. Той включва малки домове, църкви, магазини, и други архитектурни елементи, които се правят с голямо внимание към детайлите. Всичко е изработено от различни видове тесто, както и захарни украси.

Pepperkakebyen в Берген се създава от училищни класове, общности, индивидуални участници и организации. Проектът стартира през 1991 г. и обединява хора от различни възрасти, чиято цел е създаването на уютен и красив град, който може да бъде посетен и разгледан.

The world’s largest Gingerbread City | DW English

Както може би вече се убеди, Норвегия предлага разнообразие от преживявания, които си заслужава да изживееш. А ти кое си избра?

Visit Norway – Това е официалният туристически сайт на Норвегия. На него ще откриеш купища идеи за интересни маршрути и вълнуващи занимания през цялата година.

Leave a Comment