Как да помогнем за ограничаването на климатичните промени?

Share this post on:

Проблемът с климатичните промени е тема, която се обсъжда от края на миналия век, но получава по-голямо внимание през последните няколко години. Някои хора смятат проблема за незначителен, дори несъществуващ, докато други активно търсят информация как може да се предотврати климатична катастрофа.

Много хора смятат, че предотвратяването на климатичните проблеми се изразява в това да се отделя голяма част от времето, което все по-рядко се намира, поради хаотичното ежедневие, но всъщност истината е друга. Нужни са няколко минути, понякога до час-два, за да се помогне на природата. Алтернативите вече са многобройни и повечето от тях са лесно достъпни и постижими.

Доста нашумял проблем през последните няколко години се превърна употребата на пластмаса под каквато и да била форма. Няма как да не се съглася, че употребата ѝ в голяма част е излишна и може да бъде изместена с далеч по-екологични и дълготрайни заместители. Започвайки от пластмасовите бутилки и стигайки до пакетирането на плодове и зеленчуци в пластмасови кутии, количеството пластмаса, която бива използвана е масивно. Смятам, че закупуването на една стъклена бутилка не само ще редуцира употребата на вредния материал, но и ще бъде изгодна за консуматорите. Хубавото при стъклото е, че може да се използва вечно, тъй като не се разгражда. Така в стъклени бутилки или буркани могат да бъдат съхранени не само вода, но също така подправки и други насипни продукти. Закупуването на стъклена или метална сламка също е прекрасна идея. Към днешна дата се забелязва тенденция все повече хора да пият от своите напитки със сламки, а закупуването на собствена не само ще намали употребата на един от основните замърсители, но също ще осигури спокойствие на собствениците им, че сламката е чиста и лично тяхна.

Следващ фактор, към който изпитвам лична болка е изсичането на гори, както и техните палежи. Като голям любител на природата и растенията, за мен е болезнено да чета и гледам как се отсичат дървета и се унищожават екосистеми. Вкъщи се грижа за около петдесет растения и мисълта за убиването дори на едно от тях е ужасна. Какво остава за хората, грижили се за горите десетилетия наред, които в последствие биват отсечени? Както американският филмов актьор Харисън Форд казва: „Природата не се нуждае от хората – хората се нуждаят от природата“. И все пак, човешката ръка продължава да я унищожава, което превръща цялата ситуация в един кръг, където накрая природата ще бъде унищожена, а заедно с нея и хората. Реалистично погледнато, отсичането на горите няма да спре напълно, макар да се знае колко е нередно това и въпреки всички стачки по света. Както всяко нещо в природата, докато едно нещо умира – друго се ражда. Затова хората можем да засаждаме дървета, за да се възстанови балансът. Редовно всяка пролет, доста училища организират ежегодни засаждания на дървета в паркове или в други гористи местности.

Кой би се замислил, че всичките дрехи, които притежаваме всъщност биха навредили на климата? Мария Юрукова, авторът на кампания „Плети с тениска“, споделя в интервю с Нова телевизия: „Проблемът с текстилната индустрия, от една страна, са все по-кратките модни тенденции, които ни налагат да си купуваме нови и нови дрехи. Другият проблем е т.нар. „бърза мода“, която наистина превръща дрехата в продукт за еднократна употреба. Третият проблем са изкуствените материи. Попадайки в природата, те стотици години остават там, реално ще ни надживеят”. Важно е да отбележа, че дрехите, предложени от „Бързата мода“ отделят токсични химикали и пластмасови влакна, които замърсяват водата при пране. Затова алтернатива е пазаруването на дрехи от втори употреби. През последните няколко месеца забелязвам все повече млади хора като мен, които с удоволствие ходят във вторите употреби с цел да открият интересни и хубави дрехи на достъпни цени. Все пак, нека бъдем честни със самите себе си, че не износваме всичките си дрехи и не ги носим всеки ден. Защо тогава да се дават голяма сума пари за дрехи, които ще облечем единствено няколко пъти и ще са оставили такъв отпечатък върху природата след себе си?

Последен метод е закупуването на платнена торба. Вече от две години и половина използвам такава при пазар и нито веднъж не съм взимал найлонов плик. Не мога с точност да кажа колко найлонови торби не съм използвал, но със сигурност броят е голям и ето че като един човек от цял свят, все пак съм намалил употребата им. Понеже всеки  има собствен стил, може да бъде закупена торба със свой дизайн, или вече направен, който да пасва на собственика ѝ.

След вече предложените методи, всеки може да се захване с промяната на дори едно нещо в живота си. Климатичните промени зависят главно от нас и ако искаме да имаме светло бъдеще, то трябва да предприемем дори минимални мерки. Никой не е казал, че човечеството ще загине до половин година или че положението е критично и връщане назад няма. Десет минути сега ще са по-полезни, отколкото нула, когато и да било. Промяната днес е това, което ще предотврати разгрома утре.

© 2019 Стиван Кирилов. Стиван е на 18 години от гр. Монтана. Неговото есе достигна до финалите в третото издание на литературен конкурс „Походът“.

 

Leave a Comment