Магнетичната сила от танцуването на пилон

Share this post on:

Много хора в България свързват танцуващите на пилон жени с компаньонки или стриптизьорки. Това погрешно впечатление се дължи на недостатъчната информираност по темата. А от друга гледна точка в България това не е първото нещо, което тотално се преиначава.

Възникване

Танцът на пилон се заражда вероятно някъде през 12в. в Индия, където триковете са се изпълнявали на дървен стълб. Пилонът, който се използвал при Китайски танц на пилон доста повече наподобявал пилона за танцуване в наши дни. Въпреки това пилоните били често покривани с гума, за да се постигне по-добро захващане на изпълнителя. Прототип на съвременния танц на пилон се появява в  Средновековна Европа, когато хората са танцували около изправен дървен стълб, усуквайки пъстри ленти около него. По-късно в Ренесансовата епоха, танцът бива препокрит на редица празненства. В наши дни танцуването на пилон се преподава в школи по аеробни танци, които са най-разпространи в САЩ.

Подобрява физическата издръжливост и двигателната сила

Този вид танц разкрива не само изяществото в движенията, но и създава една добре развита двигателна култура. Противно на всякакви предразсъдъци, това е просто акробатичен танц, като упражненията по подобие на зумбата се изпълняват в синхрон със звучаща музика. Акробатичните движения в танца помагат на дамите да се справят с наднорменото тегло. Повярвайте, за да се задържите на пилона ви е нужна доста мускулна сила, координация и постоянни тренировки. И не само това! Движенията създават и у вас чувство на хармония и с течение на времето започвате да намирате себе си за по-привлекателни. Вие успявате в един момент да накарате хората да почувстват еротиката от плавните извивания на тялото ви.

Подходящ е и за мъже

За опровержение на друга стигма, че танцът на пилон е запазен единствено за представителите на нежния пол, категорично мога да заявя, че все повече мъже изявяват желание да се впуснат в този спорт. Мъжете притежават необходимата мускулна сила в горната част на тялото, което значително улеснява усвояването на движенията. Съществуват множество древни форми на танцуване на пилон като Китайски пилон и индийската въздушна йога изпълняваща се с помощта на дървен вертикален стълб – Малакамб, които са се изпълнявали единствено и почти само от мъже.

Страдание

За да станете добър в танцуването на пилон ще трябва да понасяте болка от падания, охлузвания и синини. Едно такова сериозно атлетическо изпитание изисква усърдни тренировки и с помощта на правилен инструктор, чрез които ще постигнете забележителни резултати. Не е никак препоръчително да се захващате с пол денс в домашни условия без да сте усвоили основните техники за захващане и движения под надзора на професионален инструктор, защото наистина може да си докарате сериозни травми на гръбначния мозък и главата. Не се учете и като гледате клипчета в YouTube, тъй като неправилното изпълнение на танцът би било катастрофално.

Олимпийски спорт? Защо не!

Танцьорите на пилон обикновено носят обувки с високи токчета не защото е удобно, а защото е секси. И въпреки, че тече дебат в общността на пол денсърите в какво посока да се развива танцът на пилон, той си проправя все по-сериозно път в международната спортна федерация. От миналата година дори е признат официално за спорт от Световната асоциация на международните спортни федерации и дори се очаква да бъде включен като дисциплина в бъдещите Олимпийски игри. Това събитие е крайъгълен камък в историята на Международната федерация по спорт на пилон, основана от Кейти Коутс, което ще рече, че вече може да кандидатства за членство в Международния олимпийски комитет.

Лекува емоционално

Това е една от основните причини много хора да се привързват към танца на пилон. Освен физическите ползи, вие чувствате невероятното емоционално удовлетворение от усвояването на нови движения. Покатерите ли се веднъж на пилона без да паднете ви кара да изпитвате истинска радост от това, което сте успели да постигнете. Защото никак не е лесно! Вие може да пресъздадете в танца всяка една ваша емоция: тъга, радост или ярост. Комбинацията от атлетични умения и артистични влияния прави пол денса уникален спрямо всеки друг артистичен танци или спорт. Всъщност все още се води спор дали танцът на пилон е повече спорт или изкуство. За мен лично е съчетание от двете подобно на фигурното пързаляне.

Каквото и да мислят хората за танца на пилон, асоциирането му със стриптийз клубове и неприлични движения, напоследък все по-аргументирано се опровергава с тезата, че това си е чист акробатечен танц с елементи на фитнес и в него няма нищо развращаващо. И нека не забравяме, че танцът е красиво движение, а движението е здраве.

Leave a Comment