Как да развием мозъка си

Share this post on:

Всеки човек, желае да е по-паметлив, да решава важни служебни задачи, и изпълнява домашните си задължения. Тайната е в тренирането и храненето на мозъка. Обикновено след 17 годишна възраст мозъка ни започна да реализира загуба на неврони. Тази загуба може да се равнява от 7 до 10 неврони на всеки хиляда, с които разполагате особено, ако пиете алкохол или използвате други опиати.

Не се паникьосвайте!  Може да защитите и дори подобрите коефициента си на интелигентност, както и интелигентността на поведение като възрастен. Това е така, тъй като много от мисловните умения, които служат за постигането на едно интелигентно поведение, се подобряват по естествен път в течение на годините, стига да се научите да ги използвате правилно винаги, когато се нуждаете от тях.

Всяка година мозъкът на младият човек, може да губи до осем на хиляда  неврони, което води до смаляване и загуба на тегло на същият този мозък. Мозъкът ви е изпитал експлозивен растеж, когато сте били тинейджъри, а когато сте се превърнали в млади възрастни той е бомбардиран от физически, емоционални и социални промени.

        Причини за запад на зрелия мозък:

Тренирането на мозъка може да поправи нанесените щети, тъй като мозъкът ни е податлив на увреждане от:

  • Алкохол
  • Недобър хранителен режим
  • Липса на физически упражнения
  • Скръб, лошо настроение, или песимизъм
  • Високо кръвно, стрес
  • Заплахи от околната среда
  • Липса на разговори

Като цяло не е задължително умственото представяне да западне с възрастта, стига да е в добро здравословно състояние. Някой болести могат директно да повредят умственото представяне, но остаряването само по себе си не може да го стори.

Едуард Кофи от ‚,Фондация Хенри Форд‘‘ отчел, че хората на възраст между 65 и 90 години, които са използвали мозъците си активно, продължили да се представят добре и не показали никакви белези на загуба на памет или способности за разсъждаване.

Мозъкът  може да се промени в отговор на начина, по който практикувате физически упражнения и на начина, по който дишате. Той може да се промени в отговор на онова, което ядете, пиете и пушите. Той се изменя и от онова, което правите, и от онова което не правите. Излиза, че мозъкът ни може да променя структурата си като реакция към начина ни на живот.

      Храна за ума

Поне десетина различни витамина от групата B могат да въздействат на невротрансмитерите в мозъка ви. При нормални обстоятелства мозъкът използва основно глюкоза за извличане на енергия. С помощта на кислорода витамините от групата B и минералите глюкозата се окислява, в резултат на което се получава вода, въглероден диоксид и енергия достатъчна за зареждането на милион химични реакции в секунда!

    Ефектът от физически упражнения

Мозъчната дейност бива подклаждана, а аеробните упражнения повишават доставката на кислород до мозъка.

   Йога за ума

Дишането и медитацията целят да успокоят ума. След йога човек успява по-добре да се съсредоточи върху умствените си процеси.

   Спокоен сън

За да постигнат оптимални резултати хората се нуждаят от качествен сън. Количеството сън от което се нуждаят е различно за всеки човек. То варира от 4  до 10 часа. При възрастните качеството на съня сякаш е по-важно от количеството. Това качество може да бъде влошено по различни причини. Щом веднъж откриете удобно време, в което да заспите без четене, радио или телевизия се опитайте да се придържане към него.

  Научете чужд език

Научаването на чужди езици е свързано със социална и емоционална интелигентност, както и с развиване на логическо мислене, обогатяване на изказа и много ползотворни ефекти върху лексикалния запас. Изучаването на втори език включва и една част от мозъка ви, различна от тази, която използвате за говорене на родния ви език. Запомнянето на нови неща стимулира растежа на нови неврони. Запаметяването спомага за защитата на способността ни да мислим, както и да помним, ако случайно бъдем поразени от болести, атакуващи мозъчните клетки като болестта на Алцхаймер например.

Комбинирайте физическа дейност със социална и умствена атака

Изградете си добър начин на живот – така ще запазите умът и здравето си за по-дълъг период от време.

 

Автор: Цветелина Шанова

 

 

 

Leave a Comment