уволнение

Какво да правим ако ни уволнят? Или как си намерих работа за две седмици.

Share this post on:

Да те уволнят не е като да отидеш на пикник. Особено ако си съвсем в началото на кариерното си развитие. Това може да обезкуражи и най-амбицирания служител. Никой не си представя, че ще бъде уволнен, когато започва работа. А ето, че ми се случи на мен.

Шефката ме извика в кабинета си към 5 следобяд. Не знаех защо ме вика. Това беше втората ми работа през живота. Тъкмо се бях върнал от едноседмична отпуска. Избягвайки погледа ми, тя каза само: „за съжаление нещата не са много приятни..” и ми връчи книжката.

Напуснах със смесени чувства. От една страна работата не беше за мен и знаех, че не се справям на нужното ниво, но от друга се чувствах огорчен и сломен от решението. Нямах пари и знаех, че трябва да продължа напред. С тази статия искам да помогна на всички тези, които се сблъскват с подобен проблем, да излязат от него по най-добрия възможен начин.

Не се поддавайте на излишни емоции

Могат да ви уволнят по много причини. Може да сте направил много грешки, може някой друг да ги е направил и да е обвинил вас, a може просто шефа ви да е задник. Това няма значение. Важното в случая е вашата реакция. Да се разкрещите на шефа си и да направите сцена може да ви се струва най-правилното решение в краткосрочен план, но помислете! Истината е че не бива да горите мостове пред себе си. Светът е малък и никога не знаете с кого ще трябва да работите в бъдеще. Освободете се от негативните чувства и продължете напред!

Бъдете дискретни

След като разберете, че сте уволнен, не тръгвайте да се ръкувате със всичките си колеги един по един. Запазете достойнството си, тръгнете си с чест, без излишни приказки и емоции. Напишете благодарствен имейл до колегите ви, с които сте работили и които са ви подкрепяли в един или друг момент. Спестете критики и обиди към тези, които са се отнесли зле с вас. Не казвайте на близки и приятели, че сте уволнен. Не  е ясно как ще го интерпретират. Могат и да изразят симпатиите си към вас, но да им направи лошо впечатление, че сте уволнен. Споделете само с най-близките.

Използвайте разумно свободното си време

Може да ви звучи изкушаващо да зарежете всичко и да заминете на море за неопределено време, но помислете добре! Използвайте разумно повечето свободно време, с което вече ще разполагате. Погрижете се за социалното си осигуряване. Най-вероятно ще имате право на обезщетение за безработица.  Възползвайте се. Проверете до кога е валидно и здравното ви осигуряване

Срещнете се с хора извън обкръжението ви

Излезте на обяд с някого, когото не сте виждали от няколко години. Това ще ви откъсне, поне за малко, от сивото ежедневие и ще ви даде нова перспектива. Излезте и с някого от бизнеса, в който работите или сте се насочили да работите. Информирайте се какво се очаква от вас.

Погрижете се за себе си

Вземете си душ. Сложете си хубав парфюм. Облечете си най-хубавия костюм. Разходете се из града. Отидете на купон. Не се срамувайте да гледате хората в очите. Почувствайте се готов за нови предизвикателства. Трябва да сте!

Търсете работа

Пускайте св-то си навсякъде, където можете. Не се поддавайте на отчаяние. Свържете се с познати и ги помолете да ви препоръчат. Бъдете проактивен. Помислете дали искате да работите в същия сектор или ви е нужна промяна. Ако трябва започнете да обикаляте по офисите и оставяйте св-то си на човешките ресурси. Обърнете се към предишни работодатели с молба да ви препоръчат или да ви назначат отново! Не е срамно, че търсите работа!

В крайна сметка, две седмици по късно аз вече бях на новото си работно място, в просторен и светъл офис. Новата работа беше много по-хубава от предишната и бях оценен по достойнство. Оказа се, че шефката ми направи услуга, като ми връчи книжката в този късен следобед. Тихо и благодарих и излязох.

Leave a Comment