Как да станем изключителни копирайтъри, които всяка фирма иска да наеме?

Share this post on:

Как се става копирайтър без опит в сферата? Искате да пишете статии и да станете добри копирайтъри? Всъщност, това е напълно възможно. За да станете добър копирайтър, не се изисква да имате каквото и да било формално образование или дори да карате курсове. Можете да станете добри копирайтъри за почти отрицателно време, стига да следвате следните прости, но изключително важни съвети.

Разберете защо компаниите търсят копирайтъри

През последното десетилетие  съдържанието в интернет нарасна неколкократно. Това доведе до безпрецедентно търсене на хора, които могат да създават съдържание. От своя страна, читателите станаха по-претенциозни и започнаха да подбират най-полезното за тях съдържание. Това стана възможно и благодарение на развитието на технологиите и алгоритъма на Гугъл, който започна да изкарва само най-качествените статии в горната част на търсенията. Добре написано съдържание на дадена корпоративна страница не само извежда уебсайтa на по-предно място в търсачката, но и помага на бизнесите да продават повече. Копирайтър, който познава добре SEO изискванията (как да създава качествено съдържание, как да използва подходящи ключови думи в страницата и др.), който умее да работи добре със социалните медии и владее принципите на дигиталния маркетинг винаги ще има конкурентно предимство. Преди Гугъл, това да си копирайтър означаваше да можеш да създаваш брошури, да постваш съдържание от телевизионни реклами и да провеждаш имейл кампании. Днес очакванията са фундаментално различни.

Компаниите разчитат на копирайтъри, защото това е ефективният и съвременен начин продуктите им да достигнат до по-голяма аудитория.

В днешно време успешният копирайтър трябва да е добре запознат с основите на дигиталния маркетинг и SEO оптимизацията. За начало ви препоръчвам да прочетете следната статия: „5 начина значително да подобрите SEO-то на сайта си“.

Разберете какво е да си копирайтър

Повечето хора имат романтичната представа, че да си копирайтър означава да си писател.  Всъщност, това не е точно така. KopywritingKourse.com дават брилянтно определение на това какво е да си копирайтър:

„Копирайтинга е това съчетание на думи, чрез което да се продава повече. Това е текстово изражение на продажбата“.

Добрия копирайтър не е просто писател. Той е психолог, който разбира изключително добре какво кара потребителите да вземат решение да купят нещо.

Добрият копирайтър може да пише интригуващи истории, които продават.

Познавайте добре сектора, за който пишете

Като копирайтър, често ще ви се налага да пишете за продукти, които не познавате или не сте достатъчно запознати. Преди да започнете да пишете, направете детайлно проучване на сектора, вижте какво правят конкурентите и помислете как можете да създадете още по-добро съдържание. Също така, от съществено значение е да разпознаете потенциалния купувач на продукта, за който пишете. В такива случаи създаването на анкети може да бъде от изключителна  полза. Например, може да предложите да изготвите анкета защо посетителите напускат уебсайта, какво не им е допаднало и т.н.

Експериментирайте

Когато сте още в началото на кариерата си, не се колебайте да експериментирате.  Пробвайте да пишете в различни сфери, за да видите къде ще ви е най-интересно, и разбира се, къде заплащането е по-добро и има по-голямо търсене. Само чрез експериментиране можете да придобиете ценен практически опит, да научите нови неща и да достигнете до нови потенциални клиенти.

Имайте реалистични очаквания

Като всяка друга професия, копирайтинга има своите предизвикателства, особено ако сте в началото на кариерното си развитие. Едно от най-големите предизвикателства е… първата ви продажба, а именно това да ви назначат на работа или наемат като фрийлансър.

Бъдете готови да се проваляте.

В много агенции дори няма да разгледат кандидатурата ви. Това не трябва да ви отказва, напротив, трябва да ви настърви да се опитвате отново и отново.

Направете си портфолио

В XXI век всеки разумен фрийлансър трябва да има портфолио уебсайт, в който да може да представи на аудиторията някои от най-добрите си проекти. Дори да не сте фрийлансър и просто да си търсите работа за някоя агенция, присъствието на портфолио към вашето СВ ще ви даде сериозно преимущество, което не бива да пренебрегвате с лека ръка. Инвестирайте необходимото време и средства и си направете портфолио уебсайт. Няма да съжалявате.

