Какво да очакваме от България на Летните олимпийски игри 2016 ?

Share this post on:

Ще започна с реалистичната (но за някои хора може би песимистична) прогноза, че спечелването на 1 медал от български спортист на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година ще бъде голям успех. Професионалният спорт в страната ни отдавна е стигнал точката, от която по-надолу не може да се стигне и това може както да ни успокои, така и да ни даде тласък за оттласкване от това дъно. Докато спечелването на едва 2 медала от олимпиадата в Лондон през 2012 година изненада повечето хора, то какъвто и да е резултат през 2016 не би трябвало да учудва никого.

Големият минус за страната ни в Рио ще бъде, че няма да вземем участие в нито един отборен спорт (като не броим ансамбъла по художествена гимнастика). Никога не сме се славили като нация на отборните спортове, но този път дори не успяхме да класираме и волейболистите си, които се водят най-добрия ни отбор. Същият този най-добър отбор записа 6 поредни загуби в Световната лига по волейбол до момента, но това е друга тема.

Големият плюс е, че отново класираме състезатели в много видове спорт – до момента 15, а може би ще станат и повече. Продължаваме да поддържаме статута си на спортна нация, но залягаща главно на принципа на участието, но не и на резултатите.

За пореден път националния отбор по вдигане на тежести беше наказан заради допинг и безцеремонно беше изваден от олимпиадата, независимо, че този път се оказа, че те наистина не са се допингирали доброволнo, а по погрешка. Световната федерация намали наказанията им , но не премахна наказанието за страната. Това е меко казано смешно, защото щангите са спорт, в който едва ли има някой шампион, който да е спечелил нещо без допинг. В този ред на мисли наказанието на България изглежда като лов на вещици и като сочене с пръст. България се оказа черната овца в щангите – малката страна, която ще изкупува греховете на всички останали.

Преди да започна с отчитането на всички участници на олимпиадата и техните шансове за медал, бих искал да напомня, че най-вероятно ще има още спечелени квоти до началото на игрите, но те едва ли ще бъдат на спортисти с добри шансове за призово класиране.

Нека да започнем с царицата на спортовете – леката атлетика. Тук шансовете ни за добро класиране са в лицето на Габриела Петрова и Ивет Лалова. Докато за Ивет може да стискаме палци за влизане в полуфиналните серии, то за Габриела Петрова е нормално да имаме по-високи очаквания, защото тя неслучайно е обявена за Спортист на годината. Все пак не бива и да забравяме, че тя се възстановява от травми, а и допинг скандала с мелдония, от който слава Богу бе очистена също може да и окаже негативно влияние.

Прогноза за медали – 0

Продължавам с бадминтона, където имаме страхотни представителки – сестрите Стоеви и Линда Зечири. Сестрите Стоеви продължават да мачкат всичко на европейската сцена и се конкурират единствено с датчанките. Това обаче едва ли ще стигне за медал, като се има предвид, че световната доминация в този спорт е на азиатците.

Прогноза за медали – 0

Продължавам с бокса, където имаме шанс за медал в лицето на страхотната Станимира Петрова, която намира конкуренция единствено в британката Никола Адамс. Това е може би спортиста ни с най-голям шанс за медал на тези игри. Останалите ни представители – Даниел Асенов и Симеон Чамов са добри боксьори, но твърде далеч от най-добрите.

Прогноза за медали – 1 (сребърен или бронзов)

В кану-каяка засега имаме двама представители – Мирослав Кирчев и Ангел Кодинов, които ще се борят да подобрят личните си рекорди и да запишат добро представяне

Прогноза за медали – 0

В колоезденето на шосе Стефан Христов ще се опита да ни отсрами в общия старт.

Прогноза за медали – 0

Във фехтовката отново имаме участник от много време насам. Панчо Пасков ще ни представя в сабята.

Прогноза за медали – 0

В художествената гимнастика нещата изглеждаха доста розови преди тежкия инцидент с Цветелина Стоянова. От тук нататък не можем да имаме големи претенции към ансамбъла.

Прогноза за медали – 0

В джудото имаме класирани двама състезатели, които учудващо все още се състезават за България при положение, че родната джудо федерация се подиграва с тях. Вече някои от най-големите ни надежди в този спорт избраха да се състезават за други държави.

Прогноза за медали – 0

В модерния петобой ще ни представя Димитър Кръстанов, който ни връща в този спорт след дълго отсъствие

Прогноза за медали – 0

В гребането за всеобщ срам сме класирали само една лодка – двойка скул. А това беше спорта , от който дойде последния златен медал за България от олимпиада – Румяна Нейкова през 2008 година.

Прогноза за медали – 0

В стрелбата голямата ни надежда е Антоанета Бонева, която показа, че може да спори с най-добрите. Най-добрите обаче отново идват от Азия и ще и бъде много трудно да се пребори за медал.

Прогноза за медали – 0

В плуването Нина Рангелова продължава непрестанно да чупи национални рекорди и да записва добри представяния. Няма нужда да казвам обаче, че няма шанс да се намеси в битката за медалите срещу големите плувни нации. Венцислав Айдарски пък продължава българската традиция от Петър Стойчев насам за участие в плувните маратони в открити води.

Прогноза за медали – 0

В тениса Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще опитат да направят невъзможното и да се окичат с медал. Пиронкова традиционно е в добра форма през лятото, а Григор в момента е в голяма дупка. Ще има натрупана умора и след Уимбълдън. На олимпийския тенис турнир често се случват големи изненади и дано да са в наша полза.

Прогноза за медали – 0

Стигаме и до най-успешния български олимпийски спорт – борбата. Тук имаме класирани цели 11 борци, но шансовете ни за медали са главно в лицето на жените. Борците ни вече значително отстъпват не само на големите сили в този спорт, но и на други страни като САЩ или държавите от Западна Европа. Тайбе Юсеин и Елица Христова показаха страхотни борби и имат най-голям шанс да се доберат поне до полуфинал, който ще им гарантира поне бронз.

Прогноза за медали – 1 или 2 (бронз или сребро)

Ако прогнозата ми се сбъдне в най-добрия случай България ще спечели 3 медала , а в най-лошия – 0. Но трябва да се радваме дори ако спечелим 1 медал. Просто до там сме го докарали

Comments

Leave a Comment