Най-добрите филми на 2018 година

Share this post on:

2018 година беше богата на филмови продукции, сред които имаше филми от всички жанрове и богати на истории и сюжети. В тази статия ще се опитам да подредя най-добрите филми, които съм гледал в посочената годин.  Сред главните липсващи ще бъдат Roma на Алфонсо Куарон и Shoplifters на Хироказу Коре-еда. Тези два филма, които имат изключително добри отзиви от зрители и критици вероятно ще бъдат излъчени на София Филм Фест през март месец и предпочитам да изчакам за да ги гледам на голям екран. Твърде вероятно е те също да попаднат в този списък.

Фаворитката (The Favourite)

Фаворитката е определено един от филмите на годината. Гръцкия режисьор Йоргос Лантимос известен с експерименталните си филми като Кучешки зъб, Омарът и Убийството на свещенния елен, ни потапя в една съвсем различна обстановка – кралския двор на Англия през 18 век. Това, че сюжетът не е исторически акуратен в никакъв случай не пречи на филма, а напротив дори обогатява  самия филм и нашето въображение. Ставаме свидетели на борбата между две жени за покровителството и любовта на нещастната кралица Ана. В самия край обаче оставаме с размисли дали това да си любимец на кралицата не е само по-себе си по-голямо наказание от това да си обикновен селянин по същото време в Англия.

Лантимос така и не успя да направи слаб филм, а продължава да ни изненадва с продукциите, които не спира да бълва и се превръща в един от най-влиятелните режисьори в днешно време.

Ролите се изпълняват от Оливия Колман, Ема Стоун и Рейчъл Вайс.

They Shall Not Grow Old

Това е документален филм, за който е твърде вероятно да не сте чували. Гледането обаче си заслужава напълно, защото в този филм може да видите невероятни реставрирани кадри от Първата световна война и да разберете как точно се е водила войната по това време, какви мъже са участвали в нея и какво са преживели в името на своите отечества. Самите кадри са оцветени с помощта на съвременни технологии, а резултатът е по-силно изживяване и потапяне във войната от което и да е 4DX кино или дори каквато и да е виртуална реалност.

Режисьорът Питър Джаксън посвещава филма на дядо си, който участва във войната и по този начин добавя и личен елемент в лентата. Едва ли може да намерите по-реалистичен и обогатяващ знанията ви филм за Първата световна война от този.

Живот нависоко (High Life)

Живот нависоко е филм на френската режисьорка Клер Дени и представя един различен поглед към научно-фантастичните филми за полетите в космоса. Сюжетът е повече от ексцентричен. В едно далечно бъдеще управляващите на земята решава да изпращат престъпниците осъдени на доживотен затвор на самоубийствени мисии в космоса и ги превръщат в нещо като опитни мишки. Филмът ни пренася на един от тези кораби, чиято мисия е да навлезе в черна дупка и да провери какво ще се случи. Освен тази безкрайно налудничава мисия има и втора такава, която се изпълнява от бивша акушерка на кораба. Тази мисия е осъществяване на раждане и продължаване на човешкия род при условията на висока радиация в космоса.

Всичко това води до тотално ужасяващи последствия на кораба, а самият жанр на филма освен фантастика си е и чист хорър. Като главни действащи лица ще видите Жулиет Бинош и Робърт Патинсън.

Братята Систърс (The Sisters Brothers)

За пръв път френския режисьор Жак Одиар опитва нещо извън френскоезичното кино и то решава да се пробва в жанра уестърн. Резултатът е един страшно нетипичен уестърн, който не би бил по вкуса на всеки киноман, но наистина би попаднал на тези, които биха желали да видят една по-различна интерпретация на класическия уестърн. В ролите влизат Хоакин Финикс и Джон Райли като двама братя работещи като ловци на глави в Дивия Запад на Америка.

Освен типичния уестърн филм, тук се настанява и един прочувствен поглед към живота на двама мъже в изпълнения с трудности конкретен исторически период .

Балада за Бъстър Скръгс (The Ballad of Buster Scruggs)

Едва ли има човек, който се интересува от кино и да не познава вездесъщите Братя Коен. Двамата братя режисьори избълваха толкова много филми през годините, че е невъзможно да нямате поне два любими филма от тяхното творчество. Както и в описания по-горе филм, и тук става въпрос за уестърн. Филмът е разбит на 6 отделни несвързани по между си истории за Дивия Запад и неговите обитатели. Всичко това е подкрепено с типичния за Братя Коен хумор и дори сцени напомнящи филм на Тарантино. Забавлението е напълно гарантирано, както и смехът и въздишките от изненада.

Островът на кучетата

Островът на кучетата е втората стоп-моушън анимация на друг корифей на киното – Уес Андерсън. Както се случи и с първия му анимационен филм – Фантастичният Господин Фокс, лентата се превърна  в огромен успех.

Тайната съставка и в двата филма е че са подходящи както за деца, така и за възрастни в пълния смисъл на думата. Самият начин на представяне на героите чрез анимация предоставя повече пространство за въображението на Андерсън и той превръща филма в едно истинско изживяване. Сюжетът ни пренася в едно далечно бъдеще в Япония, където поради разпространението на така наречения кучешки грип, всички кучета за обявени извън закона и изпратени на изолиран необитаем остров.

Анимационните герои се озвучават от звезди като Брайън Кранстън, Скарлет Йохансон, Едуард Нортън, Бил Мъри, Грета Гъруиг, Франсис Макдорманд, Харви Кайтел, Джеф Голдблум и Йоко Оно.

Leave a Comment