Маските, които носим. Ролите, които играем.

Share this post on:

            Никой не се ражда с маска, така както никой не се ражда с клинична депресия или тревожност. Хората започват да изграждат „маски“ в определен етап от развитието си, обикновено когато започва да се развива характерът на отделния индивид. В повечето случаи те се дължат на определени психологически травми, които младият човек може да получи в детските си години и юношеството.

            Ние изграждаме маски, за да се предпазим и да впечатлим другите, да изглеждаме по-добре, защото не смятаме, че е достатъчно да бъдем такива, каквито сме. Маската е опит да се изолираме от несправедливостите и травмите, които сме претърпели. Градим стени около себе си, защото не искаме да изглеждаме уязвими в очите на другите. Понякога се чувстваме изключително добре в маските си.

            Ние играем, преструваме се и това отнема огромно количество енергия и в крайна сметка се чувстваме самотни сред много хора. Носенето на маски ни предпазва от уязвимостта.

            Чрез носенето на маски ние се блoкираме и не живеем нашия истински живот. Създаваме различна реалност, която вероятно е в конфликт с това, което наистина сме и това, което искаме в действителност.

            За да станем себе си, да бъдем автентични, е необходимо да се отправим на пътешествие в изследване на това кои сме, какви са нашите чувства, поведение, модели на поведение, ценности, мотивация….. и част от което е да изследваме маските, да ги разграничим и да видим какво създават те в нашия живот.

            Маските са предназначени да скрият онова, което се крие в душата – истинското непринудено Аз, което малцина успяват да зърнат през живота на човека. Някои хора никога не успяват да разкрият автентичната си същност, умишлено или заради определени задръжки. Маските помагат за по-лесното възприемане в обществото.

            Ето някои от най-разпространените социални маски и роли в обществото:

ЖЕРТВАТА

            Ако това е вашата маска, вие много често бягате от отговорност, обвинявате другите, мислите, че родителите, приятелите, обществото, учителите, началникът или някой друг е отговорен и просто не можете да направите нищо, защото другите не ви позволяват или условията не са подходящи. Вие сте рицарят на печалния образ. Всички и всичко е срещу вас. Постоянно търсите утеха и съчувствие у хората. Опитвате се да спечелите тяхната симпатия и одобрение, вследствие на собствената ви несигурност. Прикривате отлично чувството си на малоценност като самозалъгвате дори себе си и постоянно обвинявате външни фактори за собствените си провали. Може да се чуете да казвате:

-Това не е моя вина…..

-Не можех да направя нищо…..

-Накараха ме да го направя…..

КРИТИКЪТ

            Ако вие сте критик, винаги мнение ви е по-правилно от това на другите. Предложенията на другите никога не са достатъчно добри, те изглеждат глупаво, рядко сте удовлетворен. Може да се чуете да казвате:

-Не е достатъчно добро…..

-Бих го направил по-добре…..

-Това би могло да бъде различно…….

ОТРИЧАЩИЯТ

            Като отхвърлящ, вие често отказвате да видите нещата, да признаете какво наистина се случва. Вие сте много добър в заобикалянето и вашият любим отговор вероятно е: “Не знам“. Може да се чуете да казвате:

– Всичко е чудесно….

-Това не ме засяга…..

-Нямам никакви проблеми……

ШЕГАДЖИЯТА

            Много се шегувате. Вие сте сред хора и правите коментари, искате да бъдете забавен, често използвате ирония. Може да се чуете да казвате:

-Нека да не го взимаме на сериозно…..

-Много сте отегчителен, нека да се забавляваме…..

-Не схващате иронията……..

ПОМОЩНИКЪТ

            Ще направите всичко, за да задоволите останалите. Вие сте грижовен и много често вършите задачите на другите. Подценявате се, като приемате другите за по-важни от вас самия. Никога не казвате „Не“. Може да се чуете да казвате:

-Нека да направя това за вас…..

-Не, не, всичко е наред, ще го направя сам…….

-Просто съм щастлив да правя другите хора щастливи……   

Вероятно има и други маски, които харесваме да носим. Всеки знае най-добре за себе си и може да ги назове.

Можем да си зададем някои от следните въпроси:

 • Какви маски обичаме да носим в живота си?
 • Коя е тази маска, с която се чувстваме най-удобно?
 • Кое е това, което крием, когато я носим?
 • Как се ограничаваме, като я носим?
 • Какви чувства отхвърляте, носейки я?

Изтощително е да носим маските си през цялото време. Това означава, че постоянно отричаме част от себе си и я заменяме с нещо фалшиво. По този начин лишаваме света от нашата собствена магия и уникалност. И да, плашещо е да бъдем просто себе си. Особено в моментите, когато се чувстваме слаби, уязвими, ние се крием зад силни думи, смях, показност.

Да живеем автентично, да бъдем истински и верни на себе си – това изисква осъзнато внимание. Защо да свалим маските:

 • Маските крият нашия страх от това да бъдем неприети. Сваляйки маските, ние заявяваме себеуважение.
 • Маските блокират всяко истинско свързване. Сваляйки маските, ние се отваряме към неподправени, чисти, автентични, дълбоки взаимоотношения.
 • Като носим маски, ние оставаме статични. Сваляйки маските, ние развиваме въображението и креативността си.
 • С маските ние се чувстваме емоционално празни и неудовлетворени. Сваляйки маските, нашата човешка нужда да бъдем признати и оценени може да бъде задоволена.
 • Нашите маски ни задържат отдадени на миналото и на болката, от която се опитваме да избягаме. Сваляйки маските, ние имаме куража да живеем в настоящето и да ценим мига.
 • Маските ни вкарват във фантазии и ни държат далеч от реалността. Сваляйки маските, ние сме свободни да живеем истински и удовлетворяващ живот.

Тази статия е вдъхновена от това, което научих и преживях повреме на обучението Younique, което се проведе в Австрия, от 3 до 14 септември 2019г. Обучението бе изцяло финансирано по програма Еразъм+ и използва неформални методи на обучение от типа „учене чрез преживяване“ и те потапя в специфична атмосфера, в която да съпреживееш повечето неща, които са описани в тази статия. Обучението бе организирано от следните организации: Brno Connected и WeUnite. Материалите, които използвах в тази статия бяха щедро предоставени от Brno Connected.  Следете сайта им, за да се възползвате и вие от страхотните възможности, които организацията предлага.

Leave a Comment