Ще промени ли Tinder концепцията за любовта?

Share this post on:

Нека обособим кратка предистория на тази статия и да се запознаем с понятието „любов” както от биологична, така и от философска гледна точка.

  • Биологична: Хелън Фишър, американски антрополог и водещ експерт в областта на любовта, разделя обичта на три отделни, частично сливащи се етапа: страстно желание, привличане и обвързване.

Страстното желание е първоначалното сексуално желание, което поощрява съвкуплението и включва увеличено произвеждане и секретиране в кръвта на тестостерон (при мъжете) и естроген (при жените). Ефектът от тези хормони рядко трае повече от седмици или месеци.

истинска любов, концепция за любовта, приложения за запознанства, Tinder

Привличането се различава от първичното сексуално желание като обвързване към отделната личност. Неврологичните изследвания показват, че когато хората се влюбват, мозъкът последователно секретира определени вещества, включително допамин, норадреналин, серотонин (познат като „хормона на щастието”) и др. Този етап по принцип има продължителност от половин до три години.

Обвързването често се асоциира с брак, създаването на деца, изграждане на дълготрайна връзка, като приятелството и довереието в нея заемат основно място. Наблюдават се по-високи нива на окситоцин (има отношение за установяване на положително социално поведение майка-дете, както и се счита, че при мъжете е свързан с емоционалното обвързване), в сравнение с кратките връзки.

  • Философска – ще си послужим с книгата на един от най-добрите философи на всички времена, Ерх Фром – „Изкуството да обичаш”. В нея той споделя – „Любовта не е само чувство, защото чувствата рано или късно умират, по своята същност тя е действена, тоест действие, изкуство, което повечето хора си мислим, че владеем, но не е така.“ Той формулира тезата си за любовта като отговор на проблема за човешкото съществуване – „Любовта е единственият начин да се постигне единение на базата на равенството и така да се спасим от непоносимото чувство за самота и безсилие.”

истинска любов, концепция за любовта, приложения за запознанства, Tinder

Дори в детската книжка „Малкият принц”, която крие огромен брой скрити послания и поуки, се крие едно верую за любовта.

Малкият принц споделя своите разсъждения за всички останали рози, които на външен вид са точно като неговата, но реално се различават една от друга – „Хубави сте, но сте празни. За вас не може да се умре. Разбира се, случаен минувач би помислил, че моята роза прилича на вас. Но тя сама е много по-важна от вас всичките, защото тъкмо нея поливах. Защото тъкмо нея поставях под стъклен подхлупак. Защото тъкмо нея пазех с параван. Защото тъкмо върху нея убих гасениците (освен две-три, за пеперуди). Защото тъкмо нея слушах да се оплаква, да се хвали и дори понякога да мълчи. Защото е моята роза.”

Да, времето, което си изгубил за своята „роза”, автоматично я превръща в изключително важна и ценна. Всяка емоция, трудност, изпитание, щастлив момент, който си преживял с конкретен човек, сближава със силата на магнит и прави връзката много по-богата, разнообразна и съкровена.

истинска любов, концепция за любовта, приложения за запознанства, Tinder

Проучванията в областта на любовта показват, че дългите връзки се основават на съвкупност от различни фактори, но две от качествата, които са нужни, правят силно впечатление – доброта и щедрост. Обич към ближния и зачитане на неговите лични граници, интереси и прочие. Със сигурност се изисква търпение и инвестиране на много време в развитието на една връзка, но може би първият по-важен въпрос, който си задават и мъжете, и жените е – къде да срещна любовта?

Къде да срещна любовта?

Ами сега! Няма време …

В библиотеката? В заведение? В дискотека? .. първата опция вече е в графа „застрашени видове” и може да се види на много малко места. Другите две вършат работа, но донякъде.

Напоследък обаче друг шанс се дава на всички ентусиасти за среща с Купидон – това са приложенията за запознанства. Фактите за налице – създават се както двойки със сериозни намерения един към друг в дълготраен план, така и такива, които биха предпочели да имат по-кратки и чести авантюри.

истинска любов, концепция за любовта, приложения за запознанства, Tinder

Няма да бъдем моралисти и да казваме кое е правилно, интересен е изводът, който прави Хелън във видеото, което може да изслушате и сами по-долу – Тиндър няма как да промени концепцията за любовта. Приложението може да ти предложи подходящ човек, но то няма как да знае онези важни детайли, които изграждат персоналността ти – детство, възприятия и т.н. Колкото по-внимателно опознаваш един човек, толкова шансът за романтична любов нараства.

Въпреки спекулативната репутацията на Tinder, все повече хора в него търсят дълготрайно обвързване, според автора. Ако бракът в миналото е бил начало на любовта, в днешно време той е финалният резултат.

Въпреки наличието на много забежки в живота на някои хора, в крайна сметкаи  за тях е от значение при кого се прибират, имат ли кой да ги изслуша, подкрепи, мотивира и поздрави.

Хората са създадени да обичат и това е едно от най-хубавите неща в живота!

Източник изображения:

Pixabay.com

Leave a Comment