Топ 10 най-добри безплатни WordPress теми

Share this post on:

Здравейте скъпи читатели, повечето от вас ме познават като съосновател и автор в платформата за блогъри „Походът“, но освен това се занимавам професионално с разработка на сайтове и уеб дизайн. Мнозина от вас вероятно са чували за WordPress.org, най-популярната open-source платформа, благодарение на която можете бързо, лесно и при това напълно безплатно да имате собствен уебсайт или блог, дори без да имате каквито и да било опит и знания в програмирането и разработката на сайтове. Между другото, този сайт също е направен с WordPress. В тази статия ще бъдат разгледани най-добрите (според мен) безплатни теми, които можете бързо и лесно да настроите, за да придадете уникален стил на вашия сайт, по ваш вкус. Бонус: ако се интересувате и бихте желали да разгледате качествени безплатни WordPress теми, написани от българи, може да прочете другата ми статия на тази тема: Топ 7 безплатни и платени WordPress теми, направени от българи.

WordPress.com vs WordPress.org

Много мои приятели начинаещи блогъри ме питат преди да започнат блога си коя от двете платформи за изработка на сайтове да изберат: WordPress.org или WordPress.com. Отговорът ми е, винаги, WordPress.org, разбира се!

WordPress.org, наричан също „истинският WordPress“ е популярната платформа, за която са валидни всички позитивни неща, които изброих по-горе. WordPress.org e open-source софтуер и 100% безплатен за всички. Имате пълен достъп и контрол върху вашия сайт. Можете да правите абсолютно всичко, стига да не нарушавате законите. Всичко от което имате нужда, за да имате сайт са хостинг и домейн.

WordPress.com е хостинг услуга, създадена от съоснователя на WordPress, Мат Муленвег. Услугата има един безплатен план (изключително силно ограничен) и няколко платени, които варират между $48 и $1,700+ на година.

Ето бързо сравнение между двете платформи:

WordPress.org WordPress.com
Пълен достъп и контрол върху уебсайта. Можете да имате собствен домейн. Не можете да имате собствен домейн(трябва ви платен план)
Можете да инсталирате теми Не можете да инсталирате теми, освен лимитиран брой теми от WordPress.com
Mожете да инсталирате плъгини Не можете да инсталирате плъгини
Можете да сложите реклами на сайта си, от които да печелите пари Не можете да имате реклами на сайта си, но вашите посетители ще виждат реклами, от които печели само WordPress.com
Можете да си направите безплатно онлайн магазин Не можете да си направите онлайн магазин (трябва ви платен план)
Можете да си направите форум Не можете да си направите форум
Можете да пишете код Не можете да добавяте css и да пишете какъвто и да било код

Когато започнахме „Походът“ през далечната 2016 година, направихме грешката да го направим на WordPress.com, но бързо осъзнахме, че трябва да дадем огромна сума пари за да имаме основни неща като домейн, а някои функционалности, от които имахме нужда, като това да имаме собствен бранд, въобще нямаше как да бъдат постигнати, затова скоропостижно прехвърлихме сайта на WordPress.org. Към 2023 година всички неща, които изброих по-горе остават в сила, така че ви препоръчвам да отделите 50-60 лв годишно за самостоятелен хостинг, определено си заслужава, особено ако вярвате в идеята си и това, което правите. А и когато знаете, че сте инвестирали някакви средства във вашата идея, ще бъдете още по-мотивирани да пишете и развивате сайта си!

Защо безплатна тема?

Факт е, че ако разполагаме с бюджет, не е лоша идея да помислим за закупуването на платена(премиум) тема. Платените теми обикновено разполагат с повече функционалности от безплатните и с тях се работи по-лесно. Въпреки това, в WordPress.org можем да намерим много безплатни теми, които да ни свършат отлична работа, стига да знаем къде да търсим и какво искаме да направим. Авторите на теми обикновено предпочитат да разработват платени теми, защото те им носят приходи. Това е напълно разбираемо. В някои случаи обаче, някои автори решават да напишат безплатна тема, по ред причини, като например набиране на популярност, реклама, желание да допринесат за WordPress общността и други. Това, че една тема е безплатна, съвсем не означава, че не е качествена. Напротив, от личен опит мога да потвърдя, че всяка безплатна тема, която е публикувана в хранилището на WordPress, преминава през дълъг процес на одобрение, така че всички теми да отговарят пълноценно на нуждите на WordPress общността.

