момиче, което чете книги

10 причини защо да четем книги

Share this post on:

В нашето забързано ежедневие ние все по рядко намираме време да четем книги. За разлика от преди, когато четенето на книги е било едно от малкото забавления на хората, днес ние сме заляти с купища информация под най-различна форма, която ни разсейва, разконцентрира и отнема от малкото ни свободно време. В свят на дигитализация и социални и нравствени трансформации, ние бихме очаквали, че четенето на книги е демоде и вече никой не го прави. Оказва се, че това изобщо не е вярно. Редица източници сочат, че повечето CEO-та (гл. изп. директор, бел ред.) четат средно по 60 книги на година! Точно така, хора като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Елън Мъск, Уорън Бъфет и други топ СЕО-та четат книги със светкавично темпо, на което всеки книжен плъх би завидял. Това са хора – лидери, които променят правилата на играта. Щом те могат да отделят от малкото си свободно време, за да четат толкова много, очевидно има полза от книгите. Вижте защо според нас трябва да се четат книги.

Придобиване на нови знания

Написването на една книга отнемa от няколко месеца до няколко години усилен труд. В една книга се съдържа огромно количество информация, която обикновено е плод на сериозни и задълбочени проучвания, до чиито резултати, вие може да се доберете за сравнително кратко време. Да, книгите ни дават знания и всяка една книга ни дава достъп до информация, която иначе не бихме получили.

Намаляване на стреса

Книгите оказват благотворно влияние върху човешката психика. Изследване на конслтантската фирма Майндлаб към Университета в Сусекс откри, че четенето на книги намалява стреса. Само 6 минути четене са достатъчни за да успокоите пулса и забавите дишането. Експерите са категорични, че четенето на книга успокоява повече от разходка в парка или слушане на музика.

Развиване на мисленето

Книгите са полезни за мисленето, както в психологичен, така и в когнитивен аспект. Изследванията сочат, че хората, които четат книги по-рядко страдат от заболявания като деменция и алцхаймер. Като другите части на тялото, мозъкът също трябва редовно да се упражнява, за да бъде в добра форма. Четенето на книги развива критичното мислене е един чудесен начин да поддържате ума си и да развивате когнитивните си способности.

Комуникационни умения

Макар и да не е пряко свързано с общуването, четенето на книги може значително да обогати речника ви и съответно да започнете да използвате по-широк набор от думи. Това ще ви помогне в общуването с хора от различни професии и интереси и ще ви направи желан събеседник.

Развиване на въображението

„Читателят живее хиляда живота преди да умре. Човек, който не чете, живее само един“ Тази сентенция красноречиво показва колко много ни дава четенето. Книгите ни дават възможности и опит, които не бихме могли да натрупаме за един живот и ни отвеждат в светове, в които не бихме могли да бъдем. Четенето развива въображението ни. Ето защо е толкова важно децата да четат книги. Четете книги на децата си. Това ще развие въображението им и ще създаде силна връзка между вас.

Себеопознаване

„Докато не се научите да бъдете себе си, от каква полза ще бъдете за другите?“ пита писателят Харолд Блум. Освен, че развиваме ума и въображението си, чрез книгите съпреживяваме страданията на другите, намираме упование и лекуваме болката си. Четенето на книги е процес, в който научаваме повече неща за самите себе си.

Самоувереност

Четенето на книги информира хората за различни аспекти от живота и дава възможност на читателите да се справят с най-различни ситуации, в които другите хора не биха знаели как да реагират. Повишената ерудираност в следствие на четенето на книги е предпоставка за по-високо самочувствие и по правилна реакция, тъй като читателят вероятно ще бъде по-информиран от другите в дадена конкретна ситуация и ще знае как да постъпи.

Подобряване на концeнтрацията

Случвало ли ви се е да влезете във Фейсбук, за да отговорите на кратък въпрос и да заседнете за полвин час в news feed-a? Или да работите по важен проект, но не можете да се концентрирате, защото трябва да отговаряте на телефонни обаждания, а и ето, че бъбривият колега от другия екип пак е дошъл да се закача с вас? В нашето забързано ежедневие много хора се изкушават да вършат по няколко неща едновременно. Това обаче не е добра практика, защото води до загуба на продуктивност и стрес. Може да прочетете повече за това в статията 7-те големи гряха на продуктивността и как да се опазим от тях.

Когато четем книга целият фокус е върху книгата. Очите и съзнанието ни са погълнати от съдържанието. Това подобрява нашата концентрация. Пробвайте да четете книга по 20 минути на ден и с изненада ще установите положителна промяна в себе си.

Развитие на личността

Изследванията сочат, че хората, които четат книги са по-състрадателни, по често посещават музеи и концерти и е три пъти по-вероятно да се занимават с доброволчество. Противно на стериотипите, хората, които четат книги са социално ангажирани. Читателите са мечтатели, които променят света към по-добро.

Удоволствие

Въпреки многото възможности за бягство от реалността, с които съвременния човек разполага, четенето на книги си остава едно незабравимо преживяване. За разлика от повечето модерни методи за забавление, книгата ни обогатява, като едновременно с това ни разтоварва.


Използвана литература:
Most CEOs Read A Book A Week. This Is How You Can Too (According To This Renowned Brain Coach)
The Reading Habits of Ultra-Successful People
Why To Read: 10 Reasons Why Reading Books Will Save Your Life
30 Reasons To Read Books

Leave a Comment