Владимир Лабов

Владимир Лабов, съосновател на BG Excel: „В работата съм едновременно детектив, програмист и врачка.“

Share this post on:

Владимир Лабов е един от създателите на BG Excel, най-големия български форум за Excel, член на неправителствената организация „Тук-там“ и не на последно място запален планинар. Занимава се професионално с обработка на статистически данни за финансовия пазар. Владо е наш приятел и прие с удоволствие поканата ни да даде интервю за „Походът“. Ето какво ни сподели той:

1.Кой е най-ценният житейски урок, който получи от живота си в чужбина?

Магистратурата в Холандия ми беше първото отделяне от семейството – за пръв път трябваше да разчитам само на себе си и се научих на самостоятелност. Когато работих в Англия, ме блъсна кола и след като се отървах само със счупен крак, осъзнах, че животът е кратък и от тогава се стремя да оползотворявам всяка възможност да опитвам нови неща.

2.Коя е най-голямата лудория, в която си се забърквал напоследък?

Като риск мениджър се стремя да не поемам излишни рискове, поради което не ми се случва нищо интересно – полет с парапланер, изкачване на връх Мусала по стръмните канари на зимния маршрут през лятото, пътуване на стоп от София до връх Ботев и обратно, друсане в офроуд джипка до Орлово око в Триград, цяла нощ обикаляне на всички барове в центъра на Брюксел са нещо обичайно напоследък.

3.С какво се занимаваш, когато не отговаряш на въпроси в BG Excel?

Дори да не ме познавате, аз най-вероятно вече ви познавам. Знам какви сте ги вършили и каква ще е вашата реакция като клиенти. Това е така, защото съм едновременно детектив, програмист и врачка, или както казват у наше село – data scientist. Опитът ми от най-близката работа до тази на тайните служби – играта с числа в банки, ме е научил да гледам на живота от веселата страна и да се отнасям с доза ирония към сериозните неща. Затова и в свободното си време извън работа и най-вече на работа  търся активно смешната страна на живота. Все пак дългогодишното пребиваване във финансовия свят ме е изкривило непоправимо да попивам настървено новости за политика, бизнес и пазари.

4.А защо форум за Ексел?

Причините са няколко. Първо – и двамата с Наско, другия co-founder и какво съвпадение – co-founder и на вашия сайт, разбираме от Ексел. Второ, първоначалната идея беше да намерим ниша която още е празна – Q&A сайт тип StackOverflow на български за Ексел нямаше, и ние бяхме първи.

 

5.Ти винаги си бил добър по математика. Колко пилета са нужни да убият слон?

Едно пиле. Замразено. Изстрелваш го по слона с оръдие.

6.Коя е статията в Походът, която най-много харесваш и защо?

„СКАНДАЛНО! Само в Походът – вижте жената, която е била в леглото и на Путин, и на Тръмп!“ – защото такива статии привличат достатъчно интерес, който да обърнем в пари от реклами и с тях да отидем на ваканция на Малдивите.

7.С  тази брада приличаш по-скоро на революционер от времето на кубинската революция, отколкото на банкер. Меча или перото вдигаш в конфликтни ситуации? Има ли кауза, за която човек си струва да даде живота си?

Много проникновен въпрос! Вярвам, че ще направя революция в банкирането, или ще съм банкерът на революцията – според това кое стане първо. Смятам, че компромисът е най-добрият начин за решаване на спорове. Самите спорове най-често възникват заради лоша комуникация между хората – например дали ще отговориш „Не съм съгласен, имам друго мнение“ или „Как може да си толкова тъп, това не е така“ носят същия смисъл, но водят до коренно различна реакция у събеседника.

Единствената кауза в съвременното общество, за която си заслужава да умреш, е правото на всеки човек да се оригва на обществени места в компанията на други хора. Това е фундаментална ценност, за която никой досега не е давал живота си, защо да не вляза в историята като първия?
Сериозно, с чиста съвест бих се жертвал, ако знам, че ще постигна като непосредствен резултат подобряване на живота на милиони хора. Например като ликвидирам севернокорейския диктатор. Не мисля, че самият жест без конкретен резултат би имал някакъв дълготраен ефект днес – кой все още помни Пламен Горанов който се самозапали във Варна?

8.Знам, че обичаш да ходиш на планина и въобще обичаш да пътуваш. Кое е най-красивото място в България, което си посещавал?

Много знаеш за мен, да не си ми таен обожател? Амбицията ми да съм по-добър от другите напоследък избива в катерене по чукари докато не съм възможно най-високо над останалите. Най-очарован от кътчетата в България останах от Стара планина под връх Ботев – зашеметяващите гледки по пътя към хижа „Рай“ наистина те оставят с усещането, че си в рая.

9.На кой приказен герой се оприличаваш? Вярваш ли в приказките?

На какви наркотици сте ги мислели тези въпроси? Най-ценният урок от приказките за мен е от „Красавицата и звяра“ – няма значение как изглеждаш, ако си милионер и притежаваш замък.

10.Какво би пожелал на читателите на „Походът“?

Умната, ако не – русата.

Leave a Comment