Най-добрите филми на 2017-та година

Share this post on:

Twin Peaks

Точно след 25 години Туин Пийкс се завърна отново с голяма част от същите актьори участвали в оригинала. Новият сериал се оказа в пъти по-абстрактен и сюреалистичен от очакваното и още с първите епизоди отблъсна голяма част от феновете, които трудно разбират този тип кино. Сериалът обаче набра скорост и впоследствие навлезе в едно друго измерение, което само Дейвид Линч може да създаде. Това е определено кино събитието на годината, въпреки че става въпрос за телевизионен сериал. Дейвид Линч отново ни показа защо е считан за един от най-гениалните живи режисьори.

Blade Runner 2049

Поредното супер успешно завръщане на филмова класика. Продължението на оригинала от 1982 година – Blade Runner , се оказа също толкова добро, а за някои фенове дори и по-добро от оригинала. Филмът е визуално пиршество невиждано от Аватар насам. Атмосферата от оригинала е идеално пресъздадена и дори засилена многократно. Задължително е обаче да сте гледали първата част, за да се насладите на втората.

Убийството на свещенния елен

Убийството на свещенния елен е новият филм на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, който е също толкова притеснителен и скандален както и предишните му филми. За втори път след Омарът (2015) с главна роля във филма е Колин Фарел. Екранна партньорка пък му е Никол Кидман. Сюжета разкрива съдбоносната среща на четеричленно семейство с младо момче, което ги представя пред изпитание на живот и смърт.

T2 Trainspotting

2017 година е годината на супер успешните продължения на стари класики. Втората част на Trainspotting (1996) е третото такова само в този списък. Във филма отново се завръщат старите лица, а комедията и екшъна отново са на топ ниво.

Три билборда извън града

Мартин Макдона прави филми, които са нещо средно между филмите на Братя Коен и Гай Ричи. ,,Три билборда извън града“ е най-сериозният му филм до сега и напълно заслужено присъства във почти всички класации за филми на годината. Драмата и комедията успешно се сливат, за да създадат една силна филмова класика, както се беше случило и с In Bruges от 2008 година.

Wind River

Всяка година излиза поне един такъв филм – сурова криминална история, развиваща се някъде в средните щати на Америка. Филмът е задължителен за любителите на криминални истории и сам по себе си създава аура на един съвременен уестърн, който обаче се развива високо в планината сред тежки зимни условия.

Още някои добри филми от изминалата година, които заслужават споменаване: It, Loving Vincent и Raw.

Трябва да спомена и няколко филма, които още не съм гледал, но се очертават като едни от филмите, които имат потенциал да се сред най-добрите на годината – Lady Bird, The Square, Loveless, You Were Never Really Here, The Florida Project.

Leave a Comment