5 начина да се преборим със затъпяването

Share this post on:

Какво забелязваме в днешното поколение? Възможност за развитие, но някаква пречка това да се случи. Или пък недостатъчна работна ръка, защото, поне според мен, днешното поколение не е с нужното образование. (Въпреки че се посещават висши заведения) Всичко това се дължи на непрестанното затъпяване, което всъщност се отразява и на по-зрелите и възрастни хора, но най-ярко изпъква при младите.

Днес ще ви представя 5 начина как да започнете да избягвате този неприятен процес или поне да го предовратите за децата си.

Четете много

Четенето отдавна е доказан фактор във сферата на ученето. Госпожата ми по Български език и литература повтаряше на всеки един от съучениците ми как е нужно да четем много книги, за да можем да добием богат, красив речник, с който да се изразяваме по-цветущо. Освен вие самите, за вашите деца също би било страхотен плюс, ако започнете да им четете още докато са в утробата ви. Научно доказано е, че бебетата започват да чуват още през 24-тата гестационна седмица. Това обаче не ви пречи да четете на глас още преди тази седмица да е дошл. Ако обичате да четете на глас, това ще е плюс и за вас, и за вашето бебе, както и за интелекта и на двама ви.

Изпълнявайте целите си

Всеки път, когато си кажете: „Утре ще отида да платя сметките“, например, отивате и ги плащате. Отлагането е едно от най-лошите неща, които можете да направите. Всяко отлагане води до застояване, от там идва моментът, в който ни става скучно и мозъкът ни спира да функционира правилно. А именно, започва моментът на нашето затъпяване. Когато кажете, че ще направите нещо, правете го, а не го отлагайте. Със сигурност освен със затъпяването, това би ви помогнало и с целите, които сте си поставили.

Винаги питай: „Защо?“

Често пъти сме поставяни в ситуации, в които не разбираме нищо. В такива моменти просто попитайте: „Защо?“ и „Как?“. Винаги, когато нещо не ви е ясно не се притеснявайте да попитате за разяснения. Не, не изглеждате тъпи и скучни по този начин, ами напротив-ще направите впечатление с любознателността си. Ще научите и нови неща, които ще обогатят мозъчните ви функции.

Методът на постоянното учене

Каквото и да правите, винаги се учете от него. Независимо дали правите грешки, дали се захващете с нещо ново-учете се от тези неща. Всеки ден сме способни да научим нещо ново, във всяка една сфера. Чрез постоянното учене ще стимулирате мозъчната дейност и така мозъчните клетки и нерви няма да закърнеят и след месеци или години, няма да ви е трудно, ако ви се наложи да научите нещо наизуст.

Никога не подценявайте check list-а

Когато бях по-малка, а дори и сега, винаги правех списъци с неща, които трябва да направя за деня, седмицата или месеца. Това е хубав метод мозъкът ви непрестанно да работи и да мисли, без дори да го осъзнавате. Да се чуди кога, кое ще е най-добре да свършите, дали ще е отворен магазинът след 2 часа, за да купите домати и т.н. Не подценявайте тези списъци тъй като те ще ви помогнат изключително много да избегнете „процеса на затъпяването“.

Leave a Comment