ивета кралева

Ивета Кралева: Харесвам хората, които постоянно обогатяват знанията си

Share this post on:

Интервю с един от нашите любими блогъри, Ивета Кралева

Тя се казва Ивета Кралева и е на 23 години. От ранна детска възраст, благодарение на семейството си, проявава интерес към литературата, впоследствие и към историята, които оформят бъдещето ѝ хоби: 

Ивета е страстен читател и една от най-вдъхновяващите ни блогърки, затова сме изключително щастливи, че прие да отговори на въпросите от #I_am_a_reader book tag.

1. Изберете една дума, която описва това да си читател

Oпределено бих казала мечтател. За мен добра книга е тази, която напълно те поглъща и когато я четеш, те кара да се пренасяш мислено на мястото, което описва. Случвало ми се е дори да изпускам спирката си на автобуса, защото съм изцяло фокусирана в книгата. Всяка една книга трябва да провокира в теб нови мечти, които да сбъдваш.

2. Коя беше първата книга, която прочетохте

Aко трябва да бъда напълно откровена, спомените ми малко се размиват – Мечо Пух и Пипи Дългото чорапче се борят за първото място. Впоследствие започнах да чета книгите от летните списъци и постепенно да добавям по-задълбочени книги.Когато бях по-малка, преди да започна да чета дадена книга, обичах да я оглеждам външно, да прелиствам страниците и да си мисля какви нови знания ще придобия след като я прочета.

3. Твърда или мека корица?

В повечето случаи избирам мека корица, но винаги се старая тежестта да пада върху съдържанието на книгата. Имам pocketbook, който решава спора, въпреки че предизвиква много други. За мен лично той е удобен и много практичен. Носила съм в чантата си много тежки книги (например, Пътеводител на галактическия стопанджия) и това беше цяло предизвикателство. Първо за тежестта на чантата ми, която трябваше да нося цял ден и второ, за огромното място, което заема една обемна книга сред куп лекции и учебници. Разбира се, все още си купувам хартиени книги и се наслаждавам на времето, прекарано в дадена книжарница.

4. Как четенето промени същността ви?

Определено четенето разшири мирогледа ми. Натрупах повече знания, сформирах впечатления вследствие на всяка една книга, която добавях в списъка „Прочетени“. Дори бих казала, че ставаш по-добър в отношението си към останалите – всяка една история, която четеш и с която се идентифицираш или припознаваш някого, ти дава безплатен опит и урок. Заради това е важно да се възползваш от тях.

Както се казва в едно хубаво стихче – ‘If librarians were honest, they would say, no one spends time here without being changed. Maybe you should go home. While you still can.’ (Joe Mills) Изводът е, че всеки човек се променя след досег с книга.

5. Коя книга четете, когато имате нужда да се чувствате комфортно?

Определено залагам на български разкази. Чувствам се изключително комфортно и спокойно, когато чета автори като Елин Пелин и Йордан Йовков, например. Тяхното умение да описват различните герои, времето, в което живеят и всички останали елементи, е удивително. Няма как да останеш безразличен към написаното.

6. Кой беше човекът, който ви показа светът на книгите?

Всичко в този живот дължа на своята майка. Тя ми показа светът на книгите и колко щастлив и удовлетворен човек може да бъде, когато обогатява знанията си. Приемам като лична отговорност, а и с безмерна любов и почит към нея, да предавам и описвам този свят и на всички останали хора около мен.За мен литературата, както всяка една наука, дава възможност на човек да трупа най-голямото богатство – знания. Определено хуманитарните науки са ми по-интересни, но това не значи, че не проявявам интерес и към точните, практически науки (физика, химия и техните подспециалности). Всеки човек трябва да търси научните обяснения в ежедневието си, за да си обяснява разумно определени събития, а не да се осланя на митове, легенди и прочие.

За мен лично интелигентността е много сборно понятие и това да имаш желание да обогатяваш познанията си постоянно, е един красноречив белег за нейното наличие.

Ще подчертая думите си с една мисъл на Елинор Рузвелт, която трябва да описва ежедневието на повечето хора – „Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития и малките умове обсъждат хора.“

7. Опишете идеалното си място за четене?

Моята книжна идилия е много изчистена: къщата на баба, двор, пейка, леки слънчеви лъчи, отразяващи се върху страниците … 😊

8. Коя книга промени начина, по който гледате на света? 

„Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли. Въздействаща книга, която показва силата на характера и индивидуалната личност в един обезличен свят. Повечето книги от този жанр – научна фантастика/антиутопия – са с въздействащ ефект. Тук бих споменала „1984“, „451 градуса по Фаренхайт“ и други.

Leave a Comment