вино от ябълки и шипки

Рецепта за вино от ябълки и шипки

Share this post on:

В проделжение на предишната ми статия „Как да си приготвим хубаво шипково вино в домашни условия“ ви представям една малко по-различна рецепта за винена напитка от ябълки и шипки. Тове е един изключително полезен елексир, богат на витамин С, който с удоволствие ще поднасяте в комбинация с различни видове сирена и ще споделяте с близки хора. Ябълките придават допълнителна свежест на виното. За разлика от традиционните вина от грозде, това вино е доста по-слабоалкохолно (7-8%/об.) и нетрайно. Желателно е да се консумира до 2-3 месеца след разливането му.

И така необходимите продукти, които трябва да си набавите са:

Ябълки – за предпочитане добре узрели петровки
Шипки – колкото успеете да наберете. Ако искате да стане по лесния начин, просто си ги купете от най-близкия пазар
Кристална захар
Лимонена киселина
Н2О

В зависимост от големината на бидона, с който разполагате, количествата от всеки продукт ще бъдат различни, но винаги трбява да се спазва следната пропорция:

1 кг плод : 2 л вода : 1/2 кг захар : 1,5 гр лимонена киселина на литър

Важно е да се знае, че ябълките първо трябва да се оставят 2 седмици да лагеруват, преди да бъдат обработени. По този начин захарността им се завишава.

Обработката на шипките протича по описания в предишната статия начин: http://pohodut.org/?p=775
След това идва ред и на ябълките. Те трябва предварително да са измити. Почистват се хубаво и се нарязват на малки парчета. По-добре би било обаче да се смелят с месомелачка с по-едра решетка, така че да не станат на каша.
Залагаме обработените плодове в бидона и сипваме останалите продукти. Поне веднъж на ден, в продължение на 1 седмица, бъркаме сместа, за да се вкара въздух за ферментацията. Бурната ферментация протича при температура между 18-20 градуса. Задължително е да следим температурата в помещението да не пада под необходимия минимум.
След около две седмици разливаме течността през телена цедка в стъклени съдове и ги оставяме да се утаят. На този етап протича т.нар. тиха ферментация, която трае около седмица. Имайте предвид, че поради кашата, която се образува в процеса на бурната ферментация, чистото количество без утайката ще е доста по-малко. Накрая преливаме виното в стъклени бутилки или дамаджани. Виното е вече готово за пиене.

Консумирайте разумно! 🙂

Leave a Comment