Използвайте социалните мрежи

Публикувайте обяви в подходящи фейсбук групи, че си търсите работа като копирайтър. Можете например да използвате фейсбук групата за фрийлансъри. Имайте предвид, че понякога хората са зли. Ще получите негативни, пасивно-агресивни и дори гневни коментари, но покрай тях ще видите, че сте привлекли вниманието и на потенциални клиенти. Накрая все някой ще се свърже с вас и ще получите реален шанс да бъдете нает като копирайтър. Набележете си компании, в които искате да кандидатствате. Последвайте ги във фейсбук, туитър, линкд ин, инстаграм или в други социални мрежи, ако ползват такива. По този начин имате възможност да установите контакт с някои от служителите на фирмата, да се информирате относно корпоративната политика на дадена компания и да разберете дали тя резонира с вашите очаквания и нагласи.

Пишете статии

Пишете статии, дори безплатно. Станете гост-блогъри в сайт, който харесвате и блогвайте редовно на теми, които ви вълнуват. Изпратете статия на Webcafe.bg. Станете част от авторския колектив на Походът. Стига статиите да са полезни и изчерпателни, тези сайтове с удоволствие ще публикуват и популяризират вашия труд, при това напълно безплатно. Писането на статии в популярен блог е една отлична възможност да развиете вашия собствен бранд и да се затвърдите като експерт в дадена област. По този начин вие можете да използвате тяхната популярност и да достигнете до много голям кръг от хора. Когато кандидатствате за работа, ще можете да изтъкнете факта, че имате опит в писането на статии и имате публикации в престижни сайтове. Това не само ще ви даде конкурентно предимство пред другите кандидати, от които повечето едва ли ще имат особен опит в писането на статии, но и ще ви даде самочувствието да си поискате по-голямо възнаграждение. Ето някои чудесни места където можете да публикувате авторски статии:  „Топ 5 сайтове за публикуване на авторски статии“.

Създавайте качествено съдържание

Може би най-важното изискване, за да станете добър копирайтър. Нямате право да допускате правописни грешки. Проверявайте статиите си по няколко пъти преди да ги публикувате.

Създавайте уникално съдържание

Внимателно подбирайте заглавията на статиите. Те трябва да бъдат уникални. Интернет е пълен със статии, изкопирани от друго място. Търсачката Гугъл вече е намерила начин да отсява повтарящите се статии като е създала алгоритъм, с който „наказва“ статии, които копират чуждо съдържание.

Никога не си и помисляйте да крадете чужди статии.

Това не само, че е отвратително от морална гледна точка, но и може да застраши репутацията и бъдещето ви като копирайтър. Не се чудете как да излъжете системата. Вместо това, създайте оригинален и качествен продукт, който ще резонира дълбоко върху съзнанието на вашите читатели и те ще се връщат по няколко пъти да препрочитат това, което сте създали. Моралното удовлетворение от създаването на изключителен продукт и получаването на заслужено признание от вашите читатели е едно несравнимо усещане, пожелавам ви да се убедите сами в думите ми!

Създавайте качествено съдържание

Преди да напишете статия, задайте си въпроса защо го правите и какъв проблем се опитвате да разрешите. След като я напишете, прочетете я още веднъж, за да определите дали сте постигнали целите си. Статиите трябва да са изчерпателни и да разрешават определен проблем. Ако ще пишете статия, колкото да отбиете номера – най-добре не започвайте.

Създавайте интригуващо съдържание

В дигиталната ера, в която живеем, ние сме засипани от информация и е изключително трудно да бъде запазен нечий интерес за повече от десет секунди. Необходимо е да можете да грабнете интереса на читателя от първото изречение и да го задържите до последното. (търсачката Гугъл следи и за това дали читателят прекарва достатъчно време на даден уебсайт!) Ако статията ви не е достатъчно увлекателна и полезна, читателят просто ще и „бие хикса“ (или пък бек бутона на браузъра) и ще се преориентира към нечие чуждо, по-увлекателно четиво. Направете нужното това да не се случи. Ваша работа като добри копирайтъри е не само да запазите интереса на читателите, но и да ги „омаете“ да се връщат още и още на вашия сайт.

Станете инфлуенсър

Ако станете известна фигура в дадена сфера, ще имате по-голям авторитет и популярност, следователно ще можете да си поискате много повече пари, за да промотирате даден бизнес. Включвайте се в различни дейности – не се ограничавайте само в копирайтинга. Посещавайте социални събития, включвайте се в доброволчески кампании и неправителствени организации. Преоткрийте хобитата си и се свържете с хора, които имат сродни на вашите интереси. За повече информация как можете да станете инфлуенсър и защо компаниите имат нужда от инфлуенсъри, прочетете тази статия: „Как да станем добри маркетинг инфлуенсъри“.

© 2019 Атанас Йонков

Leave a Comment