Сега, нека преминем към същината, вижте моята лична класация кои са 10-те най-добри безплатни теми, с които можете да придадете неповторим облик на сайта ви. В тази статия не претендирам за изчерпателност, а само изразявам личното си мнение, базирано на опит ми като уеб разработчкик. Съвършено наясно съм, че много хора биха направили съвсем различна класация от тази тук. Повечето теми, които съм подбрал са такива, които ползвам активно, както за лични, така и за проекти на мои клиенти и от личен опит мога да кажа само добри неща за тях.

Twenty Twenty

Twenty Twenty е стандартната WordPress тема за 2020 година, направена от Automattic, компанията зад WordPress и се инсталира автоматично при инсталация на версии 5.3 или 5.4. Twenty Twenty е може би най-използваната WordPress тема в света към днешна дата с над 1 милион активни инсталации и за по-малко от 6 месеца се превърна в де-факто стандарта за това как трябва да се пишат нови теми. Темата има само безплатна версия, направена е по най-съвременни уеб стандарти и прекрасно се допълва с вградения в WordPress гутенберг едитор. Twenty Twenty има красива типография, добър избор от опции в настройките и е перфектния избор за стартиране на блог или портфолио уебсайт. Цветовете на всички елементи на темата се изчисляват автоматично въз основа на избраните от уебмастъра цветове, осигурявайки висок, достъпен цветен контраст за посетителите на сайта. Темата продължава традициите на „държавните“ WordPress теми като се фокусира основно върху дизайн и няма никакви излишни функционалности, което я прави перфектна за модификации и създаване на теми-деца (child themes). Не на последно място, темата е направена да работи добре с онлайн четци и е 100% достъпна за хора със специални нужди, каквито теми за съжаление все още са доста малко.

Blossom Travel

Blossom Travel е изискана травел блог тема, която има смайващо много опции в безплатната си версия. Темата следва набралия популярност freemium модел, при който авторите на теми създават безплатна версия, която включва само най-основните функционалности и платена версия, която има голям набор от допълнителни опции. Безплатната версия на тази тема обаче предлага доста повече, отколкото повечето безплатни теми предлагат взети заедно. Темата може да се похвали с изключителна графика и типография, SEO-оптимизирана (с вградена schema.org), бърза и лека. Тя ще накара посетителите на сайта ви да искат да прекарат още и още време, докато преглеждат сайта ви и четат статиите. Сред опциите, които безплатната версия поддържа са промяна на цветове и типография (може да изберете между над 100 безплатни фонта), call-to-action бутон на заглавното изображение, онлайн магазин… има дори опции да се променя съдържанието на архивните страници на блога, както и SEO настройки. Една изключителна тема, която има всичко, от което бихте имали нужда, за да започнете вашия блог.

Pliska

Pliska е красива WordPress тема от следващо поколение с мощни опции, с които бързо и лесно да настроите сайта според изискванията ви. Темата е предназначена за създаване на висококачествени блогове, директории за публикуване на статии, портфолиа и фирмени уебсайтове. Темата е лесна за настройване и предлага изненадващо много опции. Pliska изглежда страхотно и се държи безпроблемно на всяко устройство, размер на екрана и браузър. Тази модерна тема включва готови за използване блок патерни, с които можете да създадете своя нов уебсайт за минути. Темата е оптимизирана за скорост и SEO. Тя включва поддръжка на Schema.org и отговаря на изискванията за достъпност WCAG 2.0 (ниво AA). С тази тема имате възможност да направете сайта си наистина уникален. Можете да избирате между три различни лейаути на страници, различни опции за хедъра, различни Google шрифтове и още много други страхотни безплатни функции, като социално споделяне за публикации, авторско поле, свързани публикации, различни позиции на заглавието, менюто и други. Друга страхотна функция е, че посетителите на сайта могат да превключват между светъл и тъмен режим с едно кликване. Темата е напълно съвместима с Gutenberg, но поддържа и добрия стар класически редактор. Освен това осигурява безпроблемна интеграция с всички популярни плъгини като WooCommerce, Contact Form 7 и др. Не на последно място, темата се обновява редовно, за да могат потребителите да се радват на надежден и сигурен уебсайт в продължение на години.

