Как да продадете апартамент за два дни без брокер?

Share this post on:

Ако сте от щастливците да притежавате жилище, с което искате да се разделите, и което искате да продадете, вероятно първата Ви мисъл ще бъде да си наемете брокер, който да ви намери потенциален купувач, да ви изготви документите и да свърши „черната работа“, а Вие само да му платите около 3% комисиона от продажната цена и да си приберете остатъка от сумата. Повечето брокери наистина си разбират от работата и ще я свършат добре, но истината е, че има много, които или не знаят точно какво правят, или откровено не им се занимава, а на вас ще ви се наложи както да свършите тяхната работа, така и да им заплатите комисионата, защото сте подписали договор. А и откровено казано, 3% са си доста голяма сума, ако продавате един наистина атрактивен апартамент.

Ако имате малко свободно време, желание да се занимавате и нерви да обикаляте по държавните институции, повярвайте, не е никак трудно да продадете сами имота си, и то за много кратък срок. Има няколко прости правила, които трябва да следвате и успехът ви е гарантиран. А ето и стъпка по стъпка какво трябва да направите, за да постигнете този на пръв поглед невероятен успех, а именно – да намерите купувач за 2 дни:

  1. Направете хубави снимки на апартамента. Това е ключово условия, за да постигнете крайния успех и въобще не е за подценяване. Разчистете личните си вещи от видимите места в жилището (на никой, който е склонен да даде няколко десетки хиляди евро за жилище няма да му е приятно да гледа гъбата ви в банята или неоправеното ви легло). Използвайте светлата част на деня, добър ъгъл и направете атрактивни снимки. Снимайте най-привлекателните части на апартамента. Направете снимки на всяка стая, хората обичат да разглеждат и да са наясно преди да отидат на оглед.
  2. Качете обявата си във водещите сайтове за продажба на имоти. Тук внимавайте! Още преди да сте сигурни, че обявата Ви е активна, ще започнат да ви звънят – брокери! Ще Ви предлагат услугите си и ще ви убеждават, че не можете да продадете имота си без тях. Ще ви попитат и дали могат да предлагат имота ви в техните сайтове. Без проблем им разрешете (това е добре и за вас, защото обявата ви ще достигне повече хора), но ясно им дайте да разберат, че няма да ползвате услугите им и няма да им платите никаква комисиона. Някои ще искат дори да дойдат на оглед, за да видят какво се предлага, и небрежно ще си предложат отново услугите си чрез неангажиращо договорче. Не подписвайте каквото и да било!
  3. Когато започнат да идват потенциални купувачи на оглед, дръжте се естествено, не крийте нищо, но и не се натрапвайте с излишни обяснения и съвети. Не говорете за жилището като „моето жилище“ – дайте им възможност да си представят, че може да е тяхното.
  4. Когато се появи реален и заинтересован купувач, договорете се за т.нар. „стоп капаро“ – сума, която получавате, за да махнете обявата си от сайта за недвижими имоти, и с която гарантирате, че няма да продължите да предлагате имота въпреки намерения купувач (с цел по-висока цена или по-добри условия по сделката). Обичайно сумата е около 2000лв. За получаването й ще трябва да получите „Разписка за капаро“, ще трябва да посетите агенцията на купувача и ще трябва да ви предоставят списък с документите, които се изискват от вас да предоставите преди същинската сделка. Оттук започва вашето същинско „ходене по мъките“, но не се отчайвайте, с добра организация всичко е напълно постижимо без разход на много време и нерви.
  5. Какви са стандартните документи, които трябва да извадите?

 

Нотариален акт – предполага се, че го притежавате. Направете му няколко ксерокопия, никога не са излишни.

 

Удостоверение за семейно положение – вади се от ЕСГРАОН, в която и да е община. Ако имате брак и деца, те задължително трябва да са вписани, както и поредността на брака ви (това обикновено го няма на бланките им, затова помолете служителя да го впише ръчно, с подпис и печат).

 

Удостоверение за данъчна оценка – издава се от съответната служба по местонахождение на имота. В данъчната оценка адресът на имота трябва да е идентичен с адреса на имота по нотариален акт. Трябва да са вписани всички собственици на имота и те да нямат непогасени задължения за имота. Помолете служителя да впише и кадастралния номер на имота.

 

Удостоверение за тежести върху имота – издава се от Агенцията по вписванията, за 10 години назад. Този документ ще ви е необходим 2 седмици преди изповядване на сделката, така че не го вадете по-рано.

 

Удостоверение по чл. 87 от НАП – ако нямате задължения, ще ви го  издадат веднага.

 

Скица на имота – издава се от Агенцията по геодезия. Подгответе се предварително като извадите идентификационния номер на имота си (започва със СОС, номер с цифри и точки). Използвайте сайта им cadastre.bg. От там може да следите и дали скицата ви е готова, за да отидете да си я вземете.

 

Имайте предвид, че почти навсякъде трябва да ходите по два пъти – веднъж, за да заявите издаването на даден документ, и втори път, за да го получите.

6. След като сте подсигурили всички необходими документи – следва подписване на Предварителен договор. Искрено ви препоръчвам да се консултирате с адвокат или юрист-консулт преди да го подпишете. Повечето са стандартни бланкови договори, но по-добре се подсигурете. Може да подпишете и Опис – протокол за това какво има налично в апартамента, какво точно от обзавеждането продавате заедно с имота.

7. Изповядване на сделката. Стигайки до последния етап, не спирайте да бъдете нащрек и изключително внимателни. Изискайте предварително плана за нотариалния акт, който трябва да подпишете. Консултирайте се отново с юридически лице. Не се колебайте да задавате въпроси и да държите на разяснения или поправки в нотариалния акт по време на изповядване на сделката. Дори и самите нотариуси често правят грешки от недоглеждане при предварителното изготвяне на документите.

8. Изчакайте паричния превод преди да отваряте шампанското. Ако имотът се купува с банков заем, вие ще си получите парите поне седмица по-късно.

А ето и реалната история, от която е вдъхновена тази статия:

Във вторник пуснах обява за продажбата на апартамент в известен сайт. Още не бях обновила снимките на имота, когато започнаха да ми се обаждат брокери. До следващия ден имах над 20 позвънявания на брокери (позвънявания продължаваха да идват дори и месеци, след като бях продала имота). В сряда вече имах насрочен оглед. В четвъртък получих „стоп-капаро“. След 10 дена последва Предварителен договор. Месец след като бях пуснала обявата, беше изповядването на сделката (само 4 дена преди да родя). И в този ред на мисли: висенето по институциите не е лесна работа. Не разчитайте на човечност, разбиране и отстъпване на ред, дори и да сте в доста напреднала бременност. Нищо лошо, просто имайте реални очаквания. А най-интересното в цялата история бе, че продадох имота на хора от същия блок, които реално не познавах, и които нямаха находчивостта да „пропуснат“ брокерските услуги и да си спестят комисионата им. А това им беше вече трети закупен апартамент в блока!

Решите ли да продавате сами, бъдете винаги, по всяко време на процеса по продажба внимателни. Брокери дебнат отвсякъде!

Автор на статията: Александра Ценова

Leave a Comment