Какво да гледаме на Киномания 2017?

Share this post on:

Ето че наближава един от най-обичаните кино фестивали в България – Киномания. Тази година отново фестивалът не разочарова и в него са включени много интересни филми, които предизвикват любопитството на киномана. Проблемът с фестивалите обаче е такъв, че за всеки работещ човек е много трудно да присъства на всички филми, които желае да види. В този смисъл е много важно да се направи подбор от най-важното и най-доброто. В тази статия ще се опитам да ви представя най-ценните филми на тазгодишната Киномания, които не трябва да пропускате.

Започвам още с класиката, която открива фестивала на 11 ноември, въпреки че официалното откриване е на 16-ти. Филмът е Сиянието (1980) на Стенли Кубрик. Това е меко казано задължителен филм за всеки кино любител. Историята е по роман на Стивън Кинг и представлява супер успешен опит на великия Кубрик да режисира филм на ужасите. Ролята на Джак Никълсън пък се превръща в култова.

Сиянието

Следват още две класики, които не трябва да се пропускат. Първият е Среднощен каубой (1969) с Дъстин Хофман и Джон Войт. Филмът може да се похвали със силна докосваща история и Оскар за най-добър филм за 1969 година.

Ако все още не сте гледали Blade Runner 2049, то по-добре не го правете, а първо гледайте оригиналния култов филм на Ридли Скот – Blade Runner (1982). Филмът е доста дълъг, но изключително впечатляващ и след него удоволствието, което ще получите от продължението на филма, който излезе тази година, ще е още по-голямо.

Блейд Рънър

Новият филм на Уди Алън – Въртележка се очертава като приятната комедия, на която може да се забавлявате ако не желаете да се спускате в дебрите на сериозното кино, но все пак да гледате нещо качествено. Интересното в него е че може да се види и Джъстин Тимбърлейк.

Любителите на спортните филми не бива да изпускат скандинавския прочит на сблъсъка Борг/Макенроу – двама тотално различни характери, но еднакво добри тенисисти, чиити сблъсъци се превръщат в зверски битки.

Един от най-уважавaните режисьори в световен мащаб – Терънс Малик също е включен във фестивалната програма с най-новия си филм От песен на песен. Новият поетичен стил на Малик, който започна да прокарва още от The Tree of Life (2011) не е особено обичан от всички, но това не му е попречило да събере едни от най-големите холивудски звезди в този филм – Райън Гослинг, Натали Портман, Руни Мара, Майкъл Фасбендър, Кейт Бланшет и Вал Килмър.

От песен на песен

Спомняте ли си Лабиринтът на Фавна (2006) ? Ако сте харесали тази уникална приказка, то задължително трябва да гледате новия филм на режисьора Гийермо дел Торо – Формата на водата, който също обещава да е толкова приказен и приключенски. Още повече, че това ще е един от филмите, които ще бъдат прожектирани в Зала 1 на НДК.

Формата на водата

Новият филм на Мартин Макдона – Три билборда извън града, който познаваме от In Bruges (2008) и Seven Psychopaphs (2012) също предвещава много емоции.  С главна роля в него е Франсис Макдорманд, позната от филмите на Братя Коен, а стилът на Макдона определено допада на нейните роли.

Три билборда извън града

В програмата също така има много френски филми и малка българска програма, но не мога да се наема да препоръчам нито един от тях редом с изброените по-горе.

 

Leave a Comment