Петя Петкова {dev} blondie;

Петя Петкова – {dev} blondie: Мотивира ме да помагам на начинаещи разработчици да се реализират

Share this post on:

Интервю с Петя Петкова – {dev} blondie

Няколко думи за нея: Петя Петкова е WordPress full-stack нинджа с афинитет към атрактивния и неповторим потребителски интерфейс, както и потребителско преживяване. В играта от 2013 насам, комбинирайки красив и функционален layout със сложна и скорострелна back-end логика. Обича да работи над сложни проекти, които изискват висока прецизност по отношение на това, което стига до потребителя и онова, с което работи администраторът на съдържание. Заедно с екипът на eDesign Interactive, Петя работи над сайтове като https://bright.consulting/ и https://sekuremerchants.com/.

Ако не е пред компютъра, може да я срещнете из полите на Витоша, карайки планински велосипед, или гребейки падъл борд по някой от водоемите около София или в кристалните води на Егейско море. За наше голямо удоволствие, Петя се съгласи да даде интервю за „Походът“, в което отговори на всички въпроси, които ние от авторската колегия ѝ бяхме подготвили.

Петя Петкова на WordCamp Europe 2023

Снимка 1: Петя Петкова повреме на презентацията си на WordCamp Europe, най-голямата WordPress конференция в Европа, юни 2023г.

1. Здравей, Петя. Откога се занимаваш с WordPress?

Здравей, Атанас! На първо място – благодаря за поканата и възможността да разкажа пред аудиторията на Походът за себе си, както и за начинанията, които съм предприела.

Първата ми среща с WordPress бе през 2014 година, а интересът ми към това как работи тази платформа за създаване на сайтове и управление на съдържанието (CMS), какво са темите и плъгините и как се създават започна през 2016.

2. Как реши да създадеш сайта {dev} blondie;?

Ще започна с това, че един от основните принципи, който ръководи както професионалния, така и личният ми живот е, че връщането на стойност обратно към общността, от която е придобита. Богатият и разнообразен опит, който придобих през последните 10 години, последва естествения си ход, а именно – споделяне и преподаване.

{dev} blondie; се роди като олицетворение именно на това мое вярване. В България имаме огромна WordPress общност, която расте с всеки изминал ден (особено вземайки предвид, че вече почти 50% от всички уеб сайтове в Интернет се обслужват именно от тази система за управление на съдържанието).

Липсата на ресурси за професионално разработване за WordPress даде началото на {dev} blondie;, а целта е да се превърне в съвременна образователна платформа, обхващаща широк спектър от технологии, програмни езици и умения, които посетителите ѝ ще могат да придобият.

3. Как започна да правиш сайтове с 3D ефекти? Какви са предимствата на този тип сайтове пред стандартните сайтове?

Първият ми сблъсък с 3D уеб технологии и по-интерактивен layout се осъществи през 2021 година, когато стартирах съвместната си работа с eDesign.bg. Работата ни с екипа води до реализирането на понякога щури и на пръв поглед неосъществими идеи в съвсем реални потребителски преживявания и неповторим интерфейс.

Какви са предимствата? Живеем в свят, в който потребителя изпитва чувство на deja-vu преминавайки от един уеб сайт в друг – много сходни решения за типография, цветова схема, ефекти на появяване, структура не менюта и др.

Бизнесите, или собствениците на тези уеб сайтове, от друга страна, търсят wow момент, търсят онази уникална визия, която ще ги открои от конкуренцията. Един такъв уеб сайт, създаден pixel по pixel с едничката цел да обслужи целите, заложени от бизнеса, няма как да не се отличи и да не привлече внимание. Тук говорим за важни процеси като потребителско преживяване и редактиране на съдържание.

4. Кои са основните предизвикателствата в работата ти и как се справяш с тях?

Предизвикателствата и по-конкретно разрешаването им, са част от работата на един разработчик на ежедневно ниво. Като едно от най-големите и основни такива бих посочила налагането на промени в даден проект при вече реализирана голяма част от него. От технологична гледна точка рядко има нещо невъзможно, предизвикателната част тук по-скоро е влизането във времевите рамки.

5. Ти си много активна в WordPress общността. Била си лектор на WordPress meetups, WordCamp Sofia, а тази година и на WordCamp Europe (най-голямото събитие за WordPress в Европа, бел. ред.) Какво е да си доброволец, какво те мотивира и те кара да допринасяш за развитието на екосистемата?

Преди около 3 години установих, че споделянето на знания, преподаването и изобщо това да бъда посланик на общност и платформа, в които вярвам, са моето нещо. Това е, което ме вълнува истински и кара сърцето ми да пее. Мотивира ме най-вече това да имам възможността да помагам на начинаещи разработчици да реализират своя път в света на програмирането.

Петя Петкова отговаря на въпроси непосредствено след лекцията ѝ

Снимка 2: Петя Петкова отоговаря на въпроси след лекцията ѝ на WordPress Sofia Meetup, септември 2023г.

6. Скоро стартираш WordPress курс. Разкажи ни повече за него.

Да, през Януари 2024 ще стартира първата група на първият WordPress курс за професионалисти, който подготвям вече цяла година. Състои се от 16 лекции, всяка от които по 2 часа, в рамките на 2 месеца. Идеята на курса е да се провежда онлайн, в реално време, като по този начин целя по-голяма ангажираност от страна на курсистите, както и възможността за директна връзка с мен. Също така, групите ще са до 25 души, което гарантира индивидуалното ми внимание към всеки от участващите.

Като програма – курсът цели да предаде знанията ми по отношение на разработване за WordPress – от това какво представлява една тема, какви са основните ѝ съставляващи компоненти, до това как да създаваме сами теми и плъгини. По време на лекциите курсистите ще се запознаят с основните програмни езици, използвани в WordPress, ще създадат собствен проект, който да защитят в края на курса и с който да отворят вратите на кариерата си.

Повече за курса и как записване за него може да видите тук: https://academy.devblondie.com/

7. Какво мислиш за развитието на информационните технологии и появата на чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT? Kакво следва оттук нататък?

За мен това е естественото развитие на технологиите и съвсем очакван прогрес за десетилетието. Появата на ChatGPT (и негови аналози) може и да е била фрустрираща за много хора, но в действителност е бих казала добре планиран сценарий, който вижда „бял свят“ в планираното за него време. От доста колеги и познати долових нотка на страх и несигурност, от рода на „ами какво ако след 2 години няма нужда от мен“. Да, тези страхове може и да имат почва, но истината е, че такъв тип софтуер, познаването на неговите преимущества и, най-вече – правилното боравене с него биха могли да разгърнат хоризонта на програмиста. Давам личен пример – в ежедневието си понякога прибягвам до използването на ChatGPT за привидно прости функции, които обаче биха ми отнели, например, час време. С правилните команди и най-вече критичните знания за проверка валидността на кода, го намирам за приятел и партньор по отношение на разработването на софтуер.

8. Какво искаш да пожелаеш на нашите читатели?

На читателите ви пожелавам да са критични към информацията, която получават, да са любознателни и готови за експерименти извън зоната им на комфорт, и, каквото е мотото на {dev}blondie; – да останат blond – необременени за нови знания и умения.

Leave a Comment