Карти и билети за проверка, молим!

Share this post on:

През тази седмица всички ползватели на градския транспорт в столицата бяха сюрпризирани с нови цени на еднократното билетче и талоните за 10 пътувания. Цените съответно скочиха от 1,00лв на 1,60лв и от 8,00лв на 12,00лв. Глобата за нередовен пътник скочи от 20лв на 40лв, а актът от 100лв на 200лв. Това разбира се е едно много драстично поскъпване на фона на непроменените цени вече 8 години и цените на горивата към момента.

Вдигането на билетчето беше оправдано с приотиризарацията да се пътува с абонаментни карти и със закупуването на нови превозни средства. Това обаче не изглежда сериозно на фона на все повечето автомобили по улиците на столицата, всекидневните задръствания и започналите ремонти по пътната инфраструктура и строителството на третата линия на метрото. Всичко това ще доведе до качване на хората в колите и нова порция вредни газове и в без това замърсения въздух на столицата. Освен това ще се увеличат и пътуващите гратис и така резултата върху бюджета на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), въпреки по-високата цена ще са в посока надолу. Вече станахме свидетели на грозни сцени между контрьольори и граждани без билет в изминалата седмица. Освен това повишението с 60% не е свързано и с подобряване на услугата с толкова. Електронната система за таксуване, която ще позволи плащане по време или изминато разстояние се бави вече 8 година. В последните години разписанията на автобусите се разреждат непрекъснато, маршрутите на линиите не са актуализирани с години и не са синхронизирани с метрото, липсват бус ленти, не се изпълниха обещаните нови тролейбусни трасета и ремонт на трамвайни линии. За пример ще дам линия А306, която от 1 юни е с нов маршрут (пожелан от жителите на жк. Младост 2), но и с ново разписание – автобусите са разредени и преминават през половин час. На фона на гъстото застрояване в района разписанието на автобуса е повече от смехотворно и съответства на някоя крайградска линия. Това е един конкретен пример как цена от 1,60лв и разписание през половин час ще качи в автомобила и най-заклетия фен на градския транспорт. А именно срещу това трябва да се борят чиновниците в ЦГМ и общинските съветници в София. а с новите цени и разписания на автобусите това не се постига, а напротив – ефекта е обратен. Липсва и адекватна алтернатива на личния автомобил, тъй като дълго обещаваните велоалеи в столицата или не са построени или представляват боядисана лента върху разбитите тротоари. На фона на всичко това в последния месец лъснаха и огромни далавери с шефовете на ЦГМ и заместник-кмета по транспорт Любомир Христов, които водят до въпроса къде всъщност потъват парите от новите билетчета.

index

Преминаването към новите билети и талони от 1 юни също беше съпътствано с много трудности. Поради твърдоглавието на ЦГМ да отпусне някакъв преходен период от 10 дена да речем, в които да важат и старите превозни документи, трябваше още на 1 юни всички пътници да са снабдени с нови. Така всички притежатели на талони за 10 пътувания, неизползвали всичките си талончета, бяха принудени още първия ден да се наредят на огромните опашки пред абонаментните бюра, за да ги заменят. Всичко това разбира се като си доплатят до новата цена. Така талон с останали три пътувания например се заменяше за нов за дванадесет за скромната сума от 9,60лв. И всичко това само в бюрата на ЦГМ, чиито брой е и без това страшно малък за размерите на столицата. Изненадани останаха и ползвателите на електронни карти за тролеите и трамваите, които можеха да заменят неизползваните си пътувания САМО в 4 бюра за цяла София, разбира се като си доплатят. Освен това се разбра, че апаратите за продажба на билети в трамваите и тролеите не връщат ресто и трябва човек да е с точно приготвена сума, ако не иска да спонсорира благотворително ЦГМ. Това се отнася и до билетите, продавани от водачите, което също доведе до конфликтни ситуации.

И все пак имаше и нещо положително от новата промяна – годишната карта за цялата градска мрежа стана 365лв или по 1лв на ден, което е доста изгодно за постоянните ползватели на градския транспорт. А за останалите пътници, ползващи градския транспорт рядко, стои дилемата дали да ползват личния си автомобил или да пътуват гратис!

 

Comments

Leave a Comment