дебат, диспут, дискусия, свада, караница, фалшиви новини, опит, походът

Как да се приготвите за дебат – навсякъде и по всяко време

Share this post on:

Под дебат разбираме продължително обсъждане и разискване на даден въпрос с един или повече събеседници. Той може да бъде планиран – например на работното място, с цел дискутиране на определена тема или непринудено създаден – например, група приятели, които са се събрали на рожден ден и започват да дебатират и излагат становищата си по определена тема.

Става ясно, че дебатът може да възникне навсякъде и по всяко време. За да бъде ефективен, той трябва да има конструктивен характер и да не се превръща в свада, караница или ненужно бръщолевене. Ясно е, че ако предварително знаете за провеждането на дадена дискусия, ще разполагате с повече време, за да се приготвите за дебата. Но дори и да нямате време, винаги следвайте определена линия/ниша, когато комуникирате с някого.

Това е важно, защото по този начин няма да включвате нерелевантна информация в твърденията си – няма да давате за пример събития или ситуации, които не са приложими и значими за дебата, а и в повечето случаи са субективни.

Изключително важно е да преценявате с какви хора ще дебатирате. Неслучайно Марк Твен е казал „За да спорите с идиоти и глупаци, трябва да се спуснете на тяхно ниво, а там те ще ви унищожат с богатия си опит и неизчерпаеми аргументи.“ За да не попадате в подобна ситуация, преценявайте предварително събеседниците си.

Време е да надзърнем в торбата на дебата, за да бъдете готови навсякъде и по всяко време да бъдете интелектуални воини.

Пригответе си речта

Ако предварително знаете, че ще участвате в дебат, пригответе си становище, което да представите в рамките на 4 минути и 30 секунди. По-малко би изглеждало, че не сте достатъчно подготвен и претупвате. Ако пък дискутирате определен казус случайно, бъдете търпелив – първо изслушайте изцяло мнението на събеседника си и тогава започнете вие. Не се опитвайте чрез междуметия или други части на речта, да го прекъснете.

Ясна и добре структурирана информация

Направете си опорни точки (bullet points) и се движете по тях. Предавайте ясно и изчерпателно най-важната информация. Ако се впуснете в твърде дълги обяснения, богати на примери, терминология, понятия и т.н., рискът да загубите вниманието на всички останали е твърде голям. Подберете точните думи, за да добавите положителни точки и да спечелите одобрение.

дебат, диспут, дискусия, свада, караница, фалшиви новини, опит, походът

Опирайте се на факти

„Чувал съм, че …..“ ; „Една моя приятелка ми разказа за нейна приятелка, на която ……“ – не, това не са факти, а градски митове и легенди за маса. Когато искате да дебатирате на високо ниво, прилагайте научни доказателства или утвърдени проучвания. Изключително важно е да не подвеждате събеседниците си, особено когато фалшивите новини са навсякъде. Ваксинирайте се и се предпазете от тях (в буквален и преносен смисъл)!

Умението идва с опита

Колкото повече дебати сте провели, толкова по-опитни ще бъдете. Със сигурност притеснението ще присъства, но с времето ще се превърне във вълнение.

Предвидете време за опровержения

Ако дебатът е предварително насрочен и са поканени повече хора, задължително вземете предвид тази стъпка. Предварително си подгответе статистически данни, в случай че някой ви иска такава информация. Със сигурност това е възможно, особено ако споменете бегло дадени данни. В крайна сметка трябва да ги защитите с доказателства. Опитайте се да предвидете какви въпроси може да получите. Винаги ще има изненадващи въпроси, но когато предварително потърсите инфомация за събеседниците ви, ще се чувствате по-уверени.

Извод:

Включвайте се във всякакви инициативи, които биха имали положително влияние върху вас и развитието ви. Такива, които да ви изкарат от зоната ви на комфорт. Възможно е в началото да сте притеснени, неуверени и да не се чувствате на мястото си, но всички тези емоции са краткотрайни. Когато придобиете опит, ще се чувствате много по-уверени и смели.

Инициативи може да откриете на всеки ъгъл:

  1. В училище – беседи, извънкласни дейности и др.
  2. В университета – стаж, доброволческа дейност, участие на университетски конференции и др.
  3. На работното място – участие в семинари, командировки за определени глобални събития, в които да вземете участие, организиране на обучение или трейнинг и др.

Научете се да инвестирате най-много време в себе си – по този начин ще трупате знания, които ще ви помогнат да комуникирате с по-голям кръг от хора на различна възраст и с различни професии.

Предизвикваме Ви да опитате и да споделите преживяванията си!

Leave a Comment