СССР

Любопитни и малко известни факти за СССР

Share this post on:

Повече от четвърт век от края на своето съществуване най-голямото държавно обединение в епохата на Студената война продължава да вълнува много хора по света. Исторически погледнато СССР се отъждествява с типични за него явления: страховитите мерки, с които си е служил сталиновият режим, тайните експерименти правени в засекретени лаборатории, дебнещите из всеки ъгъл агенти на КГБ, успешните експедиции в Космоса и неговото изследване, феноменалните спортни успехи, колосалната ядрена и военна мощ, с която държавата разполага и разбира се Политбюро на КПСС, което се грижи за всичко това. Възторг будят редица малко известни факти и събития, които са се случили по онова време. Произволно съм подбрал някои от тях:

 

Как започва производството на автомобила „Жигули“

a2c086def76e85b21ee5ddfaa0029fd3

Решението да се започне производство на нов народен автомобил се появява през 1966г, тъй като до онзи момент търсенето на масов и евтин автомобил от съветските граждани надвишава от 3 до 4 пъти предлагането. Вместо да купят автомобилен завод, руснаците решават, че е по-удачно да се закупи лиценз за производство на автомобила. Много западноевропейски компании изпращат свои образци, за да се тестват в руските условия. Безусловно най-добре на тестовете се представя Рено 16, което се отличава с най-модерната за времето си конструкция с предно предаване. Въпреки че представителят на италианския концерн Фиат 124 буквално се разпада по тестовия маршрут и, че поради остарялото задно предаване не е удачен вариант за руските зимни условия, Брежнев заповядва да се усвои серийното производство именно на този модел. Това се обяснява с особените политически отношения между КПСС и италианската компартия. За година и половина са направени над 800 подобрения по автомобила преди да започне производството в новоизградения завод в Толиати. Непонятно остава защо автомобилът получава името „Жигули“, което название звучи доста сходно с френското jigolo (жигольо), което в превод означава жиголо. Поради тази причина за експортния пазар името е заменено със звучното и приятно „Лада“.

 

Как бива предотвратена третата световна война

Petrov_800_480

Поради грешка и неадекватна работа в радарната система на съветското военно разузнаване през 1983г. за малко не избухва ядрена война. Не е известно колко пъти преди това системата е давала подобна грешка. Факт е, че и САЩ са имали подобен проблем през 70-те години, но са съумели бързо да го разрешат. Главната заслуга за установяването на грешката е на подполковник Станислав Петров, който по това време се намирал зад пулта. Той взема решение на своя отговорност да не съобщава данните на своето ръководство, защото е бил наясно, че при докладване за наличие на вражески ракети, Андропов би наредил веднага ответно изстрелване на защитните ракети. Накратко за предотвратяване на нова световна война Петров не получава дори повишение, докарва си огромен стрес, освободен е от армията, получава малка квартира в Подмосковието и телефон без да чака ред. Доста време трябва да измине докато през 2006г бива на граден със статуетка с глобус, върху който пише: „За човека, който предотврати ядрената война“.

 

Историята на Луноход 2

Lunohod_2

Съветският апарат за изследване на Луната Луноход 2 работи само 5 месеца през 1973г. и оттогава е спрян от употреба. Никой не споменава за връщането му на Земята и дори не се предполагало как това ще стане. Бидейки оставен на Луната за период от 20 години през 1993г. той, заедно със самоходния лунен апарат Луна-21, бива продаден на търг, организиран от Сотбис, за сумата от 68 500 щ.д. Собственик става американецът Ричард Гериот. Той е син на астронавта, участвал в полета на международната космическа станция Союз ТМА-13 през окт. 2008г. в качеството си на турист.

 

Как биват спасени гладуващите в Поволожието

golod_620_27_08_15

По време на разразилия се глад в 35 губернии в Поволжието и в други бедстващи райони в началото на 20-те години на ХХв. поради приключилата наскоро Първа световна война, съветското правителство било принудено да се обърне за помощ към международната общност. На призива откликнали няколко европейски благотворителни организации. Единствено американската администрация за оказване на помощ предоставила над половината от всички продоволствия. При това всички средства били дадени непосредствено от правителството на САЩ. Създадени били специални столова, където се изхранвали над 10 млн. човека. За целия период на програмата от глад са били спасени между 10 и 20 млн. души. След прекратяването на програмата през 1923г. съветското правителство обвинява американската администрация в извършване на шпионаж, а американските стоки, наводнили руския пазар, обявява за непродаваеми.

 

Троянски кон в лагера на идеологическия противник

Pano

А знаете ли какъв подарък избират съветските тайни служби за американския посланик, който да бъде връчен от обикновени ученици? През 1945г. руски ученици подаряват на посланика дървено пано от цяло парче дърво с изображение на американския двуглав орел. Нито учениците, нито посланикът знаели, че в паното имало монтирано подслушвателно устройство. Шпионското устройство било толкова добре замаскирано, че американските спецслужби изобщо не обърнали внимание. Съветското разузнаване в продължение на цели 8 години подслушвало всички разговори в кабинета на посланика. След като го открили, устройството било предоставено в ООН в качеството си на доказателство за разузнавателната дейност на СССР. Принципът на действие на това устройство обаче остава още няколко години неразгадан. Намиращият се в орела микрофон е бил проектиран така, че не били нужни никакви захранващи елементи. Функционирал е посредством приемането на сигнал от намиращия в съседно жилище предавател на къси вълни. Това гениално инженерно чудо се дължи на съветския изобретател Лев Термен. В момента паното с орела и електронното устройство се съхраняват в музея на ЦРУ в Лангли.

 

Изобретателят на играта тетрис

1264851279_aleksei-pazhitnov-invento-008

Създател на световноизвестната игра тетрис е съветският програмист Алексей Пажитнов. През юни 1984г., когато изобретението му става факт, той работи върху проблемите за разработване на изкуствен интелект и разпознаването на говора в Изчислителния център към Академията на науките на СССР. Никой от екипа по онова време си нямал представа, че тестваната на компютъра „Електроника-60“ игра ще премине за по-малко от година границата на Желязната завеса и ще се превърне в една от най-обичаните логически електронни игри. За този принос Пажитнов е награден от съветската власт с апартамент и компютър. В продължение на няколко години държавата получава огромни печалби от правата за разпространието на тетрис, но самият изобретател не получава никакъв процент от проджбите. Едва през 1991 г. Пажитнов успява да замине за САЩ и там основава собствена фирма за компютърни игри, с което получава заслужените дивиденти. Пет години по-късно бащата на тетриса започва официално работа в компанията Microsoft, където се занимава с това, което най-много обича да прави – да създава компютърни игри. Малко споменаван е фактът, че една от най-известните мелодии, която се асоциира на Запад с тетриса, е руската народна песен „Коробейники“.

Leave a Comment