Fotografie

Fotografie е една красива тема, която аз лично съм ползвал за мои клиенти. С нейната безплатна версия можете да направите много красив сайт. Безплатната версия включва не малко опции в настройките и страхотна документация, която ще ви помогне да вдигнете сайт за отрицателно време и без да имате знания и опит в изработката на уеб сайтове. Подходяща както за любители, така и за професионални фотографи, блогъри и пътешественици.

Twenty Seventeen

Twenty Seventeen е втората най-популярна WordPress тема към днешна дата. Както и Twenty Twenty, темата е стандартна WordPress тема за 2017 и 2018г., написана от екипа на WordPress, но надживя своето време и е все така популярна, с над 1 милион активни инсталации. Причините за това са много, но не може да не отчетем, че Twenty Seventeen е първата стандартна тема, която включва красива заглавна снимка с екстравагантен, хващащ окото паралакс скролинг ефект, нещо невиждано за времето си. В последствие все повече сайтове започват да включват този ефект, който доказано приковава читателите към даден сайт. Също така, Twenty Seventeen е първата стандартна тема, която позволява импортиране на демо съдържание, което вдъхва живот на вашия сайт само с едно отваряне на настройките на темата. Twenty Seventeen е и първата „държавна“ WordPress тема, която може да бъде използвана не само за блог, но и за изработката на красиви портфолио сайтове. Twenty Seventeen една минималистична тема, която лесно може да бъде модифицирана, за да отговори на изискванията и на най-претенциозните клиенти, за да създаде уникални дизайни. Казвам го от личен опит.

Storefront

Storefront, по мое лично мнение, е перфектната тема, с която да създадете малък до средно голям онлайн магазин. Storefront е минималистична и лека тема, отново написана от Automattic (компанията зад WordPress). Storefront е специално написана, за да бъде в съвършена хармония с WooCommerce. Storefront има добра документация, от която може да се възползвате, както и много примери на woocommerce сайта, които са показани с тази тема. Като всяка друга тема от Automattic и Storefront няма никакви излишни функционалности и лесно може да се надгради с написването на тема-дете.

BAW

BAW е една изцяло черно-бяла, много красива тема с изчистено минималистично оформление и щедри опции в персонализатора на темите. Рядко съм срещал толкова богата на функции безплатна тема. Темата предлага 3 различни видове лейаути, красива типография, майсторски дизайн, опция за настройка на различни цветове, опция да се добави текст за авторски права във футъра, както и опция да се добавят линкове с перфектни икони към всяка една социална платформа, за която се сетите. Можете да използвате BAW, за да стартирате блог, портфолио сайт и дори онлайн магазин.

The Score

The Score е тема от ново поколение, с футуристичен външен вид, много бърза и SEO оптимизирана. Също като BAW, предлага доста опции в персонализатора на темата и е изключително интуитивна.

Scaffold

Scaffold е темата, на която съм се учил да програмирам. За мен тя е пример за това как трябва да се напише една тема. Изключително лека, без излишен код и функционалности, нейната цел е една – да показва на преден план качествено съдържание. Scaffold има само безплатна версия и е идеалният избор, ако искате да създадете дете-тема и да надграждате върху нея.

Neve

Neve е тема, с която може да направите всичко. Тя е една от най-популярните WordPress теми (100 000+ активни инсталации). Темата е AMP оптимизирана, за да зарежда бързо на мобилен телефон. Също така тя е добре оптимизирана за SEO. Neve е съвместима с всички page builder-и, за които можете да се сетите като WP Bakery, Elementor, Site Origin и т.н.

Minimal Lite

Minimal Lite е тема, която аз много харесвам, заради изчистения и минималистичен дизайн, както и заради възможността да се включва в нощен режим, подобно на нощния режим в Apple 11, за който се твърди, че предпазва очите на онлайн читателите и увеличава техния престой на вашия сайт, особенно през нощта. Бих искал все повече сайтове да започнат да предлагат тази функционалност за своите посетители, затова и препоръчвам да използвате тази тема, която има всичко необходимо, за да си направите минималистичен блог.

Gutenbiz

Gutenbiz е много красива тема, чиято безплатна версия включва изчистен дизайн, отлична документация и богат асортимент от опции в персонализатора за настройки. С Gutenbiz вие ще можете да създадете уникален и красиви външен вид на вашия блог с абсолютно нулеви познания в писането на код.

Leave a Comment