10 лоши навика, с които трябва да се разделите

Share this post on:

В продължение на предишна статия от репертоара ни – Как да си изградим положителни навици – решихме да ви запознаем и с техния опонент – негативните.

Навиците на един човек изграждат детайлна представа за характера и поведението му. Те могат или да улеснят живота му многократно, или да го влошат. Ще изброим част от тези, които не е желателно да притежавате, защото говорят за ниска култура, интереси и прочие. Изградете профил от добри навици, които ще отварят врати, буквално и преносно.

Нека се съсредоточим върху обясняването и елиминираното на вредните привички, които препрятстват един по-щастлив живот.

вредни навици, лоши навици, лоши привички, походът

Втренчен поглед – да гледате някого в очите, докато му говорите, беспорно е признак на добро възпитание. В класацията обаче не попада втренченият поглед – това кара събеседника ви да се чувства некомфортно. Дори и да го правите с добри намерения, ще оставите грешно впечатление. Лошият навик може да се прояви и по-друг начин – когато вторачено гледате някого, мислейки си, че той не ви вижда. Ако случайно погледът ви бъде уловен, нашият съвет е да се усмихнете приятелски, преди неловко да се захванете с някаква дейност. Обобщено, опитайте се да елиминирате подобни ситуации.

Високоговорител – фактът, че когато говорите високо всички хора се обръщат да ви погледнат, не ви прави готини. Точно обратното. По този начин създавате лошо впечатление, защото показвате несъобразителност. Опитайте да говорите деликатно и да не повишавате ненужно тон. Така ще спестите излишно главоболие както на себе си, така и на събеседника ви.

вредни навици, лоши навици, лоши привички, походът

Не прекъсвайте – още от ранна възраст на децата им се казва да се изслушват и да уважават мнението на момчето/ момичето срещу тях. За жалост, някои хора порастват и не се научават на това нещо. Лош навик, от който трябва да се отучите, защото ще ви пречи както в личен, така и в професионален план.

Не говорете с пълна уста – колкото и важно нещо има да кажете, със сигурност може да изчака докато сдъвчете и преглътнете. Ако някой ви зададе въпрос, направете знак с ръка, че ще отговорите веднага щом преглътнете. Не бързайте, човекът срещу вас ще ви изчака.

Дъвка за балончета – страхотен филм, но тук смисълът е друг. Понякой път дъвката може така да ви се услади и несъзнателно да започнете да правите балончета. Ако не може да се контролирате, просто не дъвчете на публични места, по време на театрално представление или бизнес среща. Това ще остави много лошо петно върху доброто име, което се опитвате да изградите.

вредни навици, лоши навици, лоши привички, походът

Неподходящи коментари – със сигурност ще се сблъскате с хора, които просто нямат филтър на устата си. Те ще правят всякакви забележки и коментари, без да преценяват дали са уместни, искате ли да ги чуете, ще ви свършат ли работа и т.н. Често могат да преминат в чисто клюкарстване с негативен привкус. Опитайте се да се разграничавате от подобни хора и да не попаднете в поточната им линия.

За телефоните и хората – телефоните са много полезно изобретение, което може да използвате в различни ситуации. Със сигурност обаче докато сте излезнали с приятел(и), няма нужда да се превръща в продължение на ръката ви. Оставете го за малко на масата, изключете интернета и не получавайте миникриза, че не може да се свържете с Wi-Fi на заведението. Просто проведете един приятен, стойностен и интересен разговор с човека, с който сте излезнали.

Лична и последваща хигиена – със сигурност личната хигиена е от жизненоважно значение за формиране на първо и последващо впечатление. За това дори няма смисъл да се пише. Важно е обаче малките тънкости да усвоите – не се решете на масата в ресторанта, не си духайте носа по най-шумния начин, когато около вас има 20 човека и т.н. Всички тези неща може да ги направите в тоалетната, където ще се чувствате много по-комфортно.

вредни навици, лоши навици, лоши привички, походът

Подходящо облекло – всяко едно място има дрескод, писан или не. Тук включваме училище, работа, спортни събития, рождени дни и т.н. Преди да посетите определено място, информирайте се за това как е най-добре да изглеждате. Не искате да бъдете розовия слон в стаята, който всички се правят, че не виждат.

Изпращайте обратна връзка – ако сте се разбрали с даден човек, че ще му върнете обратна връзка, положителна или отрицателна, просто го направете. Не отнема много време, но говори добре за маниерите, степента на отговорност, която може да ви се възложи и т.н. Ако ви е трудно да отказвате и се притеснявате да говорите по телефон, подгответе си предварително темплейт и го изпратете на съобщение, по имейл и т.н.. Винаги има алтернатива!

Източник снимки: Pixabay

Leave a Comment