Вижте кои са навиците на успешните хора

Share this post on:

По какво се различават успелите хора от другите? Дали успехът им се дължи на подарък от съдбата или е резултат на дълготраен и упорит труд? Истината е, че тези хора притежават набор от характеристики, които ги различават от останалите хора. Вижте кои са някои от най-важните навици на успешните хора.

Четене на книги

Оказва се, че четенето на книги е един от най-важните навици на успешните хора. Според редица източници, докато обикновените служители четат средно по 1-2 книги годишно, повечето CEO-та (изпълнителни директори) четат до 60 книги за същия период. Според изследване на Том Корли, дългогодишен изследовател на успелите хора, 88% от богатите споделят, че отделят поне по 30 минути всеки ден за образование или самоусъвършенстване. Според Корли, повечето от тях не четат за развлечение, а по-скоро биографии, история и научна литература и личностно развитие.

Счита се, че четенето на художествена литература също може да е от полза. Четенето на книги развива емоционалната интелигентност, пречиства съзнанието ни и ни помага да се концентрираме върху важните неща.

Концентрация

Според Корли, парите не са единственият ценен ресурс на богатите хора. Другият важен ресурс е времето: „Когато инвестираме времето си в нещо, ние го губим безвъзвратно“. Имайки предвид този факт, помислете върху това следващия път, когато изпробвате нова игра, разглеждате нюс фийда на Фейсбук или скролвате безцелно в Инстаграм.

Според експертът по продуктивност Майкъл Хайът, правенето на няколко неща наведнъж е пагубно за ефективността на човек. Съчетаването на няколко неща едновременно е пагубно за концентрацията на човек. Успелите хора умеят правилно да преценят кои са приоритетите им в даден момент и върху какво точно да се фокусират. Можете да прочетете повече затова в статията „7-те гряха на продуктивността икак да се опазим от тях“

Време за почивка и сън

Изследователите са на мнение, че са необходими поне 8 часа сън, за да можем да функционираме нормално. Ако и вие обичате да си поспивате, Корли има добри новини за вас – 89% от милионерите спят между 7-8 часа всяка вечер и повече.: „Сънят е жизненоважен за успеха“, категоричен е изследователят.

Спорт

Според редица източници редовните физически упражнения подобряват концентрацията и ни правят по-продуктивни. Корли е установил, че 76% от богатите хора прекарват поне 30 минути на ден в различни спортни занимания като джогинг, колоездене, ходене на планина и др.

Хобита

Повечето хора знаят, че Уорън Бъфет е един от най-успешните инвеститори. За малцина обаче е известно, че финансовият магнат е и изкусен музикант. Бъфет владее до съвършенство укулелето, малък струнен инструмент, наподобяващ акустична китара. Хобитата намаляват стреса, подобряват представянето на работа, подобряват настроението и физическото здраве.

Създаване на подходящи контакти

Както е казал народа: „кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си“. Обградете се с позитивни хора, които постигат с лекота целите си и ви подкрепят. Избягвайте контакти с хора, които завиждат и се оплакват. Вместо да се самосъжалявате, помислете какво не работи и се опитайте да го промените.

Оптимизъм

За колко хора сте чували, че искат да започнат бизнес, но все не се решават да го направят. ,,Нека първо да се изучи детето“ или ,,сега не е подходящия момент“ или ,,още не съм готов“. Хората има хиляди оправдания да не започнат нещо на момента. В много от случаите, те може би имат право, но няма как да знаете това, ако не се пробвате. За мнозина успешните хора са мечтатели и прекалени оптимисти, но тъкмо това тяхно качество е и причината те да са се захванали със собствен бизнес.

Дългосрочно преследване на цели

Успешните хора също така са и обсебени в преследването на определена цел. За разлика от обикновените хора, които могат да започнат да работят много ентусиазирано по даден проект, но впоследствие да им омръзне и да го зарежат, успешните хора умеят да съхранят дълготрайна мотивация, която да канализират в постигане на изключителни резултати, които понякога са плод на дългогодишни усилия.

Leave a Comment