Как да разкараме токсичните хора от себе си?

Share this post on:

Вярвате ли го или не всеки от нас се е сблъсквал поне с един човек, чието влияние е вредно за вашата психика. Тези хора се представят разбира се за ваши близки приятели и по всякакъв начин се стремят да влязат под кожата ви. Привидно забавното им поведение прикрива една фалшива натура, която се проявява при едно по-сериозно изпитание. Един съвременен Тартюф се обгражда с хора, от които може да получи някаква материална изгода. Един такъв използвач винаги ще ви намери слабото място, за да упражни пълен контрол върху вас. Той притежава изключителна дарба в това да ви убеди в нещо, което вие не споделяте или даже сте напълно несъгласни. Харизмата му помага да се хареса на всеки и да привлича вниманието върху себе си.

Другият тип хора, с които не желаете контакт, са отявлените досадници. Каните приятел, с когото сте се запознали наскоро на семейна вечеря. Това за жалост се оказва най-голямата ви грешка. Гостът не спира да говори, разказва най-вече за собствения си живот и хич не се свени да ви прекъсва, ако евентуално успеете да вземете думата. Това е класически пример за неконтролируемо поведение. Едвам успявате любезно да го подканите да си ходи в един доста късен за вас час. Все пак си казвате, че тъй като се познавате от скоро той вероятно е имал нужда да споделя на другите повече от необходимото. Уви! За пореден път се убеждавате, че доверието ви е било напълно пропиляно. Като проява на приятелски жест вашият нов другар иска да ви почерпи за това, че си е купил нов автомобил. Казвате си: „Ами хубаво, ще ида да му честитя новата придобивка и да пийна едно за негово здраве!“ Едвам разменили по две-три реплики за това колко се радвате да се видите и той започва неговата тирада. Откъде бил купил колата, ама как се пазарил с търговеца, после пък докато чакал регистрация в КАТ на колко гишета се редил, колко км в час развил на пистата в Божурище и прочие, и прочие. „Какъв автогол си вкарах отново, срещайки се с този човек“ – си казваш, когато си тръгвате. „Повече не искам да се виждам с него.“ Известно време изобщо не го търсите по никакъв повод, нито пък той вас. Един ден обаче той съвсем неочаквано се сеща за вас и ви звъни настойчиво на телефона. Вие не искате изобщо да му вдигате, защото знаете, че това би бил поредния загубен час време от вашия живот. Въпреки че упорито не му отговаряте на обаждането, досадникът настойчиво се мъчи да устaнoви контакт с вас. Накрая ви писва и му казвате в прав текст да не ви звъни, защото в момента сте доста зает и директно му затваряте без да чакате реакция от негова страна.

Интригантите са третата най-страшна категория хора с токсично влияние. Те обикновено ви настройват срещу близки за вас хора с цел да разрушат отношенията ви с тях. Разказвайки ви истории, в които винаги другите са лошите, злословещите хора умело прикриват истината. Човек би попаднал много лесно в неловка ситуация или дори капан, ако им се довери напълно. В даден момент те ви предразполагат да обсъждате и давате оценка на друг човек в негово отсъствие, след което токсичният интригант отива при този човек, за да му сподели вашето мнение за него. Интригантите се опитват да петнят името ви като преувеличават силно ваши недостатъци или изопачават случки пред общи ваши познати и приятели, в които главно действащо сте били вие. Злословията им по нечий адрес имат силата да разрушат семейства, да ви уволнят от работа и да си загубите приятелите. От друга страна на вас ви изграждат погрешна представа за другите посредством внушения и манипулации. Като резултат вие губите най-малкото доверието и уважението към останалите.

 

Но какви са въможните начини да се отървем от тях?

 

Подкрепа от приятели

Най-добрият начин е да се насочите към хора, които са се доказали като истински ваши приятели. Истинските приятели са малко, но затова пък верни. Изпаднали в затруднено положение, те винаги са готови да ви окажат помощ, подавайки ви ръка. Замислете се дали бихте ги пренебрегнали заради някого от горните категории хора?! Разумните хора без колебание биха отговорили отрицателно на този въпрос. Спокойно може да им споделите вашите проблеми с токсичните хора и да потърсите тяхната подкрепа и съвет.

 

Елиминиране от дистанция

Елеминирайте всякакви контакти с токсични хора в социалните мрежи. Ако е необходимо ги блокирайте и не се колебайте да ги разприятелствате, за да им попречите да ви безпокоят. В случай, че се опитват да контактуват с вас по телефона – блокирайте номера им!

 

Отдаване на любими дейности

Игнорирайте токсичните хора в своето съзнание като се отдадете на хоби или спорт. Двучасова разходка с приятна за вас компания ще в накара да забравите за тях. Добър начин да си възстановите ендорфина в тялото, който ви е бил изсмукан от токсичните хора, е излет сред природата и да се подкрепите с малко шоколад.

 

Овладяване на отрицателната емоция

В никакъв случай не възприемайте токсичните хора като ваши врагове и не ги намразвайте. Това е деструктивен начин на мислене, който не ви помага да реагирате адекватно при евентуална среща с тях. Когато водите разговор с тях се правете, че ги разбирате и давайте лаконични отговори, ако ви питат нещо. Съгласявайте се тактично с техните тези без да тръгвате да спорите с тях или излишно да изразявате собствено мнение като стремежът ви е да затворите темата на разговора. Ползвайте кратки реплики от рода: „Не съм го виждал от доста време“, „Да, добре съм“ или „Всичко е наред в работата и семейството ми“, „ОК, дайте да сменим темата, ако е възможно!“ Не се оставяйте да ви провокират да обсъждате други хора в тяхно отсъствие или да изразявате мнение за тях. Проявявайте престорена съпричастност към историите, които токсичните хора ви разказват.

 

Търсене на извинение

Опитайте се елегантно да отклоните тяхното желание да правите нещо заедно. Измислете основателна причина за отказ без да изпадате в подробности. Може леко да излъжете, но гледайте версията да звучи правдоподобно, за да ви повярват.

Човек ще продължава да среща хора с токсично влияние в своя живот, но важното е да ги приеме като такива и да намери своя начин да не мисли за тях, за да не си създава отрицателни емоции.

 

 

 

Leave a Comment