Как да си изградим полезни навици?

Share this post on:

Навикът е действие, което правим ежедневно, без да вкарваме много мисъл и усилие в него. Това е например всекидневното взимане на душ или миене на зъби.

След толкова години правене тези две действия всеки ден, те се случват почти автоматично. Ако обаче трябваше всеки ден да вкарваш големи усилия в изпълняването им, щеше да ти е доста по-сложно.

Затова навикът може да бъде наш много добър приятел. За жалост не е толкова лесно да се изгради навик да тренираш всеки ден например.

И така…Как се изгражда най-лесно навик?

  1. Постави си краен срок

Това е важно, защото ако просто си кажеш, че от утре започваш да бягаш всяка сутрин и ще правиш това цял живот, колкото и да си мотивиран най-вероятно ще се изплашиш от идеята за повтарянето на едно действие, което ти се струва толкова трудно до края на дните ти (и този страх е напълно нормален).

Ако обаче си кажеш: „Добре, от 1-ви юни започвам да бягам сутрин и ще го правя всеки ден до 30 юни“, тогава ще ти се струва доста по-лесно. Все пак това са само 30 дена – ще успееш да го направиш.

Освен това, че ти помага да се чувстваш по-уверен и смел, определянето на краен срок има и още един голям плюс: имаш „тест период“. Тоест изпробваш дали навикът ти подхожда и харесва. Ако например разбереш, че нямаш сили да тичаш сутрин и искаш просто да си стоиш вкъщи на топло и да четеш или работиш върху някакъв проект – няма проблем, можеш да изпробваш как ще се чувстваш ако започнеш да тичаш следобед или вечерта.

Сигурно си си помислил, че винаги можеш да се откажеш от някоя цел/навик, дори и когато не си си поставил краен срок. Е, напълно си прав! Само че е различно:

Когато си си поставил цел, която трябва да изпълняваш до края на дните си и се откажеш, в теб остава чувството, че не си изпълнил своята цел, че си се провалил.

Докато когато си казал, че ще тичаш само в следващите 30 дена, когато промениш целта си или се откажеш от нея, защото си разбрал, че не работи добре за теб, ти вече си изпълнил своята цел и в теб остава чувството за успех и подобряваш самоувереността си.

  1. Направи целта елементарна за постигане

Това условие също е от изключителна важност, защото ако целта е сложна, ще ти бъде доста по-трудно да се накараш да я постигнеш.

Например си решил, че всеки ден ще пишеш по десет хиляди думи от онези книга, която си мечтаеш да издадеш от години. Да кажем, че първият ден успяваш и ти отнема над час. На следващия ден обаче, имаш доста неща за вършене и най – накрая, към 19ч., безкрайно уморен, се прибираш вкъщи и единственото нещо, което ти е в главата е сън. След това се сещаш, че си си поставил цел за писане. Обаче си спомняш и колко много време ти е отнело вчера да я изпълниш. Решаваш, че си твърде уморен и е по-добре просто да се наспиш и че утре ще наваксаш. Утре обаче, каква изненада…става както и предишния ден.

Ако обаче вместо 10 000 думи, си поставиш за цел да пишеш по 100 думи на ден, така шансовете ти за успех значително се увеличават. След първия си успешен ден установяваш, че написването на тези думи не ти е отнело повече от 15 минути. Може би си мислиш, че сто думи са страшно малко и никога няма да успееш по този начин. Е, грешиш! Действително, това е малко, но никой не е казал, че точно толкова трябва да напишеш, това е просто минимумът, който трябва да покриваш всеки ден. Все пак колкото и да си уморен, колко му е да отделиш 15 минути? След като го направиш, най-вероятно ще се мотивираш да продължиш и ще ти стане лесно, ще изпаднеш в състояние, в което работата ти ще върви бързо и приятно.

  1. Не пропускай дори и един ден!

Може би някой път ще си кажеш: „Добре, днес ще пропусна, защото..Все пак е само един ден!“ И ще си прав. Но въпросът е в това, че така ще изгувиш натрупаната си „инерция“. Представи си, че караш колело: колкото по-голяма е инерцията ти, толкова по-бързо се придвиждаш, нали? Но ако спреш за малко, ще изгубиш инерцията си. Пак ще можеш да я постигнеш, но ще трябва да се потрудиш и да повъртиш педалите известно време.

Същото е и с навици – ако прекъснеш, ще трябва да се потрудиш, за да достигнеш до предишното си положение.

 Извод:

  • Навиците могат да улеснят и подобрят значително живота ни.
  • Най-трудното в изграждането на навик е в „натрупването на инерция“.
  • За да си изградиш най-лесно навик трябва:
  1. Да си поставиш краен срок;
  2. Да направиш целта елементарна за постигане;
  3. Да не изпускаш нито един ден.

 

Успех в изграждането на желания навик!

Надявам се статията да ти е харесала и да ти е била полезна!

Leave a Comment