10 неща, които не бива да правиш в Норвегия

Share this post on:
Написаното е донякъде преувеличено с цел да подчертае културните различия. Споменатите правила се отнасят по-скоро за тези, които решат да живеят в страната, отколкото за онези, които само я посещават. Норвежците са всъщност доста толерантни хора и животът в Норвегия е доста по-спокоен и по-сигурен от този на други места.
Установяването в нова държава винаги предполага период на напасване, отнемащ понякога години. Както и съобразяване с писаните и неписаните правила на местните. През същия процес преминават и чужденците, установили се в България.

Всеки пътешественик, попаднал в чужда държава, в един или друг момент прави някоя грешка. В най-лекия случай това го кара да изпитва недоумение. В по-сериозна ситуация – да се черви от срам. А в най-тежкия случай – му докарва някое наказание. Кои са нещата, които не бива да правиш в Норвегия?

 

1.    Не заговаряй непознати без причина

Норвежците общуват с другите само, когато има конкретна причина. Ако като чужденец искаш да попиташ къде се намира едно или друго, те ще те насочат. Но започването на случаен разговор с норвежец без конкретен повод и контекст най-вероятно ще бъде посрещнато с недоумение: “Този пък какво иска от мен?”

Както казва Julien S. Bourrelle в книгата си The Social Guidebook To Norway  (“Социално ръководство за Норвегия”):

“В Норвегия трябва да имаш причина, за да заговориш другите. Спонтанното общуване на обществени места е по-малко обичайно отколкото в други държави. Гледаш си твоята работа и се опитваш да не притесняваш околните с ненужна комуникация. Любезност в Норвегия е да не притесняваш другите и да ги оставиш сами и на мира.

Обаче, ако имаш причина за разговор – занимавате се с едно и също нещо в момента, част сте от една и съща група или се сблъсквате с един и същи проблем. И ако норвежците имат възможността да избягат т.е. знаят, че комуникацията е свързана с конкретната ситуация и че скоро могат да я напуснат без дългосрочен ангажимент, то тогава е много лесно да разговаряш с тях.”

 

2.    Не крещи и не говори на висок глас

Норвежците си имат глас за когато са навън и глас за когато са вътре. Поне така учат децата си. Когато обаче общуваш с другите, нито един от тези гласове не включва крещене. Нито пък говорене на висок глас. Независимо дали искаш да извикаш на детето си да внимава къде върви, или да се скараш на съпруга си, не прави това на висок глас! Не го прави и на обществени места! Тук не се повишава глас, независимо какви емоции стоят зад това.

 

3.    Нали не искаш да изглеждаш като нецивилизован варварин?

Това върви ръка за ръка с горното правило. В Норвегия не е прието бурното изразяване на емоции. Нито пък влизането в конфликти с другите. Дори когато си ядосан, се очаква да говориш с нормален глас и, много важно – лицето ти да не изразява гняв. Норвежците са чувствителни към всякакви знаци на агресия и реагират на изразяването на гняв като на опасност от такава. В най-добрия случай ще те помислят за нецивилизован варварин, в най-лошия – може да извикат полицията. Отново в интерес на истината тукашната полиция се държи доста цивилизовано. Тя също цени хармонията и избягването на ненужните конфликти. И не търси поводи да се заяжда с хората.

 

4.    Не удряй децата си! Всъщност, не удряй никого

На физическата саморазправа тук се гледа с лошо око. Никой няма право да удря друг. Нито да го блъска. Няма даже право да го докосва или нарушава личното му пространство без уважителна причина. “Дръж ръцете и краката си за себе си!” – на това се учат децата още от детската градина. Ако си недоволен от нещо, изрази го с думи. С умерен тон. И без езика на тялото ти да издава “агресия”.

Ако пък, недай си Боже, решиш да възпитаваш детето си с шамари, направо ще го загазиш. Това тук е наказуемо от закона. И е абсолютно неприемливо!

 

5.    Не сядай до друг пътник в автобуса

Норвежците ценят високо личното си пространство и е знак на учтивост да не нахлуваш неканен в него. Много често в автобуса ще видиш как пътуващите седят сами на седалка. Това е напълно нормално. Не сядай до друг, ако можеш да го избегнеш!

 

6.    Не разказвай цялата си лична история на непознати

Норвежците са учтиви хора, но не се интересуват особено от подробностите в личния ти живот. Ако не ги познаваш добре и темата на разговора не го изисква, не им разказвай живота си. Дори и когато те питат, е най-добре да бъдеш кратък и да не споделяш твърде лични неща.

 

7.    Не си мисли, че си нещо повече от тях или от когото и да било

В Скандинавската култура има едно неписано правило, което се нарича Janteloven – законът на Янте. Без да навлизаме в детайли, главното му предписание е, че никой не е по-важен от другите. Отнася се и за теб. Колкото и да се мислиш за велик, тук не е мястото да го показваш. Не е красиво да се фукаш, независимо дали е с материалното ти богатство или пък с интелекта и личните ти постижения. Остави хората сами да си направят изводите за теб. И се дръж с уважение към другите, независимо кои са и откъде са.

8.    Не лъжи

Норвежкото общество се характеризира с високо ниво на доверие между хората, както и между тях и държавата. Доверието се базира на простото правило да казваш истината и да следваш правилата. Това не означава, че местните никога не лъжат, но в много голяма степен можеш да си уверен, че това, което ти казват, е истина. Ако решиш да нарушиш това правило с лъжите си, ще си навлечеш негодувание и това да гледат на теб като на по-долно качество човек. Ако си го позволиш в правни отношения или пък спрямо държавата, направо ще го загазиш.

 

9.    Не си мисли, че норвежците са глупави и наивни, само защото са мили с теб

Това правило е свързано с предишното. Местните са по природа толерантни и мили. Те ще се държат добре с теб и ще ти помогнат при нужда. Ако обаче приемеш доброто им отношение за слабост и решиш да злоупотребиш с него, бързо ще разбереш, че доброта и наивност не са едно и също нещо.

10.    Не се дръж като мачо

Равенството на половете в норвежкото общество е много важно. И доста осезаемо. Жените ценят високо своята независимост и свободата да правят каквото намерят за добре. От мъжете пък се очаква да излизат в отпуск по бащинство, да сменят пелени, да се грижата за децата и да участват наравно в домакинските задължения.

Тукашните жени реагират негативно на всякакви прояви на мъжко внимание, които показват, че са третирани като жени, т.е. като неравни. Това включва правенето на комплименти за външния вид, отварянето на вратата, носене на багажа ѝ или плащането на общата сметка, когато сте навън. Основното, което норвежките жени искат е да имат възможността да си тръгнат, когато намерят за добре. Без да ти дължат нищо.

Снимка: Mark König

Leave a